Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

AK Phazer V2 review

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Testen en reviews
Gepubliceerd op

22/10/2021

AK Phazer  V2 5’6″ – € 1.449,- | 90 Liter volume | Lengte 167,6 cm x Breedte 68,6 cm | Reflex Carbon | 5,95 KG

AK Durable Supply Co, afgekort AK, is een relatief nieuw merk uit Cape Town dat zich specialiseert in het foilen. En valt onder de steeds groter wordende Starboard familie. Vanaf modeljaar 2022 komt AK met hele aantrekkelijke wingfoillijn met 2 type boards, 3 wingfoils en vele losse componenten om je wingfoilset up samen te stellen naar eigen smaak. De AK Phazer V2 is het eerste board dat nu leverbaar is. Wij gingen met de AK Phazer V2 5’6″ het water op. 

AK Phazer V2, premium voor een scherpe prijs

Een nieuw merk moet altijd extra zijn best om een positie in de markt te verwerven en kopers aan zich te binden. De AK Phazer V2 ziet er wat ons betreft echt vet uit. Het board is zwart met fel blauwe soft pads met een zeer mooie afwerking geven het board een luxe uitstraling. In de bodem van het board zit een heel fijne insert om het board te dragen. De Phazer V2 5’6″ weegt krap 6 kilo. Met een beetje wind moeten we oppassen dat het boardje niet wegwaait. In het boardje zitten pluggen om 3 voetbanden te monteren. Ook 3 super lichte voetbanden worden meegeleverd. Dat zien we niet vaak!

 Als laatste de prijs dan. Een full carbon board kost bij veel andere A-merken vaak tussen de € 1700 en € 2100,-. De prijzen van de AK Phazer V2 variëren tussen de € 1.269 en € 1.549,- afhankelijk van de maat. AK Durable Supply Co zet de boards dus extreem scherp geprijsd in de markt.

We gaan het water op met een knoop of 20 tot 24 met de Ensis Flow foil. Uiteraard zijn we met deze wind snel op de foil. Wat direct opvalt is dat de foil i.c.m. dit board veel meer lift geeft dan we gewend zijn in vergelijkbare omstandigheden. En dan hadden we de foil al vrij ver naar achteren geplaatst op het board. We hebben de foil vervolgens helemaal achterin geplaatst. Dat was beter, maar nog steeds erg veel lift. Op moment van testen hadden we geen kleinere bladen voorhanden, dus we moeten het hier even mee doen, maar duidelijk is wel dat je al heel snel met kleinere wings kunt foilen, wat natuurlijk de maneuverability en het speelse gevoel vergroot.

Het board voelt erg compact aan en direct valt op hoe levendig het boardje aanvoelt, ondanks het relatief grote volume van 90 liter. Je voelt heel goed wat er onder het board gebeurt, waardoor je al snel één wordt met de set. Doordat het dek een beetje hol is, sta je net is lager wat ook meer controle en stabiliteit geeft. In no-time zijn we gewend aan het boardje. Vol gas upwind of carven op de golven, het gaat met speels gemak en met veel gevoel, ondanks dat we eigenlijk een te grote foil onder het board hebben zitten en we heel erg moeten pushen.

Doordat we tonnen aan lift hebben van de te grote front wing foilen we gemiddeld genomen erg hoog. Daardoor hadden we diverse malen een nose drop. Ondanks de brede neus met relatief veel volume dook het boardje toch in het water en belanden we een paar meter voor onze set in het water. Na enige gewenning ging het al beter, maar dit is wel een nadeel van het alsmaar korter worden van de boardjes. Ze duiken bij een nose drop dus sneller. Dat is wel goed om rekening mee te houden als je nog een beginnende wingfoiler bent. Voor de rest foilt dit boardje erg makkelijk en dat geeft vertrouwen om grenzen te verleggen.

Kort na een flinke bui was de wind even afgenomen naar een knoop of 10. Nog steeds kwamen we met onze Starboard X Airush 4,0m2 heel makkelijk op de foil. In deze omstandigheden is het wel heel lekker om 90 liter volume te hebben, het geeft je net de extra zekerheid en het comfort om alsnog snel weg te komen. Eenmaal op de foil is het heel ‘easy going’ foilen en voelt de 1500 cm2 front wing helemaal perfect. Een grotere front wing heb je dus echt niet nodig en ook tot ca 80 kg heb je niet meer volume nodig!

Ultieme beleving  

Afgelopen zomer hebben we al met de Phazer V1 mogen foilen. Wat de V2 met name toevoegt, is de beleving en het gevoel. Wingfoilen draait volgens ons om gevoel van vrijheid en het spelen met de elementen. De Phazer V2 versterkt dit gevoel enorm, iets wat we nog niet eerder zo intens ervaren hebben. Dat levert natuurlijk een big smile op ons gezicht :). We zijn dan ook benieuwd de Phazer wingfoils, voegen die nog meer gevoel toe? Dus een update op dit artikel volgt zeker zodra we de AK wingfoils binnen krijgen.

Welke AK Phazer V2 moet je hebben?

We denken dat de 5,0″(46 liter) en 5’3″ (65 liter) het meest geschikt zijn voor de ervaren (lichtere) wingfoilers die veel op zee wingfoilen. De 5’6″ (90 liter) is misschien wel het meest breed inzetbaar en daarmee ook erg geschikt voor het binnenwater. Met veel wind, met weinig wind gaat het board echt goed zonder het gevoel te hebben ergens te kort te komen. Tot een kilootje of 75-80 (en een boven gemiddeld evenwichtsgevoel) kun je hier ook op leren wingfoilen. De 5’10″(110 liter) is uitermate geschikt om te leren wingfoilen en als ‘familieboard’ en natuurlijk voor de zwaardere wingfoilers (> 90 kg) en let op met een lengte van slechts 167 cm is dit nog steeds een compact boardje. De Phazer V2 6’2″ met 140 liter is het meest geschikt voor zware (> 95 kg) beginnende wingfoilers en voor omstandigheden met heel weinig wind.

AK Phazer V2 testen?