Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Windfoilen vs wingfoilen

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Onze ervaringen
Gepubliceerd op

16/08/2021

2021 gaat de boeken in als dé doorbraak van het Wingfoilen. Het lijkt erop dat Wingfoilen populairder is dan Windfoilen. Onze lessen voor het Wingfoilen zitten bomvol en het materiaal is niet aan te slepen. We zien kitesurfers, windsurfers, suppers en ook heel veel mensen zonder enige watersport en of ‘windervaring’. Tijd om de balans op te maken; Wat is nu leuker? Wat ervaren wij als de belangrijkste verschillen qua ‘feel’? En wat is nu makkelijker om te leren? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Wat zijn de verschillen tussen Windfoilen en Wingfoilen qua ‘feel’?

We merken dat veel mensen uiteindelijk een voorkeur krijgen voor windfoilen of wingfoilen. Wat je het leukst vindt hangt af waar je naar op zoek bent. We proberen de verschillen qua ‘feel’ te omschrijven. Windfoilen is duidelijk een ‘next step’ van het windsurfen. Je hebt een plank en een zeil en daarmee ga je vliegen. De meeste mensen starten met windfoilen met name in het onderste windbereik. Daar zit ook het grootste voordeel, echter we zien dat het wingfoilen heel snel aan het opschuiven is en ook met meer wind erg leuk is en ook steeds meer foilers ook met meer wind voor de foil kiezen i.p.v. de vin. Snelheden van 40 km of meer zijn makkelijk te halen. En ja er zijn ook nog de kleine windfoilboardjes met de freestyle foils, maar dat blijft in Nederland relatief klein. De meeste windfoilers zijn meer op freeride, freerace of race georiënteerd. In die hoek zit ook de meeste ontwikkeling.

Wingfoilen vinden wij het meest lijken op golfsurfen met een los ‘zeiltje’. Je staat los op je plank (een heel kleine plankje zelfs) en je houdt een wing (vliegertje of kite zoals velen het noemen) vast die zorgt dat je vooruit komt. Het losstaan op het board geeft je een bijzonder vrijheidsgevoel. Je hebt met wingfoilen echt veel meer bewegingsvrijheid dan met windfoilen. Carving, gijpen etc gaat sneller en de response op iedere beweging is veel directer dan met windfoilen. Het gaat (nog) minder hard dan windfoilen. Het is meer easy going en spelen met het water, de golven. Net als golfsurfen eigenlijk. Als ik op een mooie swell aan het carven ben moet ik ook altijd denken aan snowboarden in diepe poedersneeuw. Echt onbeschrijfelijk is dat gevoel! Wingfoilen kan al met weinig wind, maar ook met veel wind op zee is wingfoilen ook erg gaaf.

Wat is makkelijker te leren? Windfoilen of Wingfoilen?

We hebben inmiddels al honderden lessers voor het windfoilen en wingfoilen langs zien komen, dus we hebben een behoorlijk goed indruk wat de verschillen zijn. Mensen die willen leren windfoilen, kunnen al windsurfen (dat is onze minimale vereiste om aan een windfoilcursus deel te kunnen nemen). Zeg 95% van de lessers kan in 2 uur al best aardig windfoilen. Dat inhoudt in minimaal 100 tot 200 meter aaneengesloten kunnen vliegen. Tuurlijk gaat het bij de meeste nog niet helemaal vlekkeloos en is het in het begin nog inspannend. Maar een goede basis is gelegd en zelf verder te oefenen.

Wingfoilen blijkt voor de meeste lessers toch echt een stuk lastiger. Ook ervaren windsurfers kost het meer moeite en tijd om het wingfoilen te leren i.v.m. windfoilen. Het gebrek aan houvast is de allergrootste uitdaging voor de meeste lessers. Je staat per slot van rekening ‘los’ op een klein plankje en moet ook nog een wing boven je hoofd onder controle weten te houden. Het houden van evenwicht met het op de foil komen is de volgende uitdaging voor vele cursisten. We hebben lessers met een ervaring met kiten, golfsurfen, snowboarden, suppen en windsurfen. Gemiddeld genomen zien we dat lessers met windsurfervaring het toch het snelst oppakken.

Helemaal eerlijk is het vergelijk niet, aangezien de weg om te leren windfoilen voor mensen die niet kunnen windsurfen echt veel langer is.  De meeste mensen zonder windsurfervaring hebben 2 maximaal 3 wingsurflessen nodig om vervolgens de wingfoilles te kunnen gaan doen. Zie onze lesopzet die wij hanteren

Wingfoilen minder gedoe

Wat veel mensen aanspreekt is dat wingfoilen als ‘minder gedoe’ wordt ervaren als windsurfen. Je hebt een klein hanteerbaar boardje, de foil en een wing die je in minder dan 1 minuut oppompt. Het is lichter dan een windfoilset of windsurfset en je kunt het makkelijker meenemen in je auto of op reis. Ook kitesurfers zien de voordelen van wingfoilen i.v.m. kitesurfen. Het is niet alleen compacter, maar ook hanteerbaarder. Grootste voordeel is dat wingfoilen door de wet als zeilplank wordt gezien en het dus bijna overal mag. Daar waar je maar op een beperkt aantal plekken mag kitesurfen.

Vlak water vs golven

 Dit is erg persoonlijk, maar wij vinden windfoilen leuker en makkelijker op vlakwater en wingfoilen juist leuker op zee met golven en/of deining. Windfoilen op zee met golven is uitdagender aangezien een windfoil meer dan een wingfoil horizontaal gezien rechtuit  te gaan en een met wingfoilen volgt het board veel meer automatisch de golf, wat het juist zo leuk maakt. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief