Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

iQfoil youth demo race event Holland

Schrijver

Marco Boone

Gepubliceerd op

23/06/2020

De jeugd heeft te toekomst, ook in de iQfoil klasse

De iQFoil klasse wordt momenteel flink gepromoot en alle talenten zijn inmiddels volop aan het trainen op het nieuwe Olympische materiaal. Voor ’the next generation’ heeft Starboard / Severne nu ook een jeugd one design format ontwikkeld. Een iets smaller en goedkoper board met 3 kleinere zeilen. 4, 5 en 6 september organiseert Windfoilen Nederland samen met Windsurfvereniging Almere Centraal een try out race en training event om kennis te maken met het iQFoil materiaal en tegelijkertijd op dit materiaal de 1e races te windfoilen. Dit evenement is bedoeld voor alle windfoilers in de leeftijd tot 19 jaar (uit zowel Nederland als het buitenland) die reeds kunnen windfoilen.

iQfoil jeugd one design klasse

Voor de jeugd tot 19 jaar komt er een aparte klasse waarbij je op een kleiner iQFoil board met een Starboard iQFoil Aluminium Race foil en diverse maten Severne zeilen (afhankelijk van je leeftijd) in een nieuwe toegankelijke eenheidsklasse jezelf als wedstrijdsurfer kunt ontwikkelen. Starboard en Severne zijn wereldwijd deze klasse aan het optuigen en aan het promoten, met als doel om vanaf 2021 met de iQFoil youth een nieuwe windfoil one design competitie te starten waar alle grote windfoillanden aan mee gaan doen. Hieronder vind je per leeftijdscategorie met welk materiaal je kunt doen.

iQfoil Junior klasse U15

In deze klasse vaar je op de Starboard iQFoil 85 Starlite. Dit board is afgeleid van het heren/dames iQFoil board. Je gebruikt de Starboard iQ aluminium race foil. Met bijna dezelfde specs als de heren en dames, echter is deze windfoil uitgevoerd met een aluminium mast en een 800 cm2 front wing i.p.v. de 900 cm2 die heren en dames gebruiken. Tot je 15e jaar vaar met een Severne FGO zeil in de maat 5,0m2 of 6,0m2.

Deze zeilen zijn een doorontwikkeling van de succesvolle Severne Foil glide zeilen, maar nu met 1 lat en 1 camber extra om het zeil betere race eigenschappen te geven.

iQfoil Junior klasse U17

In deze klasse vaar je nog steeds op de Starboard iQFoil 85 Starlite en je gebruikt nog steeds dezelfde Starboard IQ aluminium race foil. Enkel de jeugd in de klasse van 15 t/m 16 jaar varen met de Severne FGO 7,0m2 i.p.v. de 5,0m2 of 6,0m2. Als je reeds de 6,0m2 gebruikte dan hoef je enkel een nieuw zeil aan te schaffen, aangezien in de 7,0m2 dezelfde mast gaat als in de 6,0m2.

Ook dit zeil is een doorontwikkeling van de succesvolle Severne Foil glide zeilen, maar nu met 1 lat en 1 camber extra om het zeil betere race eigenschappen te geven.

iQfoil Junior klasse tot U19

In deze klasse vaar je nog steeds op de Starboard iQFoil 85 Starlite en je gebruikt nog steeds dezelfde Starboard IQ aluminium race foil.

Enkel ga je nu varen met het Severne HGO 8,0m2 (hetzelfde zeil waar de dames mee varen) en moet je de 800 cm2 front wing vervangen door de 900 cm2 front wing.  Voor het zeil dien je ook een andere mast, giek en mastverlenger aanschaffen

iQFoil test en race event Almere 4 t/m 6 september

Windfoilen Nederland en Windsurfvereniging Almere Centraal organiseren samen met Starboard/Severne een test en demo race event om kennis te maken met het jeugd iQFoil materiaal en tegelijkertijd je eerste race in deze nieuwe eenheidsklasse te varen. Iedereen in de leeftijd tot 19 jaar is welkom, mits je al kunt windfoilen. Uiteraard wordt er geraced in de leeftijdsklasse U15, U17 en U19 en indien er voldoende deelnemers U13 zijn, komt hiervoor een apart klassement.

Tijdens het event zijn er 30 iQFoil sets beschikbaar (inclusief de diverse maten zeilen) om uit te testen en deel te nemen aan het de wedstrijden. Deelname aan de wedstrijden, inclusief training en gebruik van het materiaal kost € 100,-. Doe je mee dan krijg je op vrijdag 4 september van wereldkampioen Gonzalo Costa Hoevel training en vertelt hij alles over het materiaal, de competitie en welke landen deel gaan nemen aan de competitie. Op zaterdag en zondag worden op het beschikbaar gestelde materiaal wedstrijden georganiseerd.

Programma

Event locatie

De iQFoil youth races worden in elk geval in Almere georganiseerd. De exacte locatie wordt uiterlijk eind augustus bekend gemaakt.

Deelname enkel mogelijk bij voorinschrijving

Aangezien er slechts 30 set beschikbaar zijn is het belangrijk om je vooraf in te schrijven, om zeker te zijn van deelname. Inschrijven kun je via dit formulier.

Overnachtingsmogelijkheden

Op het race eventterrein zijn (beperkte) mogelijkheden om gratis te overnachten. In de omgeving van Almere zijn de volgende hotels, campings & of camperplaatsen:

BBQ op zaterdagavond

Uiteraard willen we er een gezellig weekend van maken, vandaar dat we na de eerste racedag op zaterdag een BBQ organiseren. Voor de deelnemers is de BBQ gratis. Ouders, familie en begeleiders kunnen natuurlijk ook mee barbecueën. Je kunt dit opgeven bij je aanmelding. Kosten voor de BBQ zijn € 17,50 per persoon.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief