Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Starboard windfoil assortiment ’23

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Nieuwe producten
Gepubliceerd op

22/02/2023

Nog eventjes en het is weer voorjaar. Tijd om je een update te geven van het nieuwe speelgoed van Starboard voor het windfoilen. Om maar met de deur in huis te vallen, de meeste vernieuwing zit in het high end segment van de Starboard Windfoils. Lees hieronder welke nieuwe producten er gaan komen.

Starboard Windfoils assortiment 2023

De bekende foils als de Starboard SuperCruiser, SuperFlyer en Freeride blijven ongewijzigd. Van de SuperFlyer en de Freeride komt er een variant bij met een grotere carbon front wing. De Freeride foil 1500 en Superflyer foil 1500. Heb je al één van deze foils, dan is de Superflyer front wing 1500 en de Freeride front wing 1500 ook los verkrijgbaar. Wij vinden dit een waardevolle toevoeging aan de range. Ideaal voor het alleronderste windbereik en/of zwaardere windfoiler.

Zoals gezegd zit de grootste verandering in de freerace en race foils van Starboard. Dat gaat helemaal op de schop. Alle race foils van Starboard krijgen SLR front en back wings. De range SLR front wings wordt met 2 grotere maten (750 m2 en 880 cm2) uitgebreid. Daarnaast worden de race foils voorzien van een geupdate Evolution fuselage, de fuselage EVO MKII. De bevestiging van de back wing is aangepast voor nog minder weerstand. Het nadeel hiervan is wel dat je andere (SLR) back wings nodig hebt. Alle vorig jaar geïntroduceerde Evolution front wings passen wel op de nieuwe EVO MKII fuselages gelukkig.

Vanaf 2023 levert Starboard 2 nieuwe carbon masten. Beide masten zijn 95 cm lang en worden in C400 en C600 kwaliteit geleverd. Het profiel is geoptimaliseerd en bij de fuselage mast verbinding is aangepast, zodat er minder torsie optreedt.

Starboard SLR front wing 750 C300
Starboard SLR back wing MK II 210
Starboard EVO MK II spacers
Starboard Evolution MkII carbon mast 3

Starboard fuselages Evolution en Evolution MKII

De huidige generatie Evolution fuselages die in 2022 geïntroduceerd zijn, blijven leverbaar. Deze standaard EVO fuselages worden ook geleverd bij de freeride foils van Starboard. Hierdoor kun je alle oudere Starboard back wings en de SLR back wings MKI blijven gebruiken. Naast de standaard fuselages komen er een 3 tal EVO MKII fuselages. De lengtes van de fuselages zijn;

De Starboard EVO MKII fuselages hebben een andere back wing bevestiging. Volgens Starboard zorgt dit voor een betere hydrodynamica. Op de Starboard EVO MK II fuselages passen enkel de nieuwe SLR MKII back wings. De EVO MKII fuselages worden standaard geleverd bij de 2 nieuwe Starboard racefoils.

Starboard race & slalom race windfoils

Naast de 2 Starboard IQfoil foils (carbon mast en variant met aluminium mast) zijn er vanaf nu 2 geupdate Starboard race windfoils. Een racefoil voor slalomfoiling en voor het traditionele (course) racen.

Starboard Slalom windfoil EVO MKII

Starboard Slalom race foil. Deze set up is voorzien van de nieuwe Starboard EVO MKII fuselage van 99 cm (vergelijkbaar met 105 cm EVO) en heeft een SLR front wing van 560 cm2 en een SLR back wing van 210 cm2.

Deze Starboard Slalom foil is leverbaar met een nieuwe C400 carbon mast of de extra stijve C600 mast. De prijs van de Starboard Slalom foil met een C400 mast is € 2.999,- en de variant met de C600 mast gaat € 3.399,- kosten.

Afgelopen jaar hebben wij al vele uren gemaakt met deze set up. Een snelle windfoil, die in deze setup wel wat wind nodig. Helaas is er (nog) geen SLR front wing met een oppervlakte van ca 650 cm2. Dat zou een perfecte aanvulling zijn voor lichtweer slalomfoiling.

De SLR front wing 750 cm2 van de race foil is ook al losse wing verkrijgbaar. We denken dat de Salom race foil met de SLR 750 cm2 een erg fijne freerace / lichtweer slalom combi gaat zijn.

Starboard Slalom Evolution MkII Carbon foil

Starboard Race windfoil EVO MKII

De Starboard Race foil krijgt t.o.v. de oude versie een kleinere SLR front wing van 750 cm2 met een SLR MKII back wing van 255 cm2. De race foil krijgt een EVO MK II fuselage van 109 cm (vergelijkbaar met 115 cm EVO).

Ook de Starboard Race foil is leverbaar met de nieuwe C400 mast of de extra stijve C600 mast. De prijs van de Starboard Race foil met een C400 mast is € 3.099,- en de variant met de C600 mast gaat € 3.499,- kosten.

We zijn verbaasd dat Starboard op de racefoil ‘slechts’ een front wing van 750 cm2 monteert. Logischer zou zijn geweest om de los verkrijgbare SLR front wing van 880 cm2 te leveren. We verwachten dat deze foil in het onderste windbereik en up- en down wind te kort gaat komen t.o.v. bijvoorbeeld de F4 Foils Race en de Starboard IQfoil carbon.

Starboard Race Evolution MkII Carbon foil

Starboard windfoil review assortiment 2023

Binnenkort gaat we uiteraard het nieuwe assortiment windfoils van Starboard uittesten en delen we onze ervaringen weer graag met je.