Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

F4 Foils Freerace windfoil review

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Testen en reviews
Gepubliceerd op

17/01/2023

F4 Foils is een merk dat flink aan de weg timmert. Met name de racefoils van F4 Foils worden door de wedstrijd foilers erg gewaardeerd. Het DNA van F4 Foils is dan ook performance en kwaliteit. Net een stapje onder de meest snelle F4 Foils staat de Freerace windfoil. Dit zou een allround Freerace foil moeten zijn voor de op snelheid georiënteerde windfoiler. Tijd om met de F4 Foils Freerace windfoil het water op te gaan en te testen.

De F4 Foils Freerace is verkrijgbaar in 2 versies; 1 versie met de HM Carbon mast van 97 cm en een versie met een 85 cm lange alu mast. Beide varianten worden geleverd in een nette F4 Foils foilbag

We verwachten dat mensen die ‘in de markt zijn’ voor een freerace windfoil deze gaan gebruiken onder een medium slalom foilboard of groot freeride windfoilboard. Vandaar dat we de foil testen onder de Starboard Slalom 81 met de Severne Hyperglide 5 7,0m2. Tijdens het EK IQfoil jeugd in Brest hebben we perfecte omstandigheden om de nodige vlieguurtjes te maken. De wind varieert tussen de 8 en dik 16 knopen wind. Mooie omstandigheden om zowel de low end als high eind performance te testen van de F4 Foils Freerace foil. We testen de foil met zowel de carbon mast als de aluminium mast

F4 Foils Freerace foil, bekende en kwalitatieve set up

Als je gaat verdiepen in het assortiment van F4 Foils dan is dat best simpel opgezet. Zo is er voor het windfoilen bv maar 1 carbon mast en 1 aluminium mast. Deze foil maakt dus ook gebruik van de carbon mast die ook gebruikt wordt voor de high end F4 Foils slalom race foil en F4 Foils race foil, De front wing van de freerace wordt ook gebruikt voor de F4 Foils racefoil evenals de back wing (dit wordt ook gebruikt voor de slalom race foil). Enkel de fuselage van 100 cm is net iets anders dan de fuselage van de F4 Foils Slalom race foil. Bij de Freerace staan de wings 2,5 cm verder naar achteren t.o.v. de fuselage die bij de Slalom race foil geleverd wordt. Dus in theorie levert de freerace dus iets minder lift. Omdat veel van de onderdelen ook in de high end set ups gebruikt worden, hebben we ook een erg hoge verwachting van de F4 Foils Freerace.

F4 Foils Freerace foil, erg snel en breed inzetbaar

Een paar slagen pompen en we komen al snel op de foil. En direct voelt de foil erg stabiel en snel aan. Ondanks dat de front wing met een oppervlak van 850 cm2 best aan de forse kant is, bouwt de lift zich heel geleidelijk op. Met een dikke vlag accelereert de foil enorm goed, zonder dat de lift veel toeneemt. Hierdoor hoef je dus niet verder naar voren te hangen om de boel onder controle te houden, gewoon iets down wind en volle bak gaan. Onvoorstelbaar hoe snel deze foil is. Onze top op zee met golven was maar liefst 48,5 km/u. En we denken dat er nog meer potentie zit in deze set up!

Ook als de wind even wat minder is (rond de 10 knopen), blijft de F4 Foils Freerace goede lift geven. Het gaat dan natuurlijk minder snel, maar we blijven voldoende lift houden om gewoon lekker door te blijven vliegen. De hierboven genoemde eigenschappen zal heel veel windfoilers aanspreken. Halve wind heen en weer knallen daar is deze windfoil duidelijk voor bedoeld. Upwind gaat ook, zeker met een goede vlaag, maar dit gaat duidelijk minder goed dan windfoils met langere fuselages (coarce race foils).

Dus een leuk tochtje maken, een rondje rond een eilandje dat doet deze foil echt prima, maar met je maatjes zo snel mogelijk upwind rond een bovenboei ga je niet winnen met de F4 Foils Freerace. Daarvoor heb je simpelweg een set up nodig met een langere fuselage (bv de F4 Foils fuselage 110 cm of 115 cm).

Big smile van F4 Foils Freerace foil

We hadden van te voren op basis van de specs al een erg hoog verwachtingspatroon van deze foil. Maar de F4 Foils Freerace heeft onze verwachtingen overtroffen. Het gemak waarmee je kunt windfoilen en ook echt hard kunt windfoilen is indrukwekkend. Daarnaast is deze foil in het onderste windbereik meer dan goed om goed halve wind lekker te windfoilen. Hecht je veel waarde om ook hoog aan de wind te windfoilen, dan kun je beter de F4 Foils Race 900 aanschaffen of de langere 110 cm fuselage van F4 Foils aan te schaffen. Echter met een nog langere fuselage is halve wind windfoilen weer minder relaxed .

F4 Foils Freerace foil met aluminium mast

De F4 Foils Freerace met de super stijve carbon mast is natuurlijk het summum. We verwachten dat de F4 Foils Freerace Alu met de scherpe prijsstelling bij een grotere groep op het verlanglijstje zal staan dan de dure variant met de carbon mast. Vandaar dat we ook de F4 Foils Freerace met de aluminium mast uittesten.

Uiteraard voelt de mast niet zo stijf aan in vergelijking met de F4 Foils carbon mast, maar is eigenlijk verbazingwekkend goed! Daarnaast is de hydrodynamica van de mast ook bijzonder goed. We voelen geen gekke vibraties en de ‘glide’ van deze mast is erg goed voor een aluminium mast. Deze aluminium mast is één van de beste aluminium masten qua stijfheid en hydrodynamica die we ooit gefoiled hebben.

We halen zonder al te veel moeite bijna dezelfde snelheid als met de carbon mast. Het verschil tijdens de sessies is ca 1,5 tot 2 km/u lager dan met de carbon mast. De lengte van 85 cm is op het binnenwater met golven tot circa een 1/2 meter ook voldoende. Op zee met hogere golven kom je wel lengte te kort.

F4 Foils aluminium mast net even andere trim

De hoek van de fuselage t.o.v. de bodem van het board is met de carbon mast standaard + 3 graden in ons board. Dat zorgt niet alleen voor meer lift, maar ook dat de neus van het board tijdens nose drops weer van het water afketst. De hoek van de fuselage t.o.v. de bodem van het board met de aluminium mast is 0 graden. Dat merken we tijdens het foilen direct. In eerste instantie komen we supersnel op de foil, maar tijdens het foilen moeten we het zeil behoorlijk ver achterover kantelen om te zorgen dat we in de lucht blijven. Daarnaast remt het board flink af zodra we een touch down hebben.

Enkel de back wing trimmen met de speciale F4 Foils back wing spacers werkt wel iets, maar niet voldoende. We gaan in stappen met speciale spacers de hoek van de mast in het board aanpassen. Na wat trial en error komen we uit op een ideale hoek van tussen de 2 en 3 graden. Met deze hoek hebben we meer lift en blijft het neusje van het board mooi in de lucht. We voelen in de complete set ook meer power (min of meer vergelijkbaar als de set up met de carbon mast). Deze betere balans maakt dat we beter staan en kunnen gaan pushen :). Als bijkomend voordeel ketst de neus van het board weer mooi omhoog als we een touch down hebben.

Plate rake spacer F4 foils
Mast rake spacer voor F4 Foils Freerace foil
Plate rake shim/spacer 3 degree
Mast rake spacer voor masten met plate
F4 foil back wing shims set
F4 Foils back wing spacer set

Spacers for deep tuttle mast met plate

Wij hebben speciaal voor deep tuttle masten die voorzien zijn van een zogenaamde ‘plate’, spacers/shims laten ontwikkelen. De plate mast rake shims zijn verkrijgbaar in onze webshop in 3 verschillende graden; 1, 2 en 3 graden. Deze mast rake spacers zijn ‘rock solid’ en zijn bestand tegen de druk van de foil.

F4 Foils Freerace foil voor wie?

Eenmaal de juiste trim gevonden zijn we écht aangenaam verrast hoe makkelijk en snel deze F4 Foils Freerace is met de aluminium mast. Wij vinden de F4 Foils Freerace een van de snelste, zo niet de snelste Freerace foil die er is. De F4 Foils Freerace met de aluminium mast is slechts een fractie langzamer dan de veel duurdere variant met de carbon mast. De versie met de carbon mast is het echt het summum, waarbij je ook nog 12 cm extra marge tussen je board en het water. En uiteraard voelt de foil met de carbon mast een stuk stijver aan. Wij denken dat de F4 Foils Freerace het beste past bij;

Wij vinden de prijs/waardeverhouding van de F4 Foils Freerace met de aluminium mast extreem goed. De echte veeleisende freeracer zal door willen sparen voor de duurdere variant met carbon mast, maar wij zouden niet treuren als we het met de variant met aluminium mast zouden moeten doen.

F4 Foils Freerace windfoil uitproberen?

Wil je zelf de F4 Foils Freerace windfoil of een andere F4 Foils foil uitproberen of wil je advies? Stuur ons een bericht en we helpen je graag verder.