Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Starboard Windfoil assortiment 2024, wat kun je verwachten? 

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Nieuwe producten
Gepubliceerd op

20/03/2024

Ze hebben het afgelopen jaar erg druk gehad bij de foil department van Starboard. Naast het wingfoil assortiment gaat ook het complete windfoil assortiment op de schop. De samenwerking met Martin Fischer is nu ook duidelijk te zien in het windfoil assortiment. Met het nieuwe assortiment windfoils zet Starboard weer een flinke stap. Lees in dit artikel wat er allemaal gaat veranderen.

De veranderingen van het Starboard Windfoil assortiment op hoofdlijnen

fin on jumbo fuselage starboard '24
old vs new back wing mounting system Starboad

Samenwerking Starboard foils met Martin Fischer

Martin Fischer is verantwoordelijk voor de ontwerpen van een aantal Americans Cup team boten. In de formule 1 van het zeilen, gaat zeer veel tijd zitten in de ontwikkeling van de beste foils. Ook hebben ze software ontwikkeld die veel sneller en effectiever nieuwe shapes van foils kan ontwikkelen dan gebruikelijk is binnen het windsurfen. De eerste serie wings die door deze samenwerking zijn ontwikkeld, zijn de extreme high aspect race wings voor de nieuwe X-15 one design wingfoil klasse. Deze ervaring en de nieuwe design filosofie is dit jaar doorvertaald naar alle verschillende front en back wings. Het resultaat:

Starboard SuperCruiser MKII

De Supercruiser is sinds jaar en dag een zeer populaire windfoil. Door z’n grote oppervlak een ideale foil om te leren windfoilen en om snel op de foil te komen. Inmiddels zijn er diverse foils die een stuk dynamischer en sneller zijn dan de SuperCruiser. Ook qua stabiliteit liet de SuperCruiser wat te wensen over.

De SuperCruiser MKII heeft een nieuwe shape front wing gekregen met een grotere spanwijdte. Het oppervlak is nog steeds 1700 cm2. De oude 330 cm2 back wing is vervangen door een 500 cm2 grote back wing (zelfde shape als Freeride) en wordt geleverd met de nieuwe Jumbo fuselage met een lengte van 99 cm. Doordoor staat de front wing verder naar voren t.o.v. de vorige generatie SuperCruisers. De aluminium mast van 85 cm is ongewijzigd gebleven.

We verwachten dat de nieuwe SuperCruiser MKII een stuk stabieler zal zijn. Ook zal hij nog sneller lift opbouwen en dus sneller in de lucht komen. We denken wel dat de aangepaste set up ervoor zorgt dat hij minder speels zal aanvoelen. Daardoor zal de foil nog meer dan voorheen een ‘instap foil’ worden om te leren windfoilen en/of met lekker kleine zeiltjes te foilen.

Starboard SuperFlyer

2 jaar geleden is de SuperFlyer tussen de Freeride en SuperCruiser in gekomen. Wij vonden de Superflyer stabieler en makkelijker om mee te leren windfoilen dan de SuperCruiser. Door de aangepaste set up schuift de SuperFlyer iets meer op richting de Freeride windfoil.

Ook de SuperFlyer krijgt een nieuwe ontwerp front wing (nog steeds 1300 cm2) en behoudt dezelfde 330 cm2 back wing. De SuperFlyer krijgt ook de nieuwe Jumbo fuselage van 99 cm. Ook bij de SuperFlyer komt de front wing verder naar voren te staan t.o.v. de oude SuperFlyer. De aluminium mast van 85 cm is ongewijzigd gebleven.

De Superflyer 2 schuift qua performance en foilgedrag iets verder op richting de freeride en wordt naar verwachting iets uitdagender, speelser en sneller zal zijn dan de nieuwe Supercruiser.

Een mooie volgende stap voor veel windfoilers en/of voor de lichtere windfoilers.

Starboard Freeride & Freeride S

Sinds de introductie van de Freeride in 2019 is de shape van de front en back wing nooit aangepast. En na al die jaren is de Freeride nog steeds een erg fijne en vergevingsgezinde windfoil. Omdat de ontwikkelingen doorgaan was het tijd om ook de Freeride windfoil aan te pakken. Er komen 2 versies van de Freeride;

De standaard versie: Deze variant krijg weer een front wing van 1100 cm2 (ook nieuwe shape) met de oude bekende back wing van 500 cm2 op een relatief korte fuselage van 89 cm en met de bekende aluminium mast van 85 cm.

Dan komt er een nieuwe variant bij, die heet Freeride S. Deze foil moet het gat tussen de gewone freeride en de extreme slalomfoils dichten. De front wing krijgt een oppervlak van 900 cm2 met daarbij een back wing van 330 cm2. De Freeride S krijgt een 99 cm lange fuselage en wordt standaard geleverd met een 95 cm lange aluminium mast.

Wij denken dat met name de S een hele mooie upgrade gaat zijn voor de windfoilers die nu een freeride hebben en op zoek zijn naar een iets snellere en uitdagendere windfoil.

SLR 2 Race en Slalom foils

Nemen we vanaf de Freeride een flinke stap en dan komen we bij de laatste 2 high end performance foils, de SLR 2 Race en SLR 2 Slalom foil. Op beide foils zitten de nieuwe generatie SLR wings en beide foils worden geleverd met de C400 of C600 95 cm lange carbon masten.

De SLR 2 Race is voorzien van een 880 cm2 SLR 2 front wing met een SLR 180 H.A.R. back wing. De MKII EVO Jumbo fuselage heeft een lengte van 109 cm.

De SLR 2 Slalom is voorzien van een 560 cm2 SLR 2 front wing en wordt gecombineerd met de SLR 180 back wing. De MKII EVO Jumbo fuselage heeft een lengte van 99 cm.

Voor het slalom foilen zijn nog een 3 andere SLR 2 front wings leverbaard;

Het aantal verschillende back wings in de SLR serie is dus beperkt tot 2 stuks. De standaard SLR 2 180 cm2 back wing voor het slalomfoilen en de SLR 2 180 H.A.R. (High Aspect Ratio) voor het coarse racen. Voor het coarse racen zijn er geen andere wings beschikbaar dan de SLR 2 880.

Zelf een Starboard windfoil uitproberen?

Wil je zelf een van de nieuwe Starboard windfoils uittesten? Wij hebben de meeste soorten Starboard Windfoiles beschikbaar om uit te testen. Stuur ons een mail en we plannen graag een testafspraak met je in.