Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Windfoilen sneller dan formula board

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Onze ervaringen
Gepubliceerd op

28/12/2017

Tijdens het open klasse kampioenschap Formula windsurfing van zondag 21 oktober heb ik voor het eerst een wedstrijd meegefoild. Het was voor de organisatie een experiment om te leren hoe om te gaan met het windfoilen in het Nederlandse wedstrijdsurfen. Tijdens de 4 gevaren races heb ik de eerste 2 bij de raceboards meegevaren en daarna de laatste 2 bij met de formulaboards. Een mooie ervaring met een stevig resultaat.

Bepalen bij welke discipline windfoilen het best past

Windfoilers foilen al bij zeer lage windsnelheden en lopen zeer hoog aan de wind. Vandaar de gedachten om als eerste bij de raceboarders te starten. Echter raceboarders starten heel anders. Bijna met de punt in de wind wachtend op de startlijn. Ik ging al foilend over de startlijn (meer richting pin-end).  Aan de andere kant de snelheid van windfoilers past weer beter bij de formulaboards. Dus ook daar zit een match. Ook formulaboards starten op snelheid, dus heel vergelijkbaar met windfoilen. Uiteindelijk zijn de foilers het meest gewaagd aan de formula windsurfers.

Verrassende uitslag in de Formula windsurfklasse met windfoilen

In het verleden heb ik zeer veel wedstrijden gesurft ook op het formulaboard. Dus het spelletje van wedstrijdsurfen is mij bekend. Echter zit wel een jaartje of 10 tussen. Tijdens de heats stond er veel wind. In de baan ging de wind bij vlagen door de 20 knopen! Omdat er best flinke winddips zaten durfde ik niet een al te klein zeil te pakken. Ik koos daarom voor mijn 7,8m2 slalomzeil. In de vlagen was het zeil ook echt veel te groot. Ik verbaasde mij eigenlijk dat het uberhaupt nog ging. Het racezeil leverde inmiddels aan de wind zoveel neerwaartse druk dat ik regelmatig het water raakte met mijn board. Ook de formula jongens moesten er met ca 10,0 m2 flink aan trekken.

Ondanks dat het voordeel van windfoilen met minder wind zou moeten zijn, was ik als eerste bij de bovenboei. Daarna volgde een kort halve windse rak gevolgd door een diep downwind rak. Halve wind was overleven. Ging veel te hard. Nu waren de formulaboards een stuk sneller. Ik kon de druk simpelweg niet meer omzetten in snelheid, veel te veel lift door de windfoil. In het downwind rak kon ik ook de snelheid niet maken. Bij de beneden boei kreeg ik een flinke dot wier aan mijn windfoil. Moet er dus af om het er af te halen. Jammer .Ik einde in deze heat als derde. Niet slecht.

De manche was mijn start erg goed en was weer als eerste bij de bovenboei. In het downwindse rak koos ik ervoor om recht voor de wind te windfoilen. Het voelde niet snel, maar dat was het zeker wel. Ik was nu ook als eerste bij de beneden boei. De tweede ronde werd verloor ik een weer een plaats om deze in het allerlaatste halve windse rak naar de finish weer goed te maken. Eerste dus!

Ondanks mijn weinige wedstrijdervaring kon ik dus goed meekomen bij de beste Formula windsurfers van Nederland.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief