Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Starboard GT Slalom windfoil test

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Testen en reviews
Gepubliceerd op

27/07/2017

Starboard is samen met Neil Pryde zo’n beetje de eerste leveranciers die een high end windfoil beschikbaar hebben in Nederland. Tijd om de Starboard GT Slalom Carbon windfoil eens nader onder de loep te nemen. Met een prijskaartje van € 1.990,- een flink bedrag natuurlijk. Als je bedenkt dat er ook al windfoils zijn van ca € 750,- Het is voor mij een beetje een vertekend beeld, dit omdat ik zelf met deze windfoil heb leren foilen. Maar goed met de nodige test kilometers op andere foils, is hier inmiddels best wat over te zeggen.

High End performance

De GT versie heeft een carbon mast van ‘slechts’ 85 cm, een aluminium fuselage van 75 cm en 2 wings van carbon. De front wing heeft een oppervlak van 800 cm2 en back wing 330 cm2. Starboard noemt het zelf de ‘freeride’ windfoil. Maar laat je niet in de maling nemen. Vergelijken met de bv de Zeeko windfoil is dit absoluut een high end race windfoil, waarbij enkel de mast 10 cm korter is dan z’n grotere broer. De setup met de langere mast wordt momenteel gezien als één van de beste, zo niet de beste high eind windfoil op de markt. Diverse PWA surfers die niet gesponsord worden door Starboard, foilen met deze windfoil, w.o. ook Jordy Vonk.

Het best komt de Starboard GT Carbon windfoil tot z’n recht op een echt breed board van minimaal 85 cm breed, waardoor je stabiel staat en makkelijk upwind kunt windfoilen.

Te snel

Wat ik in het begin van het verhaal al aangaf, heb ik leren windfoilen met deze windfoil. Ik wist niet beter. In het testcentrum leen ik deze windfoil ook regelmatig uit aan beginnende windfoilers (ook goede windsurfers). Die geven stuk voor stuk aan dat ze deze windfoil te snel vinden gaan en dat ze er geen controle over hebben als er iets meer wind komt (vanaf ca 14 knopen). Zeker in vergelijking met meer freeride georiënteerde windfoils. Daar hebben we dus het nadeel van deze performance windfoil te pakken. Het vraagt veel oefening en lef om met deze windfoil echt goed te leren windfoilen.

Ondanks dat ik er nu echt aan gewend ben, herken ik dit wel als ik met een freeride foil op pad ga. De Starboard GT Slalom Carbon dwingt je continue bij de les te blijven en daagt je uit grenzen te verleggen. En inmiddels weet ik ook dat de grens van deze windfoil heeeeel ver ligt. Met een beperkte wind (ca 16 knopen) heb ik in een ruime windse koers een top gehaald van 43,9 km per uur!

Tot circa 14 knopen laat deze windfoil zich van een vriendelijkere kant zien. Hij komt zeer makkelijk uit het water en is tijdens het windfoilen zeer stabiel,met veel opwaardse druk. En is door z’n lange fuselage van 75 cm ook koersvast. Ik vaar graag met kleinere freeride zeilen (tot ca 5,7m2 is echt goed te doen) met deze windfoil en is dan ook verbluffend makkelijk te varen.

Langere mast nodig?

Deze windfoil is ook nog verkrijgbaar met een mast van 95cm i.p.v. 85cm. Een meerprijs van € 100,-. De hamvraag is wat 10 centimeter toevoegt. Vaar je op het binnenwater met weinig golven, dan volstaat de 85 cm prima. Wil je windfoilen op zee of op het Ijsselmeer dan is een langere mast zeer zeker te overwegen. Simpel omdat er dan meer ruimte tussen je board en het ‘dal’ van de golven zit, waardoor de wings niet uit het water komen of de top van de golf tegen de onderkant van je board aan tikt (dit kost snelheid natuurlijk).

Conclusie

Zonder twijfel een bijzonder goede windfoil met een zeer hoog potentieel, die veel vraagt van de berijder. Zeker als het wat harder waait :). Aan de andere kant is deze windfoil tot ca 14 knopen ook zeer makkelijk te varen en zeer stabiel. Daarnaast kun je ook met deze windfoil heel goed met kleine zeiltjes windfoilen. Zoek je een performance windfoil dan moet deze zeker op je verlanglijstje staan.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief