Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Windsurfboards om mee te windfoilen

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Testen en reviews
Gepubliceerd op

17/04/2018

We gaan nu eens lekker appels met peren vergelijken. We hebben afgelopen periode met 3 verschillende boards gevaren. Elk met een totaal ander vertrekpunt. Het eerste board is de Fanatic Blast LTD 145 een ‘gewoon’ board met een foilready vinbox. Het tweede board is de Starboard Foil 122 duidelijk als windfoilboard ontworpen en als derde de Starboard 147 Ultra Sonic, het oudere broertje van de Starboard Foil 147. Ondanks de grote en duidelijke verschillen is een keuze maken niet makkelijk.

Opzet test

Om de effecten van de verschillende windfoils uit te sluiten hebben we alle 3 de boards in eerste instantie getest met dezelfde windfoil (Starboard Freeride ALU). Daarna zijn we ook nog gaan wisselen van windfoils. Met name bij de Fanatic Blast leverde een zeer verrassend resultaat op. Omdat we appels met peren hebben vergeleken is er dus ook geen test winnaar, maar willen we je helpen bij het maken van een juiste keuze. We hebben met name gefocussed op de windfoil eigenschappen van de boards.

Fanatic Blast met name windsurfboard

Lengte 235 | Breedte 77 cm | Gewicht 8,2 kg | Volume 145 | Adviesprijs € 1.999,-

Fanatic Blast LTD 145 is een freerace georiënteerd windsurfboard. Fanatic heeft er een ‘windfoil approved’ deep tuttle box ingeschroefd, zodat je er ook op een veilige manier mee kunt windfoilen. Het board is lekker licht en met 77 cm breedte ook nog goed handzaam om met een windfoil eronder het water in te dragen. 145 liter volume is natuurlijk best veel, maar het board voelt kleiner aan in het water. Dit komt het ‘speelse’ gevoel met freeriden/freeracen ten goede. Met de Starboard foil duurt het relatief lang voordat hij voldoende snelheid en opwaartse druk opbouwt om te gaan vliegen. Echter toen we de Fanatic windfoil onder het board monteerde veranderde dit compleet. Het board planeerde heel veel eerder aan en genereerde ook al veel sneller de opwaartse druk. Het feit dat de mast ca 10 graden naar voren staat helpt hierbij. Het effect hiervan hebben we al uitgebreid beschreven in de test van de Fanatic Flow Foil H9.

Beetje wiebelig

De Fanatic Blast is 77 cm breed, maar net als bij ieder ander slalomboard wordt het board aan de achterzijde een fors stuk smaller (tail width is ca 52 cm). Hierdoor sta je met je achterste voet relatief dicht in het midden van je board. Hierdoor is het lastiger een goede balans te vinden in vergelijking met de bredere boards zoals bijvoorbeeld de Starboard Foil of 147 of de Falcon Lightwind (ook foil ready!). Het wat nerveuze karakter van de Fanatic foil en relatief lange mast van deze windfoil versterkte dit gevoel.  Met weinig wind tot ca 14 knopen was de set goed onder controle te houden, maar boven de ca 16 knopen vonden we het toch wel bijzonder eng worden. Ondanks dat de shape niet speciaal ontwikkeld is voor het windfoilen had het neusje voldoende volume en scoop om niet te happen tijdens een ‘nose drop’. Dat geeft een veilig gevoel.

Wil je met dit board windfoilen, dan is de Fanatic Flow Foil H9 de beste keus!

Starboard Foil 122 enkel windfoilen

Lengte 231 | Breedte 75,5 cm | Gewicht 7,9 kg | Volume 122 | Adviesprijs € 1.999,-

De Starboard Foil 122 is echt ontwikkeld als een windfoilboard. Het breedste punt is 1,5 cm smaller dan de fanatic, maar de tail width is 62,2 cm en daarmee slechts 3,8 cm smaller dan de tail width van de Foil 147. Dat merk je als je aan het windfoilen bent. Je staat verder naar buiten, waardoor je makkelijker je balans kunt houden. Ook als je het board upwind ‘pushed’ gaat dit makkelijker dan bij de Fanatic. De shape van dit board is er voor 100% opgericht om snel in plane te komen, zodat je kunt gaan vliegen. Ook bij een nose drop blijft het neusje boven water en laat je snel weer omhoog komen. Dat doet dit board beter dan de Fanatic en de Starboard Foil 147.

Het volume van slechts 122 is meer dan genoeg. Qua aan planeren doet dit board weinig tot niets onder voor zijn grotere broer. Starboard geeft aan dat je onder dit board een mastlengte kunt gebruiken tot 75cm. Een mastlengte van 85 tot 90 cm doet het ook prima onder dit board. T.o.v. de Foil 147 voelt de Foil 122 veel speelser en minder plomp. Dit board deed het extreem goed met de Starboard ALU Freeride en GT. Dat is ook het karakter van het board; freeride tot freerace

Niet gebruiken als gewoon windsurfboard

Door de speciale shape van het board is dit board echt niet geschikt om mee te windsurfen. Tuurlijk je komt er mee heen en weer, maar het vaart niet prettig.

Starboard Foil 147 een goede allrounder

Lengte 241 | Breedte 95 cm | Gewicht 9,5 kg (Technora) | Volume 147 | Adviesprijs € 2.099,-

Dit board hinkt op 2 gedachten. Enerzijds een breed lichtweer slalomboard en aan de andere kant lekker breed en snel aanplaneren om met weinig wind al weg te vliegen. Door zijn breedte van 95 cm is dit board moeilijker het water in te dragen en voelt ook tijdens het foilen minder speels dan de 2 andere boards. Ondanks zijn hoge volume en breedte vliegt dit board niet veel eerder dan de Foil 122 of de Fanatic met de Fanatic foil. Het hogere gewicht speelt hierbij zeker een rol.

Echter de breedte en met name de breedte achterin (tail width 66 cm) zorgen wel dat je heel stabiel staat op dit board. T.o.v. de Foil 122 kun je het board makkelijker upwind pushen, waardoor je uiteindelijk in een wedstrijd toch eerder bij de bovenboei zult zijn dan met de Foil 122. Dit board is bedoeld voor de windfoils met langere masten, maar de Freeride foil met een mast van 75 cm voelde ook heel erg goed. Dit board is onder eigenlijk alle omstandigheden goed onder controle te houden. Het board neigt meer naar race dan de Foil 122 waarbij je ook lekker relaxed halve wind kunt cruizen. Zet je onder de Foil 147 een high end windfoil dan wordt dit echt een performance board dit zeer snel vliegt, zeer snel is en zeer hoog aan de wind foilt. De breedte van dit board is de grootste kracht. Voor zowel de beginnende windfoiler als de performance georiënteerde windfoiler.

Slalommen met weinig wind

Je met de Foil 147 ook prima slalommen met een lange vin eronder. Door z’n omvang is dit board eigenlijk enkel geschikt met weinig wind. Wil je dan juist niet windfoilen? Oke als je echt beide wilt even vaak wilt doen, dan is dit board wellicht de beste keus. Vergelijkbare alternatieven zijn de Fanatic Falcon Lightwind en de RRD H-Fire 91

Moeilijk kiezen

Het is niet eenvoudig om een een keuze te maken. We willen je wel graag een aantal denkrichtingen meegeven die je helpen de voor jou de beste keuze te maken.

  1. Ik wil voornamelijk windsurfen en af en toe windfoilen: Kies dan voor de Fanatic Blast, Fanatic Gekko Foil edition, Starboard Carve IQ of RRD X-FIRE LTD V10 -> kies hierbij dan een freeride georiënteerde windfoil met een mast niet langer dan 85 cm. Hoe breder het board, des te makkelijker het windfoilen gaat!
  2. Ik wil met name gaan windfoilen en af en toe slalommen: Kies dan voor de Starboard Foil 147, Fanatic Light Wind of RRD H-Fire 91. Dan heb je echt een performance board voor het windfoilen en kun je eventueel nog lekker slalommen. Wil je wedstrijden foilen en met langere masten gaan windfoilen, dan is deze categorie de beste keuze
  3. Ik wil echt alleen windfoilen: Ook dan kun je goed kiezen voor de Starboard Foil 147, Fanatic Light wind of RRD H-Fire 91, maar de Foil 122 lonkt dan ook. Minder performance dan de hiervoor genoemde boards, maar iets meer fun en speelse eigenschappen. De Foil 122 is meer voor erbij.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief