Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Freewing Air V3 review

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Testen en reviews
Gepubliceerd op

21/04/2023

Bij Starboard x Airush hebben ze er 2 jaar overgedaan om de V2 te verbeteren. De Freewing Air V2 kunnen we als een fijne zeer allround wing. We zijn benieuwd naar de updates van de Freewing Air V3. In maart hebben we veel dagen met lekker veel wind. Een goede gelegenheid om de Freewing Air V3 in de maten 3,0m2 en 4,0m2 te testen.

Freewing Air V3 leverbaar in maten: 2,5 m2 t/m 7,0m2 | Prijzen € 869 t/m 1.229,-

Freewing Air V3 updates

Even afgezien van de kleurcombinaties is de Freewing Air V3 compleet vernieuwd. Wat als eerste opvalt is dat het profiel een stuk vlakker is en dat het doek bij de trailing edge veel strakker staat. Dit merken we gelijk als we op de kant de wing vastpakken. Als de we de Freewing Air V3 boven op de V2 leggen dan valt op dat de curve van de leading edge veel groter is en dat de spanwijdte tussen de tips kleiner is. Dit zal zeker de handling van de wing ten goede komen. De tips zijn ook dunner geworden t.o.v. de V2. Gemiddeld genomen is de maximale druk van tubes hoger, wat weer zorgt voor extra stijfheid en stabiliteit in de wing. Het gewicht van de Freewing Air V3 is vergelijkbaar met de V2 en daarmee redelijk gemiddeld wat te koop is in de markt.

Op de center strut zien we i.p.v. 5 nog maar 2 handles terug. Deze zijn wel wat breder. De handles zitten vastgeschroefd aan de center strut en kunnen vervangen worden door carbon fiber handles. Voor zover wij weten is de Freewing Air de enige wing waarbij je zelf de flex grips kunt vervangen door handles. De center is aan de voorzijde een stuk dikker dan aan de achterkant. De voorste handle zit op het dikke gedeelte en de achterste op het dunne gedeelte. Volgens Freewing Air zou dit voor een comfortabelere houding moeten zorgen.

De Freewing Air V3 is voorzien van een fijne leash en er wordt nu een ruime rugtas bij geleverd waar zelfs 2 wings in passen of 1 wing en een pomp. Praktisch detail, maar wij vinden de rugzak veel fijner en praktischer dan de ‘plunjezak’ die bij de V2 geleverd werd. Er wordt ook een zogenaamde nozzle adapter bijgeleverd zodat je je inflatable SUP pomp ook voor de Freewing Air kunt gebruiken.

Freewing Air V3 handles
Freewing Handles carbon mounting

Meer stabiliteit is meer controle

We gaan met een erg vlagerige wind (tussen de 12 en 22 knopen) het water op met de Freewing Air V3 4,0m2. Deze maat is af en toe wat aan de kleine kant, maar we vinden het fijn om relatief klein te wingen. In de winddips zijn we wat underpowered en hebben dan wat moeite om voldoende vaart te maken om op te foil te komen. Het stijvere profiel van de wing pompt wat minder effectief dan de V2. Het is wel goed om te melden dat we met Freewing Air V2 door zijn relatief diepe profiel en losse leading edge wel bovengemiddeld konden pompen.

Eenmaal op de foil merken we direct dat de Freewing Air V3 veel directer aanvoelt en met name ook stabieler is. Eenmaal gewend aan de Freewing V3 gaan we vol gas in een dikke vlaag en wat opvalt dat de betere stabiliteit van de wing ook zorgt dat je meer controle hebt over het board. We kunnen simpelweg beter pushen en gaan daardoor een stuk harder. Ook het vlakkere profiel draagt bij aan de hogere eindsnelheid. Ook in overpowerde condities blijft de wing goed te controleren. We kunnen de Freewing Air V3 langer houden dan de V2.

De verbeterde stabiliteit vertaalt zich ook terug in de transities, die gaan dus ook makkelijker. Ook de kleinere spanwijdte zorgt voor een compacter gevoel en dat de tips van de wings minder snel het water raken of het board.

Comfortabelere houding

Eenmaal op de foil valt als eerste op dat de wing veel fijner vasthoudt. Hierboven hebben we al vermeld dat de voorste handle op het dikkere gedeelte van de center strut zit en de achterste handle op het dunnere stuk. Dat merken we goed. Bij de Freewing Air V2 moesten we altijd onze achterste hand aantrekken een continue een beetje gebogen houden om de maximale potentie uit de wing te houden. Dat leverde snel vermoeide of verzuurde armen op.

De 2 handles die op de wing zitten, zijn iets breder. Hierdoor kun je nog iets schuiven in de handles om de beste positie te vinden. De handles zijn iets dunner en minder zacht dan op de V2.

Varieren met druk in tubes

Door het strakkere profiel en hogere druk merken we dat de wing stijver is waardoor de Freewing Air V3 minder makkelijk pompt. Dat komt doordat er minder flex zit in de wing. Door ca 0,5 PSI uit de tubes te laten lopen kun je eenvoudig de low end performance van de wing verbeteren. De wing pompt daardoor fijner en levert tijdens het foilen ook iets meer power. Hierdoor kun je eenvoudig het inzetbereik van je wing vergroten

De Freewing Air V3 is in alle opzichten sterk verbeterd. Het inzetbereik is iets opgeschoven richting high wind en de low wind performance is iets minder geworden. Houdt hier rekening mee dat je eventueel 1 maatje groter aanschaft! Overall hebben we meer controle en zijn we sneller en is de handling beter dan met de V2.

Naast het stabielere profiel is de betere ergonomie van de Freewing Air V3 een niet te onderschatten verbetering. Hierdoor kun je het wingen veel langer volhouden en houd je met meer wind ook langer controle.

Carbon handles voor de Freewing Air V3

Standaard wordt de Freewing Air V3 geleverd met softe handles. In onze webshop kun je zogenaamde hard handles van carbon aanschaffen. Op eenvoudige wijze kun je de standaard handles vervangen door de carbon handles. Het gebruik van hard handles geeft een directer gevoel op met de wing. Daarnaast geeft het iets meer vrijheid om de wing in de voor jou ideale positie vast te houden.

Freewing Air V3 zelf uitproberen?

Wil je de Freewing Air V3 zelf uitproberen? Wij hebben de 4,0m2 en 3,0m2 beschikbaar om uit testen. Wil je een testafspraak inplannen of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.