Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Test Neil Pryde RS Flight Alu

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Testen en reviews
Gepubliceerd op

17/04/2017

Prijs € 799,- | Mast 85 cm | Fuselage 70 cm | Frontwing breedte 68 cm | Back wing breedte 42cm | Alu mast en fuselage, wings G10

Neil Pryde kan gezien worden als één van de voorlopers als het gaat om windfoilen. Neil Pryde heeft 2 windfoils in het assortiment de RS Flight F4 Carbon en de door ons geteste RS Flight ALU. Er zijn momenteel nog maar een paar windfoils op de markt en die zijn een stuk duurder zijn dan deze. Deze windfoil kost ‘slechts’ € 799,-.

Meer wind nodig

De constructie voelt degelijk aan en behoorlijk stijf. Daardoor is deze windfoil wel vrij zwaar. We moesten een klein stukje van de frontwing afvijlen omdat hij anders niet paste op de fuselage. De wings zijn relatief klein in vergelijking met de Starboard GT Carbon. Dat merk je op het water. Deze windfoil heeft duidelijk meer wind nodig om je voldoende lift te geven om te gaan vliegen en is daardoor ook minder stabiel. Daar waar de Starboard GT Carbon met ca 8 tot 9 knopen je laat vliegen, heb je hier zeker 2 tot 3 knopen meer nodig.

Vlieg je eenmaal dan is het zoeken naar de juiste balans. De windfoil vertoont nogal ‘dolfijn’ gedrag (dit houdt in dat je tijdens windfoilen afwisselend omhoog en omlaag gaat). Na een tijdje ging het beter. Mede doordat de wind toenam. Zakt de wind weg, dan zak je ook sneller terug in het water dan bij de Starboard GT carbon en is het ook lastiger om de juiste balans te houden

Eenmaal gewend aan deze windfoil is het vaargedrag redelijk voorspelbaar en gemoedelijk. Hij is duidelijk minder snel dan de Starboard GT carbon en prikt ook minder hoog aan de wind. Dat maakt deze windfoil prima als ‘instap windfoil’. Eenmaal op snelheid ontwikkelt zich een vreselijke fluit in de mast. Dit is een veel gehoorde klacht bij deze windfoil. Jammer want het is juist zo bijzonder dat je geluidloos boven het water kunt zoeven.

Value for money

Zeker gezien de prijs (en ook vergeleken met de duurdere Starboard) is dit een behoorlijk goede windfoil. Tuurlijk mist hij de snelheid van de duurdere windfoil en heeft ook meer wind nodig om je te laten vliegen. Voor de meeste windsurfers is dit een windfoil waar ze goed mee uit de voeten kunnen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief