Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

De voor- en nadelen van inflatable wingboards

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Onze ervaringen
Gepubliceerd op

13/03/2024

Met de forse groei van het wingfoilen komen steeds meer merken met een inflatable wingfoilboard. In de SUP wereld zijn opblaasbare boards al gemeengoed, ook met het wingfoilen zien we steeds meer opblaasbare wingboards op het water. In dit artikel gaan we dieper in op de voor- en nadelen van opblaasbare wingboards.

Voordelen van opblaasbare wingfoilboards

De belangrijkste voordelen van inflatable wingboards is dat ze makkelijk mee te nemen zijn in je auto of op reis en dat je het pakket ook makkelijk kunt opbergen. Daarnaast hebben opblaasbare boards relatief veel drijfvermogen in vergelijking met de hard boards. En last but not least, inflatable boards zijn minder kwetsbaar en beschadigen niet zo snel.

Nadelen van opblaasbare wingfoilboards

Minder stabiel

Het grootste nadeel van opblaasbare wingfoilboards vinden wij de stabiliteit. Ondanks het hoge drijfvermogen voelen deze boards minder stabiel aan. Ook al pomp je het board voldoende hard op, het contact van je voeten met het board is minder direct. Iedere beweging door je voeten wordt iets ‘gedempt’ en met vertraging doorgegeven aan het board. Dat maakt het net wat uitdagender om stabiel te (leren) wingfoilen. Omdat ook de foil (vaak wel op een grote plaat) aan het flexibele materiaal zit bevestigd, levert dit ook extra instabiliteit op.

Glijdt minder goed

Het tweede belangrijke nadeel vinden wij het ‘plakken’ van het board aan het water. Door het soort materiaal en de flex die in het opblaasbare board zit heeft een opblaasbaar wingfoilboard de neiging om ‘vast te plakken’ aan het water. Hierdoor glijdt het board minder makkelijk in plane, dan de hard board variant. Daardoor is het op de foil komen met een inflatable board net wat lastiger. Zeker als er niet heel veel wind staat.

Starboard Air Foil, beste compromis

Het fijnst om mee te wingfoilen blijft dan ook een hard board. Wil je vanuit praktische overweging toch een inflatable wingboard dan heeft Starboard met de Air Foil een zeer mooi compromis bedacht. Door een slimme constructie worden de hierboven genoemde nadelen voor een belangrijk deel getackelt. Wat Starboard met de Air foil heeft gedaan, zijn de 2 volgende vernuftige dingen:

1. Directe verbinding foil en staplek door harde plaat

Aan de bovenzijde van het board, waar je op staat heeft Starboard een harde plaat verwerkt van ca 80 centimeter lang. Aan de onderzijde van deze plaat wordt ook de foil gemonteerd. De foil gaat als het ware door het board heen. Tijdens het wingfoilen sta je op het gedeelte waar de harde plaat in het board zit. Dit zorgt voor de meest directe verbinding tussen de foil en je voeten. Je hebt dus direct contact met de foil, die niet meer kan flexen en daarnaast wordt iedere beweging door de harde plaat direct 1:1 doorgegeven aan het board.

De plaat zit vast in het board, maar is voldoende klein om het board op een handzame manier op te bergen en te vervoeren in een auto. Door de plaat wordt het board wel ca 1,5 kg zwaarder. Met het wingfoilen levert dit geen merkbare nadelen op, omdat het extra gewicht aan de achterkant van het board zit.

Starboard Air foil drawing foil connection
Starboard Airfoil foil connection
Starboard Airfoil inflatable action-2

2. Betere planeereigenschappen door harde scherpe rand rond board

Starboard heeft de afgelopen 10 jaar al veel ervaring opgedaan met opblaasbare windsurfboards. Een belangrijke innovatie vanuit de opblaasbare windsurfboards is nu ook toegepast op het opblaasbare wingfoilboard. Door een scherpe rand rond de achterste helft van het board te monteren krijgt het board veel betere glij- en planeereigenschappen. Het zorgt er merkbaar voor dat het board makkelijker glijdt en voldoende snelheid maakt om op de foil te komen. Dit benaderd de glijeigenschappen van een hard board behoorlijk.

Bij eventuele nose drops (waar de neus als eerste het water raakt) merk je nog wel dat het board wat meer plakt dan een hard board. Daardoor rem je sneller af dan met een hard board. Wil je meer weten over de Starboard Air foil, lees dan onze review over dit opblaasbare board.

Starboard Airfoil sharp edge
Starboard Airfoil inflatable foil attachment
Starboard Airfoil inflatable bottom

Met de Starboard Foil Air is het merk in staat om de belangrijkste nadelen van de inflatable boards voor een groot deel te elimineren. Toch gaat onze voorkeur nog steeds uit naar een hard board. Dat voelt toch nog directer en de glijeigenschappen zijn van een hard board ook beter. Wil je uit praktische overwegingen toch een inflatable wingboard, dan is de Starboard Foil Air bij afstand het beste alternatief.

Starboard Foil Air compleet pakket

De Starboard Air Foil is leverbaar in verschillende maten en is erg compleet. Voor een bedrag van € 999,- krijg je het volgende;

Starboard Foil Air uittesten?

Wij zetten de Starboard Foil Air zelf ook in voor onze wingfoillessen. Wil je de Starboard Foil Air zelf uittesten? Dat kan! We plannen graag een testafpraak met je in om je eigenschappen van dit board zelf te laten ervaren.