Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

F4 Foils Freeride wingfoil review

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Testen en reviews
Gepubliceerd op

07/12/2022

F4 Foils heeft inmiddels een stevige reputatie opgebouwd met slalom race windfoils. In het professionele windsurf wedstrijdcircuit varen veel toppers met de prijs winnende windffoils van F4 Foils. Qua wingfoilen is het merk nog minder bekend. F4 Foils heeft de ambitie om dat snel te veranderen. Als we kijken naar het aanbod wingfoils, dan is dat echt een hele mooie line-up. Waarbij het merk focussed op goede performance en premium kwaliteit en afwerking. Als eerste F4 Foils Wingfoil gaan we met de F4 Foils Freeride Wingfoil met de aluminium mast het water op. Lees hieronder onze bevindingen.

De F4 Foils Freeride wingfoil is verkrijgbaar in 2 afmetingen en met de verschillende masten. De F4 Foils Freeride wingfoil is verkrijgbaar met een 85 cm aluminium mast met top plate en een HM carbon mast van 90 cm, ook voorzien van een top plate. Daarnaast zijn beide versie te voorzien van een lichtweer wingset (1720 cm2 front en 340 cm2 back wing) en een medium wind set up (1400 cm2 front wing en 228 cm2 back wing). We gaan aan de slag met de medium setup met de aluminium mast.

Front wing: Carbon 1400 cm2 | Back wing: carbon 228 cm2 | Fuselage: 70 cm | Mast: Aluminium 85 cm | Prijs: 1.499,-

De constructie voelt erg solide aan. De onderdelen passen netjes in elkaar. Wat direct opvalt is het mooie profiel van de aluminium mast die op de kant behoorlijk stijf aanvoelt. Daarnaast zijn de wings mooi straks afgewerkt en is het profiel van de front wing (zeker voor een freeride wingfoil) relatief dun. De top plate is voorzien van een laag vilt, waardoor de top plate de bodem van je board niet beschadigd. Uiteraard wordt ook een setje met T-nuts erbij geleverd voor de montage van de foil aan het board. En als laatste levert F4 Foils er een hele nette foilbag bij. We vinden de kwaliteit/prijsverhouding van deze foil erg goed.

F4 Foils aluminium mast ook voor windfoilen te gebruiken

Een slimme troef van F4 Foils is dat deze mast zeer eenvoudig om te bouwen is, zodat je de mast ook kunt gebruiken voor windfoilen (in een board met een deep tuttle box). De top plate kan er eenvoudig afgedraaid worden d.m.v. 2 bouten. Vervolgens kun je met 2 bouten een deep tuttle adapter op de mast zetten (is een los te leveren artikel). De mast fuselage verbinding is voor alle fuselages van F4 Foils hetzelfde daardoor kun je deze mast ook gebruiken om een F4 Foils Freeride WINDfoil samen te stellen. De wingset van de F4 Foils Freeride WINDfoil is namelijk identiek aan de medium wingset van de F4 Foils Freeride WINGfoil. Enkel de fuselage van de Freeride WINDfoil is 85 cm i.p.v. 70 cm. Ook de fuselages zijn los verkrijgbaar. Samenvattend: Je hebt dus enkel een extra fuselage en een deep tuttle mast adapter nodig om deze foil voor zowel het WINDfoilen als WINGfoilen te gebruiken. We zien steeds vaker dan WINDfoilers ook graag WINGfoilen, dus voor die mensen erg interessant.

F4 Foils Freeride
F4 Foils Top plate adapter
F4 foils deep tuttle adapter

F4 Foils Freeride Wingfoil, snel en stabiele lift

Tijdens het Europees Kampioenschap IQfoil jeugd eind oktober in Brest hebben we voldoende gelegenheid om aan de slag te gaan met de F4 Foils Freeride wingfoil. Met heerlijk najaarsweer en een strakke wind van 15 tot 22 knopen gaan we met de AK compact 4’10” en de Starboard x Airush Freewing 4,0m2 het water op. Tijd om lekker te gaan spelen in de heerlijke swell die in de baai staat.

In deze omstandigheden komen we natuurlijk makkelijk op de foil. Wat direct opvalt is dat de foil (uiteraard) goede lift geeft, maar dat ook met hogere snelheden de lift hetzelfde blijft. Daardoor kun je relaxed wingfoilen, zonder iedere keer een nieuwe balans te vinden. Wat ook opvalt is dat de foil best snel is voor een freeride foil met een dergelijk oppervlak. We gaan zonder al te veel moeite ruim over de 30 km/u. En dat terwijl we met een aluminium mast foilen!

Freeriden is natuurlijk ook spelen met de golven, golfrijden en carven. Dat gaat met deze foil ook erg makkelijk. De foil is best vergevingsgezind en voorspelbaar. Met wat hardere wind wordt de foil wel iets nerveuzer. Dan komt door het relatief grote oppervlak van de front wing (normaal gesproken zouden we met minimaal 25% kleinere front wings gaan wingfoilen in deze omstandigheden). Zodra de wind even iets minder is, dan voelen we echt dat dit een hele makkelijke en stabiele wingfoil is om mee te freeriden.

Met een goede vlaag gingen we upwind, dat ging ook erg goed. We krijgen op dat moment een beetje een freerace gevoel. Het boardjes lekker kantelen en met goede power en meer dan gemiddelde snelheid gingen we upwind.

F4 Foils aluminium mast erg goed

De fijne eigenschappen en goede performance van deze foil zijn mede te danken aan de goede aluminium mast. Ook in het water voelt de aluminium mast stijf genoeg en is de glide van de mast erg goed. Daarnaast vinden we de lengte van 85 cm ook precies goed. Ook op zee met golven tot ca 1 meter hadden we voldoende ‘ruimte’ om te wingfoilen.

F4 Foils Freeride wingfoil, voor wie het meest geschikt?

F4 Foils Freeride wingfoil uittesten

Wil de F4 Foils Freeride wingfoil of een vergelijkbare wingfoil uittesten, bij ons kun je de meest gangbare F4 Foils uittesten. Stuur ons een mail voor een testafspraak.