Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Severne Foil Glide review

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Testen en reviews
Gepubliceerd op

08/05/2020

Severne heeft voor de recreatieve windfoilen nu ook een dedicated windfoilzeil geïntroduceerd, de Foil Glide. Het ontwerp is afgeleid van het zeer succesvolle racezeil de Hyperglide. Met slechts 4 laten en 2 cambers is dit een extreem licht. Verkrijgbaar in 3 maten. Wij hebben ze alle 3 onder de loep genomen. Lees hieronder onze bevindingen.

Severne Foil Glide:

– Maat 5,0m2 | mast 4,32 m | 4 latten + 2 RDM cams | 3,0 kg | adviesprijs € 649,-
– Maat 6,0m2 | mast 4,65 m | 4 latten + 2 RDM cams | 3,35 kg | adviesprijs € 715,-
– Maat 7,0m2 | mast 4,89 m | 4 latten + 2 RDM cams | 3,6 kg | adviesprijs  € 779,-

Super licht

De Sevene Foil Glide is een freeride / freerace foilzeil met slechts 4 zeillaten, waarvan er 2 met een camber uitgevoerd zijn. Dit zeil is ontworpen voor RDM masten en aan alle kanten is geprobeerd om het zeil zo licht mogelijk te maken. En dat is gelukt! De 5,0m2 heeft hetzelfde gewicht als de 5,0m2 Severne Blade. De cambers roteren super goed. Even makkelijk als een zeil zonder cambers. De meeste windsurfzeilen hebben 5 of meer latten. Dit zorgt voor extra gewicht, maar ook voor stabiliteit tijdens het windsurfen. We zijn dus benieuwd hoe de stabiliteit is van deze zeilen, met name van de 7,0m2!

Hyperglide als basis

Het is duidelijk dat de shape van dit zeil afgeleid is van de succesvolle Hyperglide 2. Relatief lange masten met een enorme uitbouw onder de giek en een relatief korte giek. Om je een beeld te geven; de mastlengte van de 5,0m2 is 432 cm en de giek 162 cm! Wat opvalt als je het zeil vast hebt dat het drukpunt recht voor je zit, precies tussen je handen. Daar waar andere zeilen bij druk in het zeil toch iets op de achterste hand gaan trekken blijft dit hier uit. De enorme uitbouw onder de giek is naar verhouding iets minder dan bij de Hyperglide, waardoor je minder makkelijk het onderlijk op het dek trekt. Daarnaast is de downhaul spanning van deze zeilen een stuk minder dan bij gewone windsurfzeilen. Hierdoor zit er best veel flex in de mast, waardoor je heel makkelijk kunt pompen.

Veel druk en lift met weinig wind

Voor alle 3 de maten geldt dat met weinig wind je al heel snel kunt windfoilen en dat de zeilen naar verhouding heel veel lift en druk geven. Doordat het drukpunt van de zeilen precies tussen je handen zit, kun je veel makkelijker stabiel windfoilen. Ook met windvlagen stonden we stabieler met deze zeilen dan met gewone windsurfzeilen (waar de druk toch iets meer naar achteren gaat). Bij iedere maat waren we even verbaasd hoe weinig wind je nodig hebt om op gang te komen en om te komen en te blijven. Met deze zeilen kun je prima halve wind heen en weer windfoilen en ook up- en downwind gaat erg goed.

Verschillen tussen de maten

We hebben alle 3 de maten met uiteenlopende condities gebruikt met een Starboard Freeride 150 en de Starboard GT-R en Freeride foil. De 7,0m2 hebben we ook op de IQfoil 91 gebruikt met de Starboard Racefoil. Grofweg is onze conclusie, hoe kleiner het zeil deste stabieler het zeil en deste relaxter om mee te windfoilen.

De 5,0m2 en 6,0m2 lijken qua vaargevoel het meest op elkaar. Ze voelen heel compact, pompen makkelijk aan en zijn relatief stabiel. Met de 5,0m2 konden we al windfoilen met ca 10-12 knopen wind. Met de 6,0m2 lukte dit rond de 9 knopen al. Eenmaal op snelheid in de lucht waren winddips van 7-8 knopen voor beide maten geen probleem. De 5,0m2 hebben we tot ca 20-22 knopen gefoiled en dat ging ook nog steeds goed. De 6,0m2 heeft als eindbereik ca 16-18 knopen. Bij nog meer wind merk je dat het zeil niet stabiel genoeg meer is. Meer donwhaul levert weinig winst op. Daarnaast het gaat dan ook het monofilm bovenin het zeil klapperen.

De 7,0m2 voelt relatief een stuk groter aan. Vanaf ca 7 tot 8 knopen wind konden we hiermee al windfoilen. Eenmaal in de lucht voelt het zeil licht en stabiel. Gaat het harder waaien (ca 12 knopen), dan merk je dat voor een 7,0m2 4 latten te weinig is. Het drukpunt schuift dan naar achteren en moet je flink trekken. Op de IQfoil met de racefoil hadden we met meer wind net wat meer controle, maar ook op die combi was het niet comfortabel meer. De kracht van de 7,0m2 zit echt in het allerlaagste windbereik.

Geschikt voor welk type windfoiler?

Severne positioneert dit zeil als freeride foilzeil. En dat klopt precies. Wil je gaan racen, dan leveren deze zeilen te weinig performance i.v.m. met de Hyper Glide of een gewoon race/slalom windsurfzeil. Wil je gewoon met een windkracht 4 relaxed windfoilen, zowel halve wind en up en down. Dan zijn dit ideale zeilen en bieden ze ook écht toegevoegde waarde t.o.v. een gewoon windsurfzeil.

Kies niet te groot

Wij hebben de luxe dat we alle 3 de maten hebben. Bij iedere maat waren we keer op keer verbaasd met hoe weinig wind we al konden windfoilen. Dat betekent dat als je overweegt om zo’n zeil aan te schaffen, dat je anders moet denken en niet te groot moet kiezen. De gebruikelijke referentiekader als het gaat om maatvoering van het windsurfen klopt ineens nog minder. O.b.v. onze ervaring zou dit vergelijking kunnen zijn;

– 5,0m2 Foil Glide = 7,5 m2 freeride / freerace zeil
– 6,0m2 Foil Glide = 8,5m2 freeride / freerace zeil
– 7,0m2 Foil Glide = 9,5m2 / 10m2 freeride / freerace zeil

Onze favoriete maat is uiteindelijk de 6,0m2. Voor ons gevoel heeft deze maat het breedste inzetbereik. De 7,0m2 is perfect voor het onderste windbereik, maar gaat het waaien is de lol eraf. De 5,0m2 is indrukwekkend, maar voelt i.v.m. de 6,0m2 wel erg klein. Dat maakt de 6,0m2 onze favoriet.

Maak testafspraak bij Windfoilen Nederland