Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Severne Hyperglide 5 review

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Testen en reviews
Gepubliceerd op

19/08/2022

De Severne Olympische HGO zeilen heeft iedereen al een keer voorbij zien vliegen. Maar de Severne Hyperglide zeilen zie je (nog) minder vaak op het water. In deze review van de Severne Hyperglide 5 besteden we aandacht aan wat de verschillen zijn tussen het Olympische zeil en waarom je de Severne Hyperglide 5 zou moeten kopen.

Hyperglide 5 softer en stabieler dan Hyperglide 4

Visueel valt op dat de masthoes niet alleen bijna helemaal transparant is geworden, maar ook een forst stuk breder is. Hierdoor wordt het zeil stabieler en is de extra power in het zeil makkelijker te controleren. De Severne Hyperglide 5 is verkrijgbaar in de maten, 5, 6, 7, 8,9 en 10 m2. Alle maten hebben 7 laten waarvan 4 met cambers.

De kleine maten t/m 8,0m2 zijn geoptimaliseerd voor het slalomfoilen en de 9 en 10 m2 zijn ontwikkeld voor het up en down wind racen. Volgens Severne komen de zeilen het beste tot z’n recht met SDM masten (ook voor de kleinere maten), als alternatief kan de 5,0m2 en 6,0m2 op een RDM mast opgetuigd worden. Bij alle maten zijn de gieklengtes iets afgenomen en de mastlengten fractioneel langer geworden.

Severne Hyper glide 5 mast sleeve

We testen als eerste de 7,0m2. Wat met optuigen direct opvalt is dat de neerhalerspanning iets minder is dan het vorige model, de Hyperglide 4, en dat de cambers ook iets makkelijker roteren. Door de enorm brede masthoes lijkt het alsof het zeil minder bol is, maar schijn bedriegt. De diepte van de bolling is vergelijkbaar met de Hyperglide 4. We gebruiken voor de review de Starboard Foil Slalom 81 met de Starboard slalom foil (105 cm EVO fuselage) met de nieuwe Starboard SLR wings.

Severne Hyperglide 5 softer en met meer low end power dan Severne Mach zeilen

We hebben van veel van onze klanten de vraag gekregen of de Severne Hyperglide 5 zeilen niet te veel ‘high end’ zijn met enkel power in het hogere windbereik zoals de traditionele vin slalomracezeilen zoals de Severne Mach zeilen. De Hyperglide 5 zeilen voelen duidelijk softer aan dan de Mach zeilen en leveren ook in het onderste windbereik veel power. Ondanks dat de zeilen iets meer loose leach hebben dan de HGO zeilen of Foilglide 2 kun je de zeilen erg goed ‘aanpompen’ en kun je verbazingwekkend vroeg windfoilen met deze zeilen. De drukpunt zit mooi midden in het zeil en blijft ook met harde wind op dezelfde plek. Dat maakt deze zeilen extreem stabiel, waarbij je ook met weinig wind de druk op de juiste plek hebt. Dit zorgt er dus echt voor dat je veel makkelijker stabiel kunt blijven windfoilen bij vlagerige wind.

Voor wie bekend is met de Foilglide zeilen van Severne, de Hyperglide 5 geeft in het low wind range bijna evenveel power als de Foilglide 2! Enkel door de SDM mast en hogere neerhalerspanning zit er minder flex in de mast, waardoor aanpompen om een iets andere techniek vraagt! Qua gewicht zijn enkel de 5,0 m2 en 7,0 m2 zwaarder dan de Foilglide 2, maar de 6,0 m2 en 8,0 m2 zijn zelfs lichter in gewicht dan de Foilglide 2. Ondanks dat het zeil meer latten en meer cambers heeft!!

Het zeer stabiele drukpunt zorgt dat de zeilen ten alle tijden tijdens het windfoilen erg voorspelbaar aanvoelen met daarbij opgeteld het lage eigen gewicht, maakt dat deze zeilen extreem licht aanvoelen tijdens het windfoilen, wat de handling ook ten goede komt. Het zeil roteert erg fijn. De cambers slaan met het gijpen makkelijk om, waardoor je weinig afremt als je de foilende gijp uitkomt. Vervolgens bouwt het zeil weer geleidelijk druk op om weer mooi te versnellen.

Hyperglide 5 zeer breed inzetbaar, met maximale performance in de hogere windrange

We hebben de 7,0 m2 in het onderste windbereik (9 tot 12 knopen) vergeleken met de de Severne FGO 7,0 m2 en qua low end power gaan de zeilen gelijk op. Vanaf ca 15 á 16 knopen is de Hyperglide 5 echt het betere en snellere zeil. Waar het ophoudt? Dat hangt echt af van je eigen kunnen, lef en gewicht. Wij vonden de 7,0 m2 rond de 20 knopen te groot worden. Het zeil leverde zoveel power dat we het zeil niet meer maximaal dicht konden trekken (halve windse koers). Waarbij we merkten dat nog steeds het drukpunt netjes op z’n plek bleef zitten.

We hebben de Hyperglide 5 ook met de IQfoil racefoil met Iqfoil 85 uitgetest. Ook in deze set up is de Hyperglide een erg fijn zeil, waarbij je natuurlijk nog iets eerder omhoog komt door de IQfoil racefoil. Upwind voelt het zeil door z’n korte gieklengte (7,0m2 heeft een gieklengte van 196 cm) iets nerveuzer, daar voelt de FGO 7,0 m2 weer iets beter (tot ca 16 knopen). Maar goed de Hyperglide 5 7,0m2 is bedoeld voor halve wind en downwind koersen.

De Hyperglide 5 6,0 m2 voelt t.o.v. de 7,0 m2 op één of andere manier relatief klein aan. Ook dit zeil levert veel power in het onderste windbereik. Ook in een direct vergelijk met de Severne FGO 6,0 m2 zagen we dat de power in het onderste windbereik vergelijkbaar is. Maar dat lichte gevoel op de foil uit zich in een enorme snelheid en super controle. Met een vergelijkbare windfoil set up was het zeil met ca 16-18 knopen halve wind echt merkbaar sneller dan de 7,0 m2 (met ons gewicht), ondanks dat we nog niet het gevoel hadden dat we met de 6,0 m2 volle bak power hadden. We merkte duidelijk dat de 6,0 m2 minder down force levert, waardoor we meer lift hadden in de foil in vergelijking met de 7,0 m2. Dit zorgt er ook voor dat je met de 6,0 m2 dus sneller met kleinere wings kunt windfoilen.

Windfoil set up van levensbelang

De afgelopen maanden hebben we vele 10-tallen uren doorgebracht op onze slalomfoil sets waarbij we veel getuned hebben. Zie ook onze review over de Starboard slalomfoil 81, Starboard GTR Slalomfoil en de nieuwe Starboard SLR wings. Wat ons duidelijk is geworden dat de set up van de windfoil het allerbelangrijkste is en direct impact heeft op de feel van het zeil en de power die je voelt. Een back wings spacer met hoek die net een 1/2 graad te weinig is, kan al zorgen dat je weinig power in je zeil voelt en je niet fijn staat op je board. Onze ervaring is dat de tuning van de windfoil ca 50% impact heeft de tuning van het zeil 35% en van het board 15%.

Voor wie is de Hyperglide 5 bedoeld?

Om maar met de deur in huis te vallen, de Hyperglide 5 is een erg toegankelijk en stabiel performance zeil. We waren aangenaam verrast hoe breed het inzetbereik is, zowel met low wind als met veel wind. Maar de potentie van het zeil komt écht met het slalomfoilen in het hogere windbereik tot z’n recht. Ten opzichte van de de vorige versie (Hyperglide 4) voelt het zeil softer, en beter in balans. Dat zorgt ervoor dat je relaxed en met veel controle kunt windfoilen. Hierdoor zijn met de nieuwe generatie Hyperglides merkbaar een stuk sneller dan met de vorige versie. Wie spreekt deze eigenschappen aan?;

Achtergrond informatie

1. Severne Hyperglide 5 vs Severne HGO Olympische zeil

Om het verschil tussen de Severne HGO en HG5 zeilen duidelijk te kunnen maken, moeten we even een paar jaar terug in te tijd. Eind 2019 is er door het Olympisch commitee gekozen voor het Starboard / Severne IQfoil concept als het nieuwe format voor de komende Olympische spelen. Het ontwerp van het gekozen materiaal van deze nieuwe eenheidsklasse zal dan ook tot en met de Olympische spelen van 2024 (en misschien langer) niet veranderen. De HGO is er in een 8,0m2 en een 9,0m2 met een sterke focus op up/down wind parcoursen met een extreem breed inzetbereik.

Inmiddels zijn we 3 jaar verder en de ontwikkelingen in het windfoilen staan niet stil. De belangrijkste ontwikkeling zien we nu in de PWA waar het slalomfoilen de norm is geworden. De Severne Hyperglide 5 heeft als basis de HGO, maar is in de afgelopen jaren doorontwikkeld, waarbij de maten van 5,0 m2 t/m 8,0 m2 ontwikkeld zijn voor het slalomfoilen en de maten 9,0 m2 en 10 m2 voor het formula windfoilen. Er zijn duidelijk stappen gezet in het reduceren van de weerstand van de zeilen en ze nog stabieler maken.

2. Severne Hyperglide 5 vs Severne Mach 5

De Hyperglide en Mach zeilen zijn 2 totaal verschillende zeilen, ontwikkeld voor veeleisende foilers en slalomsurfers. De Hyperglide 5 heeft naar verhouding een veel langere mast en een stuk kortere giek dan de Mach 5 zeilen. De Hyperglide zeilen worden dan ook high aspect zeilen genoemd. De aspect van de Hyperglide 5 = 2,5 (mastlengte / gieklengte) en voor de Mach 5 is dit 2,3.

Dit lijkt niet zo’n groot verschil, maar de mast van Hyperglide 5 7,0 m2 is 29 cm langer dan die van de Mach 5 7,0 m2. En de gieklengte van de Hyperglide 5 7,0 m2 is met 196 cm toch 16 cm korter dan de Severne Mach 5 7,0 m2. En de verschillen blijven niet beperkt tot enkel de dimensies.

Severne Hyper glide action 1
Verschil in drukpunt foilzeilen en vinzeilen

De compactere shape van de Hyperglide 5 zorgt ervoor dat het zeil stabieler is en dat drukpunt zich min of meer in het midden bevind. Bij de Mach zeilen zit het drukpunt iets verder naar achteren. Je kunt er vanuit gaan dat het drukpunt van de Hyperglide min of meer op de plek zit van de front wing en het drukpunt van de Mach zeilen ter hoogte van de vin. Dat maakt dus ook dat je met een Hyperglide veel makkelijker stabiel kunt windfoilen, omdat het drukpunt op een andere plek zit. (lees: precies boven de front wing zorgt dat je makkelijker stabiel kunt windfoilen).

Verschil in downforce foilzeilen en vinzeilen

Een ander groot verschil is dat foilzeilen minder downforce genereren dan vinzeilen. Met het windfoilen wil je juist snel op de foil komen en met zo klein mogelijke wings zo veel mogelijk lift hebben. Met vinsurfen wil je juist dat je board op het water gedrukt wordt om op hoge snelheid controle te kunnen houden over de set.

Low end eigenschappen foilzeilen en vinzeilen

Eén van de grote voordelen van het windfoilen is dat je met heel weinig wind al kunt windfoilen. Dat gaat niet altijd vanzelf, daar heb je een zeil voor nodig dat met weinig wind ook al ‘werkt’. Het zeil moet niet alleen voldoende power leveren, maar je moet er ook effectief mee kunnen pompen. Vandaar dat de foilzeilen softer aanvoelen, met vaak minder neerhalerspanning en minder loose leach dan de vinzeilen. Dat maakt dat de Severne Hyperglide 5 zeilen dus het ook goed doen in het onderste windbereik. Want ook de PWA jongens en meiden willen ook met zo min mogelijk wind op de foil komen en veel power hebben!

Severne Hyperglide 5 zelf uitproberen?

Op afspraak is het mogelijk om de Severne Hyperglide 7,0 m2 of 6,0 m2 uit te testen. Dit is enkel mogelijk als je zelf al kunt windfoilen. Wil je advies of wil je de zeilen uittesten, stuur ons dan een mail.