Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Hoe kies je de juiste wingfoilset?

Helpt bij het kiezen van het juiste wingfoilmateriaal

Wingfoils zijn er in alle maten en vormen

Ondanks dat het wingfoilen nog een erg nieuwe funsport is, zijn de boards, foils en wings al verkrijgbaar in alle vormen en maten. Met name zit er veel verschil in hetgeen onderwater zit, de wingfoil, het volume van de boards en in toenemende mate ook de wing. Maar ook hoe groot moet het boardje zijn en hoe groot de wing? Windfoiling Nederland helpt je bij het maken van de juiste keuze.

Beginnende wingfoiler, de stabiele set up

Je wilt zo stabiel en makkelijk mogelijk wingfoilen en je doet dit met name op het binnenwater? Kies dan voor een wingfoil met een groot oppervlak. Afhankelijk van je eigen gewicht tussen de 1.800 en 2.400 cm2.

Het grote oppervlak zorgt ervoor dat je snel omhoog komt en met weinig wind al fun kunt hebben. Het grotere oppervlak zorgt ook voor stabiliteit. Verwacht van deze wingfoils niet dat ze bijzonder snel zijn. Met meer wind worden de grote bladen lastiger te controleren, juist vanwege de vele lift.

wingfoil guide beginner

Groter board met meer volume

Uit ervaring weten we inmiddels dat de wingfoils met dergelijke grote bladen het beste werken in combinatie met een board dat ook wat groter is en meer volume heeft. Denk dan aan een lengte van ca 6′7″ (rond 200 cm) en een volume zo rond de 120 tot 140 liter.

Maat wing

Ondanks dat de wing ‘de motor’ van de set is, zijn wij minder enthousiast om met hele grote wings (> 6m2) te gaan wingfoilen. Simpelweg omdat de handling en het speelse gevoel duidelijk minder wordt en de tips makkelijker in het water komen. De meest gekozen maat is rond de 5m2. Wij adviseren eerder om voor grotere wings op je foil te gaan, dan voor een grotere wing! Enkel als je 90 kg of meer weegt dan is het wel aan te bevelen om een grotere wing aan te schaffen (rond de 6 tot 7 m2). 

Kijk in de webshop voor het overzicht van de verschillende wingfoils.

Freeride wingfoiler, de allround wingfoil set up

Wil je in een zo breed mogelijk windbereik kunnen wingfoilen, met 1 set up? Ga dan voor een meer allround set up. Kies dan voor een wingfoil met bladen zo tussen de 1.300 en 1.700 cm2.

Met een goede (pomp) techniek is het nog steeds mogelijk om met ca 10-12 knopen wind op de foil te komen. Eenmaal op de foil dan is een foil met kleinere bladen een stuk sneller en wendbaarder. De grootste winst zit in het hogere windbereik, zeg tot ca 20 knopen. Dan is een dergelijke foil nog steeds goed te handelen. Veel wingfoils hebben de mogelijkheid om de back wing te trimmen, waardoor de lift te reguleren is.

wingfoil guide allround

Medium size board

Een wingfoil met kleinere wings past het beste bij een iets kleiner board. Een board met een lengte van rond de 6’0″ tot 6’5″ en een volume van ca 90 tot 120 liter.  Dan heb je voldoende volume voor een snelle start en voelt je boardje nog steeds lekker wendbaar.

Maat wing

In deze set up past een wing van ca 4 tot 5 m2 het best. Kies in elk geval voor een wing met veel power, zodat je in het onderste windbereik makkelijk weg kunt komen. Een 5 m2 is prima te gebruiken tot 20 knopen. Oké als je ook een kleinere wing hebt, is dit relaxter. Maar het werkt!

Speed Wingfoil set up

Wil je juist ook met veel wind kunnen wingfoilen en zo snel mogelijk gaan? Dan is een speed of downwind set up de beste keuze voor je. Kies dan een wingfoil met bladen tot maximaal 1.200 cm2 met een zogenaamde ‘high aspect’ ontwerp. Dit zijn bladen die relatief breed en smal zijn.

De high aspect bladen zorgen voor een hogere snelheid, maar manoeuvreerbaarheid is door de breedte van de bladen veel minder. Deze foils zijn uitermate geschikt om up- en down wind mee te wingfoilen.

wingfoil guide speed

Medium size board voor maximale controle en early take off

Kies in deze situatie voor een boardje met zo min mogelijk volume. Het volume dient net voldoende te zijn om te kunnen starten. Vaak is een board van 70 tot 90 liter voldoende. Snelheid en controle zijn de belangrijkste eigenschappen die belangrijk zijn in deze set up.

Kleine of medium size wing

Het oppervlakte van de wing hangt sterk af van de condities. Om in elke situatie het maximale uit je set te halen heb je ook meer maten nodig. Denk dan aan een range van 4 m2 tot en met 7 m2. Veel power en een stabiel profiel zijn voor speed wingfoilen belangrijke eigenschappen. De meeste merken bieden nu ook wings aan die speciaal ontworpen zijn voor speed wingfoilen.

Freestyle – Wave Wingfoil set up

Je hebt de fimpjes over de trics vast wel gezien. Dit zijn de echte acrobaten. Handling en makkelijk de moves kunnen maken is het allerbelangrijkste

Zogenaamde medium aspect bladen passen het best bij deze discipline. Door de ronde vorm van de bladen wordt de set erg wendbaar en ook veel lift om snel op de foil te komen of na een landing voldoende lift te blijven houden. De afmetingen van de bladen variëren van ca 1500 cm2 voor weinig wind tot ca 1000 cm2 bij meer wind.

wingfoil guide freestyle-wave

Zeer compacte boardjes met weinig volume

Hoe compacter het board des te wendbaarder het board en meer ‘feel’ dat de rider krijgt met het foilen. De boards zijn vaak kleiner dan 5’2″ en hebben een volume van tussen de 40 en 80 liter. Dit materiaal is dan ook echt weggelegd voor de (zeer) ervaren windfoiler.

Zo klein mogelijk wing

Hier geldt hetzelfde als voor de boards. Hoe kleiner de wing, hoe makkelijker je een move succesvol kunt uitvoeren. De experts hebben vaak meerdere maten variërend van ca 2 m2 tot 5 m2. Veel power en een compact gevoel van de wing zijn belangrijke eigenschappen voor een freestyle-wave set up.

Maak een testafspraak