Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Starboard Evolution fuselages en wings review

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Testen en reviews
Gepubliceerd op

07/03/2022

Evolution dat is de nieuwe naam die Starboard geeft aan de 3e generatie fuselages en 2e generatie front wings. De fuselages zijn qua aerodynamica en bevestiging geoptimaliseerd en de shapes van de meeste front wings zijn ‘bijgepunt’. Een evolutie dus, of zijn de verschillen toch groter? Lees onze ervaringen met de Evolution fuselages en Evolution front wings.

Verbeterde stroomlijn en verbinding Starboard Evolution fuselages

De evolution fuselages zien er strak uit. De ‘bult’ die voor de front wing zat is weg en de front wing steekt nu +/- 2 centimeter voor de fuselages uit. Alle fuselages zijn dus feitelijk ca 2 centimeter korter dan de plus fuselages. Echter de afstand tussen de wings is niet veranderd. Ook de geometrie is van de fuselages niet veranderd (afstand mast naar front en back wings). De voorkant van de fuselages zijn mooi gestroomlijnd en in de fuselage zit een ‘bridge’ waar de front wing mooi strak in past. Hierdoor zou de constructie stijver moeten zijn.

Starboard EVO fuselage mini-bridge
Starboard EVO fuselage removed front bulb
Starboard EVO fuselage trimeable back wing

Dunner profiel van de Evolution front wings, of toch niet?

Volgens de website van Starboard zouden van de tips van de 900 en 800 front wings dunner moeten zijn en zou de 1000 cm, 725 en 650 ongewijzigd zijn gebleven. Doordat we getriggered werden door een heel ander vaargedrag van de 900 cm2 front wing zijn we gaan meten (we hebben zelfs meerdere front wings van dezelfde maat gemeten) en we kwamen tot best verrassende inzichten. Omdat we van de oude front wings niet alle maten meer hadden, konden we enkel de 1000 cm2, 900 cm2, 800 cm2 en 725 cm2 vergelijken. De verschillen zijn;

Dus wat Starboard opgeeft als veranderingen lijkt niet helemaal te kloppen met onze bevindingen. Maar het gaat uiteindelijk om de windfoil eigenschappen.

Tijdens windfoilen, meer van alles!

Zoals hierboven al aangegeven, ervoeren we tijdens onze 1e sessie een groot verschil in windfoileigenschappen van de Evolution 900 cm2 front wing in vergelijking met de oude IQfoil 900 cm2 front wing. Deze verschillen ervaren we ook met de Evolution 1000 cm2 front wing. De carbon kwaliteit van de front wings is volgens Starboard hetzelfde als van de oude front wings, C300 carbon. Echter tijdens het windfoilen is zeer duidelijk merkbaar dat de front wings een stuk stijver aanvoelen dat de oude front wings. Komt dit door het hogere gewicht of dat ze fractioneel dikker zijn? Of gebruikt Starboard stiekem toch ander carbon?

Terug naar het windfoilen. De duidelijk stijvere front wings geven duidelijk meer controle down wind als het hard gaat. Het is simpelweg makkelijker om stabiel down wind te gaan. Dat geeft vertrouwen en daardoor kun je langer blijven pushen. Daarnaast geeft met name de 900 cm2 front wing duidelijk meer lift. We moesten sneller dan we gewend zijn met de 0 graden spacer varen i.p.v. de +0,5 graden waar we bijna altijd meer windfoilen. In een direct vergelijking met andere konden we langer op de foil blijven met winddips en konden we net 1 of 2 graden hoger upwind steken.

De 1000 cm2 front wing gaf maar een klein beetje meer lift dan de nieuwe Evolution 900 cm2 front wing, maar is erg snel en is ook erg lang goed controleerbaar. Het stijvere profiel is hier zeker debet aan. Wij vinden de 1000 cm2 net iets beter uitgebalanceerd dan de 900 cm2, die wellicht niet iets te veel lift geeft.

Onze eindsnelheid is niet merkbaar hoger, maar op belangrijke andere vlakken merken we een serieuze verbetering in aerodynamica van de Evolution fuselage in combinatie met de Evolution front wings. Wat ons opvalt;

Grootste voordeel Evolution fuselages en wings voor veeleisende windfoiler

Uit bovenstaande kun je wel opmaken dat de grootste voordelen van de Evolution fuselages en front wings voor de veeleisende windfoilers zijn. De beginnende en minder veeleisende windfoiler zullen (onbewust) baat hebben bij de stijvere wings en constructie, waardoor het makkelijker wordt om stabiel te windfoilen. Wij hebben inmiddels alle Evolution windfoils, fuselages en front wings op voorraad in onze webshop.

Maak testafspraak bij Windfoilen Nederland