Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Informatie over de IQfoil klasses

IQfoil klasse, nieuwe one design klasse voor Olympische Spelen ’24

Windfoilen is nog een relatief jong fenomeen binnen het windsurfen. In 2017 kwamen de eerste merken met windfoils voorzichtig op de markt. Door een ontzettend goede lobby van olympisch kampioen Dorian van Rijselberghe, Kiran Badloe en hun coach Aaron Mcintosh werd in 2019 besloten om van windfoilen de olympische discipline voor het windsurfen te maken. Na diverse tenders en try out events is gekozen voor het IQfoil concept van Starboard/Severne als de nieuwe design class voor windfoilen.

Wat is de IQfoil-klasse?

De IQfoil klasse is een one design wedstriijdklasse voor mannen en vrouwen (IQfoil senior class). Iedereen vaart op hetzelfde board, met dezelfde windfoil en hetzelfde tuigage. Het board en foils worden geproduceerd door het merk Starboard en de tuigage wordt geproduceerd door zustermerk Severne.

Naast de diverse IQfoil klasse kampioenschappen vinden tijdens de kampioenschappen ook de selecties voor de Olympische Spelen plaats. Sinds de start van de IQfoil klasse in 2020 is de IQfoil klasse de belangrijkste wedstrijdklasse voor het windsurfen geworden. Vorig jaar deden ruim 150 heren en ruim 100 dames mee aan het wereldkampioenschap IQfoil. Ook het aantal IQfoil race events groeit snel.

IQfoil Senior klasse

In slechts een paar jaar tijd is de IQfoil klasse uitgegroeid tot één van de grootste windsurfcompetities in de wereld. De klasse maakt gebruik van high-end materiaal voor maximale snelheid en performance. In zeer korte tijd is het niveau van de atleten in deze klasse enorm gegroeid.

De meesten kunnen al met 6 knopen wind op de windfoil komen. Snelheden tot zo’n 55 km/u zijn geen uitzonderingen meer. Dit bij windsnelheden tot 20 knopen! Windfoilers gaan dus makkelijk sneller dan de windsnelheid

De dames en heren gebruiken in de IQfoil klasse hetzelfde materiaal. Alleen de dames foilen met een iets kleiner zeil dan de heren. De rest van het materiaal is identiek. Naast het dames- en herenklassement is er ook een jeugdklassement t/m 20 jaar (U21 klasse).

Voor de Olympische Spelen in 2024 Parijs (Marseille voor de watersport) gaan Luuc van Opzeeland en Sara Wennekes Nederland vertegenwoordigen. O.b.v. een aantal kwalificatiewedstrijden haalden zij de beste resultaten.

Iqfoil-senior-class
Iqfoil-senior-class

IQfoil Junior & Jeugd klassen

In het kielzog van de senior IQfoil klasse introduceerde Starboard & Severne in 2020 de IQfoil jeugdklasse. Het materiaal voor de jeugd IQfoil klasse is afgeleid van het senior IQfoil materiaal. Een kleiner board, kleinere en lichtere zeilen maken deze IQfoil junior en jeugdklasse zeer toegankelijk voor de jeugd.

Jeugd tot en met 18 jaar kan deelnemen aan de IQfoil jeugdklasse. Op dit moment zijn er 2 titels voor jongens en meisjes in de jeugdklasse. Eén titel voor de klasse voor junioren t/m 16 jaar (U17 klasse) en een titel voor de klasse voor jeugd t/m 18 jaar (U19 klasse).

Mede door de Corona pandemie is de IQfoil jeugdklasse in 2022 pas echt van start gegaan. Tijdens het eerste wereldkampioenschap in 2022 kwamen al ruim 260 deelnemers aan de start.

De verwachting is dat de jeugd IQfoil klasse de komende jaren verder zal groeien met meer deelnemers en meer IQfoil jeugd en junior races. Daarnaast wordt uiterlijk in 2024 duidelijk of het IQfoil jeugd one design materiaal ook gekozen wordt voor de Jeugd Olympische Spelen van 2026.

IQfoil klasse materiaal

Het materiaal dat gebruikt mag worden voor de IQfoil lessen is volledig gestandaardiseerd volgens het one design format. De meeste onderdelen van de IQfoil materiaal zijn voorzien van een sticker met een geregistreerde QR-code. De grootste verschillen in materiaal zit tussen de senioren en de jeugd. Hieronder vind je per klasse een overzicht van de belangrijkste onderdelen van het IQfoil materiaal.

IQfoil senior class logo

De mannen en vrouwen in de seniorenklasse gebruiken een Starboard 95 cm breed carbon windfoilboard. Dit board is speciaal ontwikkeld om met weinig wind ‘op de foil’ te komen. Hoofddoel van dit board, zo snel mogelijk upwind en downwind koersen foilen.

Zowel mannen als vrouwen gebruiken dezelfde Starboard carbon foil met een 95 cm lange carbon mast met dezelfde maat carbon front wing van 900 cm2 en een back wing van 255 cm2.

Deze windfoil is één van de beste windfoils voor up- en downwindraces in een breed windrange.

Het enige verschil is dat de heren de Severne HGO gebruiken met een afmeting van 9,0m2. De dames varen met een HGO 8,0m2. De Severne HGO heeft een zeer breed inzetbereik van ca 6 knopen tot boven de 30 knopen!


IQfoil 95 carbon deck shape
IQfoil 95 cm voor foilen met weinig wind
Starboard iqfoil carbon
IQfoil carbon foil, snelle carbon windfoil
Severne Iqfoil HGO rigset
Zeer breed inzetbaar. Van 6 kn tot 35 kn
IQfoil youth class logo

De jeugd in de U19 klasse gebruikt een board afgeleid van de IQfoil 95. Dit board is met 85 cm, 10 cm smaller.

Daarnaast is het board gemaakt van een sterkere en goedkopere constructie. Het doel hiervan is om de sport betaalbaarder te houden voor de jeugd.

Sinds 2022 gebruikt de jeugd dezelfde high end carbon foil als de heren en dames in de seniorenklasse met dezelfde maat front en back wing.

De jeugd (jongens en meisjes!) gebruikt dezelfde HGO 8.0m2 als de vrouwen in de seniorenklasse. Alleen de jeugd gebruikt een aluminium giek in plaats van de carbon giek die de dames en heren gebruiken.

Dit wederom vanuit kostenoogpunt om de IQfoil jeugd- en jeugdklasse zo goedkoop mogelijk te houden.


IQfoil 85 starlite carbon deck shape2
IQfoil board 85 kleiner en sterker
Starboard iqfoil carbon
Dezelfde carbon windfoil als senior
Severne Iqfoil HGO rigset
Zelfde tuigage als senior met alu giek
IQfoil junior class logo

De junioren in de U17 klasse gebruiken hetzelfde board als in de U19 klasse. De performance van dit board is ook met kleinere zeilen erg goed .

De windfoil die de U17 gebruikt heeft een goedkopere aluminium mast van 95 cm. De back wing en fuselage van de foil zijn hetzelfde als bij de senioren en jeugd. Enkel de front wing van 800cm2 is een slagje kleiner.

Het grootste verschil is het tuigage van de junioren. De Severne FGO zeilen zijn afgeleid van de zeilen waar de jeugd en de senioren mee varen. Voor de junioren zijn de zeilmaten kleiner en zijn de zeilen een stuk lichter. Hierdoor zijn de zeiltjes beter te hanteren voor de U17 junioren. Voor de U17 klasse zijn er 3 maten zeilen beschikbaar; 5,0m2, 6,0m2 en 7,0m2. Tijdens officiële IQfoil events kunnen de junioren 2 maten zeilen inschrijven.


IQfoil 85 starlite carbon deck shape2
Zelfde IQfoil 85 board dat U19 gebruikt
Starboard iqfoil aluminium
Goedkopere windfoil met een alu mast
Severne Iqfoil FGO rigset
3 maten zeer lichte windfoilzeilen.

IQfoil prijzen materiaal

Heb je vragen of wil je advies?