Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

F4 Foils Race foil & Starboard Race 100 foilboard review

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Testen en reviews
Gepubliceerd op

01/03/2023

Het racefoilen wordt sinds een aantal jaren gedomineerd door de succesvolle IQfoil wedstrijdklasse. Voor wie iets anders wil dan de IQfoil set is er niet zo heel veel meer te kiezen. De F4 Foils Race en de Starboard Race 100 zijn één van de weinig alternatieven. We hebben deze set up uitgebreid test en vergeleken met de IQfoil set. Waar zitten de verschillen en is het beter dan de IQfoil? Lees onze review voor alle details.

F4 Foils Race foil snel en gebalanceerd

Inmiddels hebben we meeste F4 Foils al grondig getest en iedere keer ervaren we dezelfde eigenschappen; snel, makkelijk te foilen en goede controle met meer wind. De F4 Foils Race foil heeft min of meer dezelfde eigenschappen. Deels komt dit natuurlijk doordat de diverse onderdelen zoals de mast, front wing en back wing ook bij andere F4 Foils gebruikt wordt. Wat het racefoilen anders maakt t.o.v. het slalomfoilen is dat het onderste windbereik en het zo hoog mogelijk aan de wind kunnen ‘prikken’ minstens net zo belangrijk is als de eindsnelheid. De Starboard IQfoil is nog steeds één van de beste foils in het onderste windbereik en upwind. Zeker als je de standaard front wing vervangt door de 1.000 cm2 front wing.

Met een oppervlak van 945 cm2 zit de front wing van de F4 Foils Race precies tussen de 2 front wings van Starboard in. De back wing is met 230 cm2 iets kleiner dan de front wing van Starboard (255 cm2).

Net zoals bij de andere F4 Foils komen we makkelijk op de foil en met iedere windvlaag accelereert de foil sneller dan de Starboard IQfoil. Ook nu weer merken we dat de foil mooi lift opbouwt, maar dat de lift niet veel meer wordt zodra we harder gaan. Ook nu merken we weer (Red. dat merken we ook al bij de F4 Foils Slalom Race foil en F4 Foils Freerace foil) dat we daardoor langer door kunnen pushen en mede daardoor harder gaan. De mast is veel stijver dan de IQfoil mast. Met name voor racefoils met de lange fuselages is een goede torsiestijfheid erg belangrijk. Naast de zijwaartse stijfheid is ook de torsiestijfheid van de F4 Foils mast erg goed. Dit merken we met name met scherp sturen, gijpen en met golven. De set blijft veel stabieler, waardoor we beter controle houden als het hard gaat.

Qua performance matched de F4 Foils Race de set up met de Starboard 1.000 cm2 front wing bijna. Vanaf ca 9 knopen is de F4 Foils niet alleen sneller, maar loopt ook ca 5 graden hoger aan de wind. In het aller onderste windbereik (ca 7 knopen) bouwt de Starboard foil met de 1.000 cm2 net iets sneller lift op en ook kun je met ca 7 knopen net iets makkelijker met gijpen in de lucht blijven. Het dunne profiel van de F4 Foils front wing heeft iets meer snelheid nodig om voldoende lift op te bouwen.

Vergelijken we de F4 Foils Race met de standaard IQfoil met 900 cm2 front wing. Dan is de lift off met ca 7 knopen gelijk, maar is de F4 Foils zodra je op de foil bent gelijk sneller en kun je gelijk hoger aan de wind prikken.

Deze F4 Foils Race met de 945 cm2 front wing is erg lang te houden. Doorvaren kan effectief tot ca 16 tot 18 knopen. Daarna is het efficiënter om een kleinere wingset te pakken (front wing 850 cm2 en back wing 210 cm2).

De prijs van de F4 Foils Race is met € 3.139,- best stevig. Zeker in vergelijking met de prijs van de Starboard IQfoil (€ 2.799,-). Wij vinden de meerprijs meer dan waard. Je krijgt een fors stijvere mast en al met al out performed de F4 Foils Race de IQfoil op bijna alle vlakken iets. Al moeten we er wel gelijk bij zeggen dat het uiteindelijk aan de rider is of het potentieel er daadwerkelijk ook uit gehaald wordt. Nog een belangrijke pre is dat je de F4 foils kunt upgraden met andere wings en fuselages. Voor de Starboard IQfoil is er slechts 1 kleinere front wing leverbaar.

Aanpassen mast rake voor course racen

De F4 Foils HM carbon mast is primair ontwikkeld voor het slalomfoilen. De standaard rake van de fuselage is ca 3 graden. Voor het slalomfoilen prima, maar voor lichtweer coarse racen veel te veel. D.m.v. een handige rake spacers passen we de hoek van de mast simpel aan;

Starboard Race 100 foilboard upgrade van Starboard IQfoil 95

De Starboard Race 100 is duidelijk een ‘bijgepunte’ versie van het welbekende IQfoil board 95. De belangrijkste verschillen zijn;

De Starboard Race 100 is breed tot achterin. Daar waar de Starboard IQfoil 95 naar achter toe iets smaller wordt, blijft de Starboard Race 100 achterin bijna 1 meter breed. De achterste voetbanden staan t.o.v. de breedte achterin relatief gezien iets verder naar binnen, waardoor je met een platte voet op het dek staat. Dat is in het begin even wennen. We zijn namelijk zo gewend om enigszins op de zijkant van het board te staan. Nadat we gewend zijn merken we dat we upwind het board makkelijker kunnen kantelen waardoor het up wind pushen beter gaat, daardoor lopen we upwind net weer een paar graden hoger aan de wind. Ook merken we ook dat we ruime wind en downwind lekker staan, waardoor we meer controle hebben en langer kunnen pushen. Het voelt dan meer zoals op de Starboard X-15. Ook halve wind staan we relaxter dan op de IQfoil 95.

Starboard race wide board
Starboard Race bottom shape
Starboard race back foot strap

Starboard Race 100 low wind beter dan IQfoil 95

Tijdens het foilen merken we merken dat de Starboard Race 100 breder is dan de IQfoil 95. Het board vraagt ook om grotere wings en een 8,0m2 voelt al best klein aan op dit board. Het board voelt daardoor iets minder allround dan de IQfoil 95. Het board is echt een up- en down wind kanon. Het aanpompen, in plane komen en de ‘lift off’ is vergelijkbaar met de IQfoil 95. Door z’n extra breedte kun je het board duidelijk beter pushen upwind en down wind, tel daarbij op de betere stapositie op het board, dat zijn de belangrijkste verschillen die zorgen dat je iets eerder bij de bovenboei bent dan met de IQfoil 95, zeker in het onderste windbereik tot ca 12 tot 14 knopen. Gaat het harder waaien, dan zijn de 2 boards aan elkaar gewaagd.

De F4 Foils Race met de front wing van 945 cm2 match erg goed met het board. De Starboard IQfoil foil met 900 cm2 front wing voelt wat ‘under powered’. De IQfoil met de front wing van 1000 cm2 past beter bij dit board. De Severne HGO maatje 9,0m2 voelt relatief compact. Daardoor ervaren we iets meer controle. Met een 10 m2 op dit board heb je echt de ultieme lichtweer set.

In een tijd waarin al het surfmateriaal duurder wordt valt de prijs van € 2.949,- mee. De Starboard IQfoil 95 kost inmiddels € 3.149,-. Ben je op zoek naar een compromisloos board voor up- en down wind en vaar je geen IQfoil wedstrijden? Dan is de Starboard Race 100 een zeer interessant alternatief voor de IQfoil 95. Ons advies is om dit board te combineren met de hierboven geteste F4 Foils Race of de Starboard Formula carbon Foil van 2022.

F4 Foils Race foil of Starboard Race 100 zelf uittesten?

Wil jij de F4 Foils Race foil of Starboard Race 100 uittesten? Dat kan wij hebben de meest gangbare producten beschikbaar om te testen. Het testen van materiaal kan enkel op afspraak. Ook helpen we graag met de tuning van het board of foil. Heb je vragen of wil je een testafspraak maken, stuur ons dan een mail.