Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Leren wingfoilen

Ervaar het ultieme vrijheidsgevoel

Leren wingfoilen, doorzetten … en een beetje lef

Is het leren wingfoilen moeilijk? Op zich niet, maar het vraagt wel bepaalde vaardigheden en wat doorzettingsvermogen. Als je inmiddels al ‘foilervaring’ hebt dan heb je zeker een voordeel ook als je al kunt windsurfen, golfsurfen of kiten gaat het leren wingfoilen een stuk sneller. Je weet dan al hoe te balanceren op het water.

Bij het wingfoilen is balanceren erg belangrijk. Je kunt je niet vasthouden aan je surfzeil en gemiddeld genomen zijn de planken ook kleiner en daardoor minder stabiel. Vervolgens moet je de wing zo positionering dat hij voldoende wind vangt en je voldoende vaart kunt maken voor de volgende stap, het vliegen.

Als je voor het eerst uit het water komt, dan weet je niet wat er gebeurt. Je versnelt enorm, je voelt de enorme lift van de foil en het is in 1x stil. Oh ja en dan moet in de lucht je evenwicht zien te houden. Ook goede windfoilers hebben het moeten leren en ervaren het als best pittig in het begin. Maar goed dat is met heel veel dingen :(.

Golfsurfers, windsurfers en foilers in het voordeel

Omdat wingfoilen vaardigheden vraagt die met name golfsurfers, windsurfers en foilers ook nodig hebben zijn deze watersporters duidelijk in het voordeel. Met name het evenwichtsgevoel is voor de meeste startende wingfoilers wel een uitdaging. Het board op de foil krijgen, is weer een hele nieuwe dimensie. Waar zit de balans? Hoe controleer je de hoogte. Als je al ervaring hebt met wat voor foil dan ook, dan leer je het wingfoilen ook sneller.

Best eng in het begin

Het wegvaren is niet spannend. Je dobbert weg. Als je voldoende wind krijgt in je wing, dan krijg je al snel met een goede pomptechniek voldoende snelheid om uit het water te komen. Je voelt als snel dat de punt van het board omhoog wil komen. En ja dan begint het! Je moet je gewicht naar voren plaatsen om ervoor te zorgen dat het board uiteindelijk circa 50 cm boven het water weer vlak komt te liggen. Tegelijkertijd ook je balans zien te houden en het board zo stabiel mogelijk te houden. En tegelijkertijd zorgen dat je de wing boven je hoofd in de wind houdt.

Het stijgen en dalen van je board stuur je voor een belangrijk deel door naar voren of naar achten te leunen. Als je eenmaal de balans hebt gevonden, dan merk al snel dat je, veel snelheid gaat maken en de druk in de wing snel minder wordt. Snelheid waar je nog geen echte controle over hebt, laat staan over je board. En dit op een hoogte van ca 0,5 meter is best eng. Dit is een kwestie van veel doen en concentreren op wat het effect is van iedere beweging die je maakt als je op het board staat. Alles is veel gevoeliger dan bij het normale windsurfen, suppen of golfsurfen. Je eigen houding (dus ook de plek waar je druk uitoefent), de stand van je wing, de druk in je wing.

Gijpen en overstag op de foil

Het gijpen is duidelijk makkelijker dan overstag gaan. In het begin raakt het board halverwege de gijp het water weer. Prima goed om zo te starten. Al snel merk je dat je steeds beter aanvoelt hoe je het board langer in de lucht kunt houden en de wing boven je hoofd eenvoudig laat meedraaien. En dan is daar uiteindelijk het moment dat je foilend de gijp hebt gemaakt. 

Doordat de wing boven je hoofd draait en je eigenlijk op dezelfde plek op je board blijft staan, is het ook mogelijk om foilend overstag te gaan. Ook nu draait de wing boven het hoofd mee. Overstag gaan voelt voor de meeste windsurfers wat onnatuurlijk, maar het kan. Echt kicken!

Praktische tips leren wingfoilen

Door schade en schande zijn wij inmiddels iets wijzer geworden als het gaat om wingfoilen en dan met name hoe je dit het beste of makkelijkste kunt leren. Hieronder staan een aantal tips die we voor je hebben;

  • Weet zeker dat het water diep genoeg is. Vastlopen tijdens windfoilen is desastreus voor board, foil en jezelf
  • Start eerst op een board zonder de foil om het gevoel met de wing te krijgen (leren wat de beste positie is om vast te houden en snelheid te maken)
  • Start bij een windje tussen de 12 en 16 knopen (4 bft), bij voorkeur als de wind constant is
  • Begin met een niet al te grote wing, maximaal 5 tot 5,5 m2, zie ook materiaal guide
  • Het leren gaat het makkelijkst op een board met ca 20 liter meer volume dan je eigen gewicht
  • Houdt met afstappen ook afstand van je board en zorg dat je op tijd afstapt (waar het nog diep genoeg is)
  • Veel mensen geeft het een veiliger gevoel als ze wingfoilen met een helm en impactvest

Volg wingfoillessen voor een snelle en goede start