Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,8/5 sterren

X-15 One Design wingfoil class

Schrijver

Marco Boone

Gepubliceerd op

15/06/2023

Starboard heeft aan de wieg gestaan van de IQfoil eenheidswedstrijdklasse voor het windsurfen. Deze snel groeiende wedstrijdklasse is inmiddels immens populair onder de wedstrijdsurfers. Ook het wingfoilen ontwikkelt zich steeds meer richting een wedstrijdsport. In de zuid Europese landen wordt in competitieverband al flink geraced. Vandaar dat de introductie van een ‘one design’ klasse voor wingfoilen een hele logische stap is. Starboard introduceert tijdens de Foiling week aan het Gardameer begin juli de X-15 One Design wingfoil wedstrijdklasse. Wij hebben de uitnodiging van Starboard reeds binnen :).

Starboard ervaring met eenheidsklassen

Starboard heeft aan de wieg gestaan van de IQfoil eenheidswedstrijdklasse voor het windfoilen. In een aantal jaren is deze nieuwe Olympische klasse uitgegroeid tot de grootste en meest spectaculaire windsurf eenheidsklasse ter wereld. Aan de start van een Europees of wereldkampioenschap IQfoil doen inmiddels ruim 300 deelnemers mee!

Naast de senioren klasse heeft Starboard inmiddels ook de IQfoil jeugdwedstrijdklasse uit de grond gestampt. Die klasse is inmiddels nog populairder dan de senioren klassen. Met iets aangepast materiaal trekt de IQfoil jeugd one design klasse bijna 400 deelnemers voor het komende EK in Italië. En dan te bedenken dat deze klasse in 2021 (in Coranatijd) gestart is.

Iqfoil klasse

Best een logische stap van Starboard om het trucje te herhalen en ditmaal voor het wingfoilen. Vandaar dat Starboard met veel tamtam de X-15 one design wedstrijdklasse gaat introduceren. Juist tijdens de foiling week en het EK IQfoil jeugd (1e week juli) in Italië.

Filosofie achter een One Design klasse

De watersport is traditioneel een zeer materiaal gedreven sport. Degene met het meest geld, heeft dan vaak ook een grotere kans om te winnen, dan degene die het met 2e hands materiaal moet doen. Veel leuker en eerlijker is als iedereen op hetzelfde materiaal vaart, zodat het echt de ‘rider’ is die het verschil kan maken en niet het materiaal. Daarnaast is het treven van de meeste eenheidsklasse ook om het toegankelijk te houden in termen van kosten.

De ontwikkeling binnen het wingfoilen gaan op dit moment zo snel dat materiaal en/of budget steeds meer bepalend gaat zijn. Een gemiddelde wingfoil voor wingfoil racen kost minimaal € 3.000,- en inmiddels zijn er al wings voor het racen die ruim € 2.000,- kosten. Om te zorgen dat, net als bij het windfoilen, het wedstrijdwingfoilen zich in de breedte kan ontwikkelen is de introductie van een eenheidsklasse erg belangrijk.

X-15 One Design class, het materiaal

X15 class equipment
X-15 class board shape
X-15 class high aspect front wing
X-15 class stabilizer on fuselage
X-15 trim system wing

Het concept (het concept is nog niet voor 100% definitief) bestaat uit een race wingfoil board van full carbon met een volume van 85 liter. De shape van dit board is ontwikkeld in een windtunnel voor optimale aerodynamica en is afgeleid van het gelijknamige windfoilboard waar in de PWA mee geracet wordt. Het boardje is slechts 54 cm breed en ca 190 lang. De lengte is speciaal bedoeld om met zo weinig mogelijk wind makkelijk vaart te kunnen maken. Het boardje past in een boardbag, waar ook de foil in opgebergt wordt en de wing. Dus je hebt straks maar 1 tas voor je hele set.

De wingfoil bestaat uit een 95 cm carbon mast gemaakt van C400 carbon die ook gebruikt wordt voor de high performance windfoils van Starboard. Nu worden er 2 sets aan wings voorgesteld; 1 front wing met een oppervlak van 820 cm2 en een van 560 cm2. Ook zitten er 2 maten back wings in de set. Bij het IQfoil concept hebben we destijds een 2e front wing in de set zien ‘sneuvelen’ uit kosten oogpunt. We denken dan ook dat er uiteindelijk 1 wingset overblijft. Dan is een front wing van 820cm2 wel een logische keuze.

De wing is de splinternieuwe Freewing Air PRO V2 die eind 2023 leverbaar wordt. Naast een extreem stabiel profiel voor maximale performance zorgt de Hoopika constructie ook voor een lange levensduur. Uniek wordt het trimsysteem, waardoor je tijdens het wingfoilen het profiel van de wing boller of vlakker kunt zetten.

Wat de X-15 class set moet gaan kosten is nog niet bekend, maar wij verwachten (en hopen) dat de verkoopprijs tussen de € 5.000 en € 6.000,- gaat liggen. Dat is natuurlijk heel veel geld, maar is nog steeds relatief goedkoop in vergelijking met de IQfoil seniorenset die € 10.000,- kost.

Try out event 1 t/m 4 juli Gardameer

Net als destijds met de IQfoil klasse organiseert Starboard een try out event begin juli waar 15 demosets uitgetest kunnen worden en waar gebrainstormd wordt over het materiaal, de op te zetten klassen, wedstrijdformat en regels. Wij zijn hiervoor uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Dan horen we meer en zullen we onze ervaringen gelijk delen.

Eerste X-15 class wedstrijd 15 en 16 juli in Scheveningen!

Na het try out event in Garda brengen wij de beschikbare sets mee naar Nederland. Op 15 en 16 juli gaan wij samen met Jumpteam in Scheveningen de allereerste X-15 class wedstrijd organiseren. Voor meer informatie en aanmelden ga naar de X-15 Class wedstrijdpagina.