Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

SUP gebruiken voor wingsurfen

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Onze ervaringen
Gepubliceerd op

06/09/2021

Wingfoilen is booming. Het lijkt wel of iedereen het wil leren dit jaar. Het vliegen boven het water is het ultieme doel voor velen. De eerste stap is het wingsurfen, het leren omgaan met de wing en leren hoe je hier voldoende snelheid uit kunt halen. Dit is bij ons ook een vast onderdeel van de les. We geven je in dit blog wat tips hoe je zelf eenvoudig mee aan de slag kunt gaan en tegelijkertijd ook al veel lol kunt hebben.

Evenwicht en drijfvermogen voor wingsurfen

Naast het gewend raken aan de wing, wat toch echt anders aanvoelt dan een windsurfzeil of kite, is het belangrijk om een goede balans te vinden. Veel cursisten moeten wennen aan het ‘losstaan’ op een plank en tegelijkertijd de wing in de lucht houden. Wij gebruiken dan ook de good old beginnersurfplank met zwaard voor onze eerste les. Het drijfvermogen geeft lekker veel stabileit. En het zwaard zorgt dat je niet verlijerd (of te wel dat je niet te veel afdrijft, waardoor je niet meer terug kunt komen).  

Welke planken zijn hiervoor geschikt

 Zoals hierboven al besproken werken alle ‘old school’ board met een zwaard erg goed. Ook een SUP met een center vin of zwaard doen het goed. We zien dat veel mensen het leuk vinden als er niet voldoende wind staat om te foilen gewoon lekker op de SUP heen en weer te wingsurfen. Met een klein beetje wind kom je al snel voorruit. Overweeg je een SUP aan te schaffen en wil je hiermee ook gaan Wingsurfen, koop dat een board met center vinbox. 

Eenvoudig aanpassen van een SUP

 Heb je een SUP waar geen center vin op zit of geen zwaard? Geen probleem, je kunt eenvoudig een ‘after market’ vinbox kopen en die ongeveer in het midden van je SUP monteren. Dit kan zowel op een hard board als opblaasbare SUP. Als je een opblaasbare SUP hebt, dan adviseren wij om de vinbox door een RIP reparateur te laten monteren. Dan weet je zeker dat de juiste lijm gebruikt wordt.

Vaak wordt er bij de vinbox ook een vin mee verkocht. Als dit niet het geval is dan kun je bij iedere windsurfzaak een vin voor een US box aanschaffen. Let erop, hoe groter de vin, deste beter de koersvastheid van de SUP zal zijn

Waar kun je dit kopen

Heb je vragen of wil je advies?