Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Test Fanatic windfoilboards

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Testen en reviews
Gepubliceerd op

21/06/2018

Windsurfers willen combi, windfoilen en windsurfen

We zien dat veel (beginnende) windfoilers opzoek zijn naar een board waar ze goed mee kunnen (leren) windfoilen, maar ook nog steeds lekker mee kunnen windsurfen als het harder gaat waaien. Je bent al snel minimaal € 2.000,- kwijt voor een board, dus daar wil je het maximale uithalen toch? Fanatic heeft dit goed begrepen en zit dit jaar vol in op het windfoilen. Maar liefst 3 modellen zijn ‘foil ready’. De Fanatic Falcon Lightwind, Gekko foil edition en de Blast LTD. Alle 3 board van rond de € 2.000,- Wij vonden het eens tijd om deze 3 boards te testen. De vraag die we willen beantwoorden is: Als ik 1 plank wil kopen waar ik zowel gewoon mee kan windsurfen als windfoilen, welke is dan de beste?

Planeren als basis

Bij alle 3 de boards ligt de ‘roots’ in het gewone windsurfen. Ze zijn ontwikkeld als slalom/freerace/freeride board, waarbij de vinbox vervangen is door een sterker deep tuttle exemplaar. 3 boards met verschillende volumes, breedte en vaareigenschappen. Dus de vraag is dan ook hoe goed deze boards zijn om mee te windfoilen.

Fanatic Falcon Lightwind, performance board

Lengte 230 cm | Breedte 90 cm | Volume 159 l | Gewicht 9,0 kg | Prijs € 1.999

We zijn vanaf de 1e minuut erg enthousiast over de Falcon Lightwind. Een lekker licht board, waar je heel erg goed op kunt windfoilen, zowel met een freeride georiënteerde windfoil als een race georiënteerde windfoil. Het board planeert snel aan, waardoor je snel gaat vliegen. De shape, breedte en volume zorgen daar duidelijk voor. En de breedte zorgt ook voor stabiliteit en ‘ruimte’ op het board om makkelijk een lekkere positie te vinden als je niet in de voetbanden wilt staan. Ondanks z’n breedte voelt dit board toch speels aan. Dit in tegenstelling tot veel formulaboards die ook gebruikt worden om te windfoilen. Die voelen veel meer aan als een deur. Gelukkig is de neus van de Falcon Lightwind lekker breed, waardoor een nose drop eigenlijk nooit tot een katapult leidt. Wel zo’n veilig idee :). Met afstand vinden wij dit het beste windfoil board van de 3.

Windsurfen met de Lightwind

Zoals de naam als zegt is dit board bedoeld om met weinig wind (en grote zeilen) al te kunnen planeren. Dat doet dit board ook echt goed. Door z’n breedte voelt dit board met meer wind wel minder snel en wat plomper dan z’n broertje de Blast. Maar goed de kracht van dit board zit h’m dus met name bij weinig wind. Daar zit een beetje het dilemma van dit board. Dit is van de 3 verreweg het beste board om mee te windfoilen. En windfoilen wil je het liefst met weinig wind. En ook daarin is het board het best als je gewoon wilt windsurfen. Dus als je met hardere wind wilt windsurfen, dan is de Falcon Lightwind niet het beste board van de 3. 

Fanatic Blast LTD, freerace board

Lengte 235 cm | Breedte 77 cm | Volume 145 l | Gewicht 8,3 kg | Prijs € 1.999,-

Zoals in een eerder artikel al geschreven komt dit board i.c.m. de Fanatic windfoil heel snel omhoog, maar we vinden de stabiliteit van het board tijdens het windfoilen minder goed. Zeker in vergelijking met de Lightwind. En ook de Gekko Foil edition voelt iets stabieler aan dan de Blast. Je kunt hier prima mee windfoilen, maar het kost meer concentratie en skills om hiermee goed te windfoilen, zeker als het wat harder gaat waaien.

Het board is met 77 cm relatief smal (zeker gezien het volume). Dat in combinatie met de smalle achterkant van het board zorgt voor het instabiele karakter van dit board. De neus is zeer breed. Ook bij dit board is het hebben van een nose drop geen enkel probleem. De neus blijft netjes boven water.

Windsurfen met de Blast

Alle hierboven genoemde kanttekeningen werken juist weer in het voordeel tijdens het windsurfen. Het board voelt veel kleiner aan dan het werkelijk is. Is zeer koersvast en gaat als de brandweer. Ook met meer wind vaart dit board erg makkelijk en ook gijpen gaat soepeltjes. Wij hadden met windkracht 5 geen moment het gevoel dat het volume (145 liter is echt veel voor zo’n board) in de weg zat. Een mooie prestatie van de designers van het board!

Fanatic Gekko Foil edition, freeride board

Lengte 246 cm | Breedte 78 cm | Volume 133 l | Gewicht 8,2 kg | Prijs € 1.999,-

Zoals hierboven al verklapt voelt de Gekko Foil Edition iets stabieler aan tijdens windfoilen dan de Blast. Maar nog steeds vraagt het veel concentratie en skills om stabiel te windfoilen. T.o.v. de Blast gaat de Gekko minder snel omhoog. Dit komt door het geringere volume en de freeride georiënteerde shape van het board. Wij vonden dit het minst aantrekkelijke board om mee te windfoilen.

Windsurfen met de Gekko Foil editon

Het gedrag tijdens het windsurfen laat zich het best omschrijven als ‘gemoedelijk’ en ‘easy going’. Het board vaart makkelijk en is niet super snel. Het board planeert duidelijk minder snel dan z’n 2 andere broertjes.

Met meer wind voel je sneller dat het board aan z’n limiet zit in vergelijking met de Blast en wordt dan ook moeilijker te varen dan de Blast. Dit ondanks dat het board fors minder volume heeft. Wij kwamen tot de conclusie dat de Blast de Gekko overbodig maakt. De Blast doet alles beter. Meer volume voor sneller aan planeren, sneller, vaart super makkelijk ook met meer wind zelfs makkelijker dan de Gekko.

Ons advies

Bij aanvang van de test hadden we het idee dat een goed advies uitbrengen best wel eens lastig zou kunnen worden, maar tijdens het testen werden de zaken toch snel duidelijk. Ons advies is

  1. Wil je met name windfoilen (ook voor performance) en af en toe gewoon windsurfen. Dan is de Fanatic Falcon Lightwind dé beste keus.
  2. Wil je lekker heen en weer knallen (ook als het makkelijk moet gaan) en misschien of af en toe wil gaan windfoilen, dan is de Fanatic Blast LTD de beste keus.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief