Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Starboard Quick Lock 2 en spacers review

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Testen en reviews
Gepubliceerd op

07/03/2022

Starboard heeft een verbeterde versie van het befaamde Quick Lock systeem geïntroduceerd, de Quick Lock 2. Daarnaast is er een set met spacers leverbaar voor de Quick Lock II fuselage. HIerdoor kun je de wingfoil naar eigen voorkeur trimmen. Op een koude januari dag gingen we aan de slag met de Quick Lock II en spacers en probeerde gelijk de nieuwe E-Type 1500 front wing uit. Lees hieronder onze bevindingen.

Starboard Quick lock systeem erg handig

Met het Starboard Quick Lock systeem zet je binnen 1 minuut je wingfoil in elkaar. Door een slim systeem blijft de ‘basis’ fuselage altijd aan de mast zitten en hoef je enkel de front wing en tail piece (back wing met achterste gedeelte van de fuselage van carbon) te monteren. Echter al deze losse onderdelen zorgde bij de 1e generatie toch voor teveel spelling wat ten koste gaat van de directheid en het gevoel van de wingfoils. Met name op de front wing komt behoorlijk veel kracht te staan en het momentum door de brede front wings is ook erg groot.

Starboard Quick Lock II langer en dikker

De belangrijkste verbetering is dat het voorste gedeelte van de fuselage een stuk dikker is geworden en dat de front wings er duidelijk strakker overheen passen. Daarnaast zit er op op de fuselage een ‘brigde’ die precies in een gleuf in de front wing past. Beide aanpassingen zorgen daadwerkelijk dat de constructie veel stijver aanvoelt. Wij ervaren de ‘flex’ nu min of meer vergelijkbaar met een fuselage die uit 1 deel bestaat.

Naast het dikkere gedeelte is de fuselage aan beide kanten ook 2 centimeter langer geworden. Naast extra stevigheid, biedt dit nu ook de mogelijkheid om d.m.v. spacers de front en of back wing 2 centimeter te verplaatsen. In de fuselage zitten dan ook extra schroefgaten om de wings op verschillende plekken vast te zetten.

Het nadeel van de upgrade naar Quick Lock II is wel dat de oude front wings niet meer passen op het Quick Lock II systeem. Het achterste gedeelte van de fuselage is niet verandert, dus de oude tail pieces (en dus ook de back wing) passen gelukkig nog wel.

Starboard Quick lock fuselage II

Quick Lock II betere response en feel op het water

Op het water wordt onze indruk die we op de kant al hadden direct bevestigd. Het gevoel tijdens het wingfoilen is veel directer en de response is veel beter. Met het op de foil komen, het pompen en carven voel je dat de constructie echt heel stijf is en niet alleen zeer direct reageert, maar ook veel gevoel teruggeeft. Je voelt daardoor precies wat er gebeurt. Dat versterkt de sensatie van het wingfoilen in onze beleving. Qua stijfheid en gevoel zijn de wingfoils vergelijkbaar met de SABfoils, wat zeer goed nieuws is.

Quick Lock II spacers, de magic rings!

Vanuit het windfoilen weten al lang dat langere fuselages enorme impact hebben op lift en stabiliteit. Uiteraard gaan langere fuselages ten koste van de wendbaarheid, maar het is wel gaaf dat je de wingfoil kunt aanpassen aan je vaarstijl en windcondities. We zijn benieuwd wat de impact is van 1 of 2 Quick Lock II spacers bij de Starboard wingfoils.

Starboard Quick Lock II spacer set

Voorste spacer meer lift

We plaatsen als eerste de voorste spacer op de wingfoil en gaan weer het water op. Doordat de front wing nu 2 cm verder naar voren staat genereert de wingfoil meer lift. Dus je komt sneller omhoog. Tegelijkertijd wordt de afstand tussen de front wing en back wing ook met 2 centimeter vergroot. Dus naast meer lift voelt de wingfoil ook stabieler (zowel hoogte stabiliteit als rechtuit stabiliteit).

Ook de upwind performance en down wind performance wordt met de voorste spacer gelijk een stuk beter. Ook weer precies wat we al weten vanuit het windfoilen.

Overall krijgt de wingfoil meer ‘easy going’ eigenschappen. Fijn als je het nog aan het leren bent of met weinig wind lekker wil cruisen of up en down wind wilt wingen. De wendbaarheid van de wingfoil neemt wel wat af.

Achterste spacer meer stabiliteit

Vervolgens plaatsen we ook de achterste spacer op de Quick Lock II fuselage en gaan weer het water op (de voorste spacer laten we zitten). De lift blijft hetzelfde, maar de stabiliteit van de wingfoil neemt behoorlijk toe. Het is nog makkelijker om stabiel te wingfoilen.

Zeker met de wind die erg vlagerig is toen we aan het testen waren, gaf het ons meer comfort (minder hoeven corrigeren). Zeker in combinatie met de voorste spacer is dit een set up die veel beginnende of licht gevorderde wingfoilers zullen aanspreken.

Gebruik je enkel de achterste spacer dan merk je net name en verbeterde stabiliteit.

Uiteindelijk waren we toch ook aangenaam verrast hoe groot de impact was van het gebruik van de ‘magic rings’. De Quick Lock II spacers zijn als set te koop en het geeft je veel mogelijkheden om je wingfoil te trimmen en aan te passen aan je stijl van wingfoilen en de condities. Een eenvoudige en effectieve manier om het inzetbereik van je wingfoil (met dezelfde wings) te vergroten. Een must have voor de Starboard Wingfoils met Quick Lock II!

Starboard E-type 1500 front wing Quick Lock II

De E-type serie van Starboard is een serie high aspect front wings bedoelt voor de meer gevorderde wingfoiler. Meer snelheid, betere response en betere pompeigenschappen dan de meer allround georiënteerde S-Type. In 2021 waren er slecht 2 maten verkrijgbaar, een 1700 cm2 en een 1300 cm2. Daar tussen zat best een gat. Dat gat wordt nu met de E-type 1500 cm2 front wing ingevuld. En wat een fijne front wing is dit. Lekker snel, toch voldoende lift om wind dips te kunnen opvangen en klein genoeg voor een zeer goede wendbaarheid.

Zeker in combinatie met de spacers vinden wij het inzetbereid dusdanig groot dat wij met weinig wind liever de 1500 cm2 zouden kiezen boven de 1700 cm2 die toch als wat logger aanvoelt. Maar goed wij vinden het prettig om zo snel mogelijk een zo klein mogelijke front wing te kiezen voor maximale snelheid en wendbaarheid.

Starboard Quick Lock II met magic rings weer helemaal bij

We vinden dat Starboard met het verbeterde Quick Lock II system én de ‘magic rings’ een enorme stap heeft gezet en zich kan meten met de andere meten met de andere grote merken wingfoils zoals SABfoil. Naast een goede performance is het gebruiksgemak van zeer het onderscheidende Quick Lock II systeem wat de Starboard Wingfoils zeker de moeite waard maakt om in overweging te nemen bij aanschaf van een wingfoil. Wij hebben alle Starboard wingfoil onderdelen op voorraad in onze webshop.

Advies en/of zelf uittesten?

Heb je vragen of wil je de Starboard Quick Lock II fuselage uitproberen, maak via deze link een testafspraak

Maak testafspraak bij Windfoilen Nederland