Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Wingfoiling next big thing

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Onze ervaringen
Gepubliceerd op

07/12/2020

Dat foiling hot is, mag duidelijk zijn. Na het windfoilen zien we nu dat het wingfoilen ofwel het ‘wingen’ nog veel sneller aan populariteit wint. Nieuwsgierig als we zijn, tijd om deze manier van foilen ook uit te proberen en zelf te ervaren of het wat is en hoe dit anders is dan het windfoilen. 

Wingfoilen mix van sup, kite, wavesurf en windfoilen

Dit is de zoveelste manier waarop de enthousiaste watersporter aan de slag kan met een wingfoil. Het is en mix van suppen, kitesurfen, golfsurfen en natuurlijk windfoilen. Of kan gezien worden als een herleving van het kitewingen.

Wingfoilen is in de eerste plaats een fun-sport, daarmee ligt de focus wat minder op snelheid en racen en wat meer op ‘gewoon gaan’  wat meer op het gevoel van vrijheid. ‘gewoon’ relaxed foilen. Leuk zo’n nieuwe rage maar is het het proberen waard?

Onze eerste indruk, hoe positioneer je de wing?

Allereest dan maar onze eigen ervaringen op de foil. We nemen een Naish Wing Surfer 4 m2 i.c.m. met een Naish Hover 140L board met een vlagerige windkracht 6.  Met de nodige YouTube filmpjes als voorbereiding gaan we de strijd aan met deze set. Soepel opstappen zit er in het begin nog niet echt bij en ook de houding op het board voelt vrij onnatuurlijk. Hoe hou je die stomme ‘vlieger’ nu vast? En oh wat is het vermoeiend om die wing boven je hoofd te houden, zeker als de wind iets minder is, moet je de wing meer op eigen kracht omhoog houden. Om voldoende power te genereren met de wing is echt een uitdaging en daarbij worden bijna evenveel meters gezwommen als gefoiled. Het houden van balans, voldoende snelheid opbouwen en omhoog komen vallen toch een beetje tegen. Het is duidelijk zoeken naar de juiste techniek en te verrichten handelingen. Het vinden van de juiste houding is in het begin zoeken en in de eerste rakjes lijkt alle voorgaande windfoil/windsurf ervaring ineens spoorloos verdwenen. Zodra we op de foil komen merken we dat onze ervaring ons nu wél helpt. Op de foil krijgen we wel degelijk het foil gevoel terug en staan we gelijk stabiel.

Vol trots laten we thuis de eerste filmpjes zien van het wingen. Spontaan krijgen we de reactie dat het er wel stom uit ziet met zo’n grote vlieger! Ergens begrijpen we de kritiek want erg stoer ziet het er de eerste sessie niet uit. Maar dat deel van het leerproces is wel waar je wel enorm veel progressie maakt. Wingen is snel op te pakken en daardoor enorm motiverend om mee door te gaan. Het is hard werken, maar enorm belonend.

Pompen wordt beloond

Nog meer dan bij windfoilen heb je om op gang te komen snelheid en druk nodig in de wing. Een actieve houding en een goede pomptechniek zijn wel cruciaal om al met weinig wind voldoende snelheid op te bouwen om op de foil te komen. We hebben al diverse mensen gezien die nog niet verder gekomen zijn dan heen en weer dobberen en zwemmen. Dus het pompen is bij weinig wind een vereiste!

Wingfoilen, veel meer gevoel van vrijheid

We hebben al een keer een artikel geschreven over waarom het windfoilen zo verslavend is. Met het wingfoilen ervaren we een factor 2 meer vrijheid. We staan veel losser op de plank en doordat de wing voor een groot gedeelte boven je hoofd is, ervaren we meer ruimte om ons heen. Daarbij komt dat het wingfoilen lichter is dan het windfoilen. Ook zijn we minder op snelheid gericht, maar zoeken juist meer de golfjes op om mee te spelen.  Vooralsnog gaat het minder hard dan het windfoilen, maar dat zal wel een kwestie van tijd zijn dat er ook wingfoilraces gehouden gaan worden. Of lijkt het daarvoor toch te veel op kitesurfen?

Inmiddels zijn we alweer wat langer bezig en we ervaren toch veel gelijkenissen met de andere vormen van foilen;

Veel minder gedoe met wingfoiling

Wat met name op de kant een verademing is dat wingfoilen veel minder een gedoe is en minder gezeul. De wing pomp je met een goede wing pomp in ca 30 seconden op en is dan klaar voor gebruik. De Starboard wing foils zijn dusdanig ingenieus in elkaar gezet, dan je enkel de bladen erop hoeft vast hoeft te schroeven. Het wingfoilboard is korter, smaller en lichter dan een surfboard, waardoor je board ook makkelijker mee te nemen. Allemaal reden waarom veel kiters zijn gaan kitesurfen. Met het wingfoilen heb je nog 2 extra voordelen. Je hebt geen gedoe met de lijnen. Wing vastpakken en klaar. Daarnaast heb je een boardje waar je voldoende volume hebt om terug te dobberen. Wel zo veilig.

Het enige waar we aan moeten wennen zijn de 2 leashes die aan vastzitten. Het went, maar die dingen zitten toch vaak nog in de weg. Zonder leashes het water op is écht onverstandig. Je zo je wing of board kwijt als je valt. 

Wat vinden we van het wingfoilen?

We hebben er inmiddels al zo’n 100 uur op zitten, een vliegen lekker onze rondjes. Tijd om de balans op te maken. Ja wij zijn stiekem echt wel om. Is het leuker dan windfoilen? Daar kunnen we het nog niet over eens worden. Waar we het wel over eens zijn, dat wingfoilen een blijvertje is en dat het populairder gaat worden dan windfoilen, omdat;