Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

F4 Foils Freeride windfoil review

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Testen en reviews
Gepubliceerd op

21/03/2023

Er zijn inmiddels veel goede freeride windfoils te koop, waarbij de Starboard Freeride foil als sinds jaar en dag de best verkochte windfoil is. In dit segment moet je dus écht met iets anders komen om voet aan de grond te krijgen. We zijn daarom benieuwd wat de F4 Foils Freeride windfoil toevoegt in dit segment. We hebben deze F4 Foil Freeride in bijna dezelfde setup al voor het wingfoilen getest en we werden erg blij van deze foil. Snel en speels waren de belangrijkste eigenschappen. We zijn benieuwd of deze eigenschappen er ook met de F4 Foils Freeride windfoil uit komen.

F4 Foils Freeride windfoil: Front wing: 1400 cm2 | Back wing: 228 cm2 | Fuselage: 85 cm | Mast: Aluminium 85 cm | Prijs: 1.499,-

Over de meeste onderdelen hebben we in eerdere reviews al geschreven. Het mooie van deze aluminium foilmast is dat deze makkelijk om te bouwen is tot wingfoilmast. We hebben de F4 Foils Freerace ook met de 85 cm lange aluminium mast getest en we waren onder de indruk van de stijfheid en het hydrodynamische profiel van de mast. Naast de versie met de 85 cm aluminium mast is de F4 Foils Freeride windfoil ook verkrijgbaar met de HM 97 cm carbon mast. Het neusje van de zalm natuurlijk, maar we denken dat de meeste freeride windfoilers voor de variant met de aluminium mast kiezen.

Naast de 85 cm lange aluminium mast heeft deze foil een aluminium fuselage van 85 cm en full carbon wings. De front wing heeft een oppervlak van 1400 cm2 en de back wing is relatief klein met een oppervlak van 228 cm2. Ook deze F4 Foil Freeride wordt geleverd met een zeer nette foil bag! Ook bij deze foil is de kwaliteit en afwerking prima op orde. De foil is makkelijk en snel in elkaar te zetten.

F4 Foils Freeride speels en snel

Onze bench mark is de Starboard Freeride foil. Deze foil is sinds 2019 in het assortiment en vanaf dag 1 een best seller. We gebruiken deze foil ook graag voor onze lessen omdat deze foil heel stabiel is, vergevingsgezind en zeer breed inzetbaar. Een degelijke alleskunner. Zodra we de F4 Foils Freeride goed getuned hebben (daarover hieronder meer), gaan we met flink wat wind (16 tot 22 knopen) met een 4,4 m2 zeiltje het water op. Op de foil komen gaat nu erg makkelijk uiteraard. De foil bouwt mooi lift op en versnelt verbazingwekkend goed voor een Freeride foil. Door de relatief kleine back wing is de foil minder stabiel dan de Starboard Freeride, maar voelt wel een stuk koersvaster dan de Starboard SuperCruiser. We merken dat de foil ons uitdaagt. De F4 Foils Freeride windfoil is net een jonge hond, hij wil heel graag spelen, golfrijden, korte bochtjes draaien en sprongetjes maken. De foil is erg wendbaar en dat maakt het spelen met golven echt leuk. Tegelijkertijd is de foil erg rap. Als we de foil een beetje down wind sturen halen we met gemak ruim 40 km/uur! En dat met een front wing van 1400 cm2! Ook upwind foilen gaat goed. Dat maakt de foil ook geschikt om een klein tochtje te maken.

We hebben de F4 Foils Freeride onder diverse windfoilboard uitgetest en we vinden deze foil het best tot zijn recht komen op een windfoilboard dat ook lekker wendbaar is. We vonden de match met de Severne Alien 145 en de Starboard Foil X net iets beter dan met de Starboard Freeride foilboard 150.

Ook met minder wind komt de F4 Foils Freeride snel op de foil. Ongeveer even snel als de Starboard Freeride foil. De Severne Redwing komt wel net iets eerder omhoog. Met minder wind glijdt de F4 Foils het makkelijkst door het water en is dan ook het snelst in vergelijking met de andere freeride foils. Het inzetbereik van de F4 Foils Freeride is bijzonder breed. Vanaf 8 tot 9 knopen vliegen met een 7,5 m2 tot 8,0m2 is zeker mogelijk. Het leukst en meest onderscheidend vonden wij de foil met meer wind (> 15 knopen) en lekker kleine zeiltjes op een kleinere/wendbaardere windfoilboards. In het hogere windbereik is de F4 Foils Freeride sneller, speelser en wendbaarder dan de andere freeride windfoils.

F4 Foils mast extra aandacht voor trim

Net als met de F4 Foils Freerace moesten we de hoek van de mast iets aanpassen om te zorgen dat de neus van ons boardje mooi omhoog bleef. De hoek van de fuselage t.o.v. de bodem van het board is standaard 0 graden. We komen dan wel makkelijk op de foil, maar tijdens het windfoilen moeten we ons zeil best ver naar achteren kantelen om te zorgen dat het neusje van ons board netjes horizontaal in de lucht blijft. Daarnaast remt het board flink af zodra we een touch down hebben.

De oplossing is om met speciale spacers of shims de hoek van de mast in het board aan te passen. Na wat trial en error komen we uit op een ideale hoek van tussen de 2 en 3 graden. Met deze hoek hebben we meer lift en blijft het neusje van het board mooi in de lucht. We voelen in de complete set een betere balans en dat geeft gemiddeld genomen ook iets meer power. We staan ook comfortabeler waardoor we ook meer controle hebben. Als bijkomend voordeel ketst de neus van het board weer mooi omhoog als we een touch down hebben. Ook geven we de back wing met de bijgeleverde shims een iets positiever hoek om iets meer lift te krijgen. Deze 2 aanpassingen zorgen dat we ten alle tijden voldoende lift hebben en een goede balans in de set hebben.

Plate rake spacer F4 foils
Rock solid spacer voor aanpassen hoek mast
Plate rake shim/spacer 2 degree
Plate spacers verkrijgbaar in 3 maten
F4 foil back wing shims set
F4 Foils back wing spacers

F4 Foils Freeride voor ‘sportievere’ freerider

Het gevoel en performance van de F4 Foils Freeride windfoil is echt anders dan onze referentie. De foil is heel speels, zoals een jonge hond. Dit karakter zal (we noemen het maar) de ‘sportievere windfoiler’ aanspreken. De foil daagt je uit om te spelen, carven, sprongen te maken en op het rechte stuk ‘gas te geven’. De foil is wel minder stabiel dan bijvoorbeeld de Starboard Freeride. De Starboard Freeride is meer de foil waar je makkelijk en stabiel heen en weer kunt windfoilen. De F4 Foils Freeride komt meer in de buurt van de Starboard Supercruiser maar is veel sneller, leuker en koersvaster.

De F4 Foils is een sportieve freerider die echt iets toevoegt in dit segment. Ben je op zoek naar een sportievere en wat uitdagendere freeride windfoil? Zet dat de F4 Foils Freeride op je lijstje om uit te testen!

F4 Foils Freeride windfoil uittesten?

Wil je zelf de F4 Foils Freeride windfoil of een andere F4 Foils foil uitproberen of wil je advies? Stuur ons een bericht en we helpen je graag verder.