Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Zeeko windfoil test

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Testen en reviews
Gepubliceerd op

27/10/2017

Zeeko is voor windsurfers een onbekend merk. Zeeko is merk dat bekend is van kites, kiteboards en kitefoils. Vandaar dat de stap richting het windfoilen voor het merk een kleine stap is. heeft een ‘easy going’ entry level windfoil met bijpassend board geïntroduceerd. Deze set-up is echt gericht op freeride. De windfoil kost € 950,- en voor het board wil Zeeko dat je € 1.700,- afrekent. Bij elkaar dus € 2.650. Een flinke investering! Tijd om deze windfoil in combinatie met het speciaal ontwikkelde board te testen.

De Zeeko Alloy Windfoil

De Zeeko Alloy windfoil heeft een aluminium mast van 70 cm met fiberglass wings. De fuselage is ook van aluminium en is met ca 65 cm korter dan menig andere fuselage. De frontwing heeft een oppervlakte van 530 cm2 en de back wing schatten wij in op zo’n 300 cm2 (deze gegevens worden niet vermeld door Zeeko. Ook heeft de windfoil een verticale vin, voor meer stabiliteit. De eerste indruk op het droge is al met al positief. Al lijkt het oppervlak van de wings wat aan de kleine kant.

Het Zeeko Windfoil board

Dit board is slechts 2,15 meter lang en 78 cm met 120 liter volume en weegt een krappe 9 kg. Naast een deep tuttle box heeft dit board ook 2 lange US boxes om de vin te monteren en eventueel naar voren te kunnen schuiven (t.o.v. de deep tuttle box positie). Op het board staat dat je hier met zeilen tussen 3,7 m2 en 8,5m2 op moet kunnen varen. We zullen het op het water wel merken of dit kan.

Katapults door te korte neus

Tijd om het water op te gaan. Met een 6,5m2 freeride zeil hebben we boardje zo in de lucht. Het board planeert snel, zeker gezien z’n beperkte breedte en volume. En vanuit het planeren pop je het board makkelijk de lucht in. Met deze freeride boards sta je echt recht op het board. Ook met dit board. De set laat zich omschrijven als ‘easy going’. Makkelijk, lichtvoetig en voorspelbaar foilgedrag. De mast is lang genoeg om in het begin de hoogtebalans te vinden, zonder dat de wings er te snel uit komen. Dat is maar goed ook, want als je wel een nosedrop maakt (en als beginnende windfoiler gebeurt dit regelmatig), dan volgt geheid een fikse katapult. De neus is te kort en heeft te weinig volume om de neus boven water te houden.

En met het optrekken van het zeil vallen meteen nog 2 dingen op. Het board is relatief glad met blote voeten en door zijn geringe volume ook relatief instabiel. Met een zeil van 6,5m2 is het allemaal prima te doen. Maar wij verwachten dat een zeil van ca 7,0m2 in de praktijk toch echt wel de max is wat effectief is op dit board. Easy going is ook de snelheid. Een race georiënteerde windfoil als die van Starboard is vele malen sneller (maar ook lastiger om het op te leren), maar goed zo’n high end windfoil vraagt ook veel meer concentratie en dat moet je maar willen als windfoiler. Ook als de wind wat wegzakt blijft de windfoil van Zeeko voldoende druk houden. Beste bijzonder, aangezien de wings relatief klein zijn. De korte fuselage is waarschijnlijk hier debet aan.

Speels gedrag door korte fuselage en smal board

De korte fuselage en het smalle board zorgen dat de set speels en wendbaar aanvoelt. Vergelijkbaar met een waveboardje. Sturen is makkelijk en ook het gijpen gaat makkelijk. Het is makkelijker om foilend te gijpen dan met een meer race georiënteerde windfoil. Aan de andere kant zorgt de smalle achterkant van het board ook dat je niet super stabiel staat. Dat is even wennen als je van een breed windfoil board komt.

Onze conclusie over Zeeko windfoil & board

We hebben een prettige indruk gekregen van de Zeeko windfoil. Een windfoil die snel vliegt met een speels en vergevingsgezind karakter. Ideaal voor windsurfers die gewend zijn om te surfen op een freeride board of waveboard. Het board zijn we minder enthousiast over. Door zijn beperkte afmetingen en volume vraagt die nogal wat vaardigheden van de beginnende windfoiler. Daarnaast vinden wij het jammer dat een nosedrop per definitie volgt met een katapult. Uit ervaring weten wat dat dit niet gaat helpen bij het opdoen van zelfvertrouwen als beginnende windfoiler.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief