Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Beste lengte windfoilmast

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Onze ervaringen
Gepubliceerd op

07/05/2022

Wat is de optimale lengte van de windfoilmast? Die vraag krijgen we vaak. En helaas is er niet 1 antwoord op te geven. Dat hangt van een aantal variabelen af. Vandaag de dag hebben de toonaangevende merken van een brede range aan masten met diverse lengtes. We kunnen je wel helpen o.b.v. onze ervaringen en een aantal richtlijnen.

De meest voorkomende mastlengte van windfoils ligt tussen de 85 en 95 cm. Je hebt ook masten van 107 cm en ook hele korte van ca 60 cm.  Over het algemeen kun je stellen dat hoe langer de mast, des te meer ruimte er zit tussen de onderkant van je plank en het water. Dus dan is de kans dat je het water raakt of dat je te hoog komt en dus je wings uit het water komen het kleinst. 

Een lange mast zorgt er ook voor dat je dieper het water in moet lopen en ook overal voldoende diepgang moet hebben. Daarnaast geldt ook hoe langer de mast des te meer de mast kan buigen (wat ten nadele is van de stabiliteit tijdens windfoilen). Dat zorgt er weer voor dat de mast zwaarder is of van stijver materiaal (= vaak carbon) wordt gemaakt, waardoor de windfoil weer flink duurder wordt. En als laatste hoe langer de mast, hoe hoger je komt en hoe harder een eventuele nose drop aankomt :).

Oke, maar hoe bepaal ik wat voor mij de beste lengte windfoilmast is? Er zijn 3 belangrijke punten waar je naar kunt kijken;

  1. Het soort water waar je gaat foilen, lees de golfslag
  2. Tot hoeveel wind je gaat windfoilen
  3. Wat voor windfoiler je bent

1. Golfslag

Wil je op zee of op het IJselmeer gaan windfoilen en wil je ook met veel wind gaan windfoilen, dan heb je te maken met golfslag. Het is erg irritant als je iedere keer de top van de golf raakt of dat in het ‘dal’ van de golf je bladen uit het water komen. In deze omstandigheden raden wij het aan om een mast te kiezen van > 90 cm lang. Het maakt het windfoilen gewoon een stuk relaxter.

2. Hoeveelheid wind

Wil je met meer wind (> 16 knopen) ook nog goed kunnen windfoilen, dan wordt door de snelheid iedere beweging extra uitvergroot. Met andere woorden het wordt lastiger om je board op dezelfde hoogte te houden. Ook dan is het handig om een langere mast (>90 cm) te hebben. Wil je juist met weinig wind foilen en vaar je op plas met weinig golven, dan kun je prima overweg met een mast van minimaal 85 cm.

3. Soort foiler

Ook het type windfoiler heeft invloed op de lengte van de mast. Wil je gewoon halve wind heen en weer cruisen, dan kun je prima aan de slag met een wat kortere mast (ca 85 cm). Maar wil je maximaal upwind en je board lekker kunnen kantelen (zonder dat de bladen uit het water komen) en maximaal downwind, dan ontkom je niet aan een lange mast van minimaal +/- 95 cm.

Conclusie

Laat je niet gek maken door medefoilers. Bedenk zelf wat voor type windfoiler je bent en onder welke omstandigheden je wilt gaan windfoilen. Dat is leidend voor de beste lengte windfoilmast die het beste bij je past. Mocht je vragen hebben of diverse foils uit willen testen, stuur ons dan een mail en dan plannen we een testafspraak in.

Heb je vragen of wil je advies?