Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

AK Tracer review

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Testen en reviews
Gepubliceerd op

04/05/2022

AK Durable Supply Co, afgekort AK, is een relatief nieuw merk uit Cape Town dat zich specialiseert in het foilen. En valt onder de steeds groter wordende Starboard familie. Over de AK Phazer V2 Wingboard zijn we zeer enthousiast en het was even wachten op de wingfoils van AK. Inmiddels hebben we AK Tracer uitgebreid kunnen uitproberen. Tijd voor onze bevindingen.

AK Tracer 1600 | Prijs € 1.298,- | Aluminium mast 80 cm | Carbon front wing 1.600 cm2 | Carbon back wing 300 cm2 | Alu fuselage 71 cm

Met de unboxing van de AK Tracer wingfoil valt direct op hoeveel aandacht er aan de afwerking is besteed. Met name de wings en carbon masten zien er zeer kwalitatief uit en ook de aluminium mast ziet er strak uit en heeft op het oog een mooie stroomlijn. De onderdelen passen naadloos en zonder speling in elkaar waardoor de constructie lekker degelijk aanvoelt. Wat opvalt is dat de front wing ca 1,5 cm verder naar achteren staat dan bij veel andere merken. De back wing is trimbaar. Op de back wing staat duidelijk vermeld wat de setting is om meer of minder lift te krijgen. AK volgt ook de trend naar M8 bouten (behalve back wing is M6) die ook allemaal keurig passen. Met een prijs van € 1.298,- vinden wij de kwaliteit en afwerking beter dan bij veel concurrenten in dit segment.

De AK Tracer is een zogenaamde medium aspect foil. Maar kijkend naar de vorm van de front wing in vergelijking met de AK Trek (low aspect foil) neigt de AK Tracer meer naar de AK Trek dan naar de AK Plasma (high aspect ratio 7). Tijd om de AK Tracer met de 1600 cm2 front wing onder de AK Phazer V2 5’6″ te monteren en het water op te gaan.

Met de relatief grote back wing van 300 cm2 (AK Tracer met kleinere front wings hebben standaard een 260 cm2 back wing) komen we erg makkelijk op de foil en merken we dat de wingfoil erg stabiel is. De rechtuit stabiliteit is erg fijn en tegelijkertijd gaan de turns ook erg makkelijk. Sterker nadat we gewend zijn geraakt aan de foil gaan we een beetje spelen en carven. Wat gelijk opvalt is het vertrouwen wat de foil geeft. Ook met hogere snelheden kun je de foil als een snowboard in de poedersneeuw de bocht door pushen (dat gevoel geeft het ook, heerlijk :)) zonder dat je door de versnelling uit het water knalt. De lift in de foil is goed en ook erg voorspelbaar. Dat maakt dat de foil het toelaat om nieuwe dingen uit te proberen en grenzen op te zoeken. De ‘glide’ is iets minder smooth (zonder de wings te hebben geschuurd) dan bij SABfoils, maar dit wordt dubbel en dwars terugverdient door het speelse en voorspelbare karakter van deze wingfoil. Doordat de front wing iets verder naar achteren staat, moeten we de foil ook iets verder naar voren plaatsen op het board.

Front wing relatief ver naar achteren
Premium afwerking
Duidelijke triminstructie

AK Tracer zeer goede allrounder met zeer goede performance

Het gemak waarmee we kunnen wingfoilen maakt de AK Tracer ook echt geschikt voor de beginnende wingfoiler. Ook de gevorderde wingfoiler gaat aan deze wingfoil ook erg veel plezier beleven. De standaard aluminium mast is opvallend stijf en ook de performance van de aluminium mast is prima. Geen resonantie, gefluit of iets dergelijks. We haalden met gemak een snelheid van ruim 31 km per uur. Eventueel is de AK Tracer te upgraden met een extreem stijve AK carbon mast. Deze AK carbon mast is los te verkrijgen, dus de veeleisende wingfoiler kan eenvoudig naderhand de performance van deze wingfoil upgraden.

Kleinere front en back wings voor nog speelser en uitdagender karakter

De AK Tracer is ook verkrijgbaar in andere set ups met grotere en kleinere wings. We hebben de 1300 front wing en 1000 front wing en 260 cm2 back wing uitgebreid getest. Wat opvalt is hoe makkelijk ook de 1300 of zelfs de 1000 front wings vliegen en ook in dips en turns makkelijk omhoog blijven. De wingfoil wordt er een stuk sneller door en ook de wendbaarheid wordt beter en dat alles met behoud van de voorspelbaarheid van de wingfoil. Hogere snelheden en snellere transities worden niet alleen mogelijk door de kleinere oppervlakten van de wings, maar ook door het vertrouwen dat je krijgt kun je de foil opvallend goed pushen.

Het is natuurlijk een kwestie van je eigen foilstijl en omstandigheden, maar onze voorkeur gaat uit naar de 1300 cm2 front wing i.c.m. de AK phazer V2 5’6″ vanaf ca 12 knopen. De balans tussen performance, speelsheid, inzetbereik en stabiliteit is voor ons echt perfect in balans. Waarbij de voorspelbaarheid van de AK Tracer er echt in positieve zin uitspringt. Dit geeft vertrouwen en zorgt dat je met meer vertrouwen grenzen durft te verleggen.

Onze overall bevindingen over de AK Tracer

We zijn onder de indruk van de AK Tracer. Uit de kwaliteit en afwerking blijkt duidelijk de ambitie en professionaliteit van dit merk. De AK Tracer is daarnaast scherp geprijst en er zijn heel veel losse onderdelen te koop, waardoor de wingfoil naar eigen inzicht getweakt of geupgrade kan worden. Maar het is de balans in de AK Trazer en de voorspelbaarheid die maken dat deze wingfoil maakt tot onze favoriet.

Bekijk het AK wingfoil assortiment in onze webshop

Maak testafspraak bij Windfoilen Nederland