Openingstijden: Customer Service: Mo-Sa 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5

Starboard UCS foils SLX voor wingfoilen review

Schrijver

Marco Boone

Gepubliceerd op

06/05/2025

Starboard komt dit seizoen met een nieuw systeem: UCS (Universal Connect System). Tegelijk kiezen ze ervoor om minder complete sets aan te bieden. Vooral voor racers zijn er geen complete sets meer beschikbaar, omdat Starboard ervan uitgaat dat deze doelgroep liever zelf een set samenstelt.

Wij hebben de afgelopen tijd flink getest met verschillende set-ups voor wingfoilen en windfoilen. In dit artikel delen we onze ervaringen met de set-ups die gericht zijn op lichte tot medium wind. Gedurende het seizoen updaten we dit artikel met onze ervaring met harde wind.

Waarom lichte wind set-ups?

Tot nu toe hebben we in Nederland best wat winddagen gehad, maar echt harde en constante winddagen waren schaars. Daarom richten we ons in deze review vooral op set-ups die bij weinig tot matige wind goed presteren. Naarmate het seizoen vordert, vullen we dit artikel aan met meer ervaringen in hardere wind.

Onze test set-ups

Trimbare front wings: een nieuwe stap in tuning

Voor het eerst kun je nu ook de hoek van de front wing aanpassen. Dat is een mooie toevoeging, maar het maakt het afstellen van je set-up wel wat complexer. Bij het testen is het belangrijk is om telkens maar één onderdeel tegelijk aan te passen. Zo ontdek je echt wat het effect is van een bepaalde wijziging. We hielden alles bij in een logboek en foilden vaak samen met vaste buddies, zodat we goed konden vergelijken.

Opvallende stijfheid van de wings

Wat meteen opvalt aan deze nieuwe wings is hoe dun de tips zijn, maar tegelijkertijd hoe extreem stijf ze aanvoelen. Het buigen van de van C400-carbon gemaakte wings is buigen nauwelijks mogelijk. Zelfs niet bij de dunne en smalle tips. Misschien zijn deze wings zelfs nog stijver dan de duurdere Patrik AEON wings. Ondanks hun fragiele uiterlijk voelt het materiaal wel sterk aan. Bij andere merken zijn de wings vaak erg kwetsbaar.

Ook de fuselage / wing verbinding is erg solide en vormt een zeer stevig geheel. De beweging in de connectie is duidelijk minder dan bij de vorige generatie fuselages.

Wingfoil racen: dit zijn onze bevindingen

In Nederland staat wingfoil racen nog in de kinderschoenen, maar in Zuid-Europa groeit het snel. Wij gebruikten voor onze test het Starboard X-15 wingboard met deep tuttle box. Vorig jaar raceten we met de Starboard SLR2 en de Patrik AEON met kortere fuselage.

Review per set-up

SLX 665 met SLX 160 tail wing

Deze front wing heeft een spanwijdte van 100 cm en een aspect ratio van 15! In combinatie met de SLX 160 kom je ontzettend makkelijk op de foil. Het board versnelt snel en elke pompbeweging voel je direct terug. Eenmaal op de foil is de glide indrukwekkend goed en ook de versnelling valt positief op. Ondanks dat de fuselage dikker is dan bij de Patrik foil, merk je daar in de praktijk weinig van. De glide is zelfs beter dan bij zowel de Patrik AEON als de oudere Starboard fuselages (Jumbo of Quick Lock). De stallspeed is erg laag en de efficiëntie hoog, wat vooral merkbaar is in de transities. Bij de exits van een bocht heb je meer snelheid. Hier pak je in wedstrijden winst mee.

Wat echt opvalt bij wingfoilen is hoe effectief deze foil elke windvlaag omzet in snelheid. De set-up voelt groot, vooral door de spanwijdte, waardoor de wendbaarheid iets minder is. Boven de 44 km/u neemt de versnelling ook wat af. Toch is de foil erg stabiel, ook bij harde vlagen, en voelt hij heel voorspelbaar aan zodra je hem goed getuned hebt. De constructie voelt stijf en solide, wat veel controle geeft. De C600 mast is prima voor wingfoilen, al merkten we op golven dat deze iets meer buigt dan de Patrik AEON mast.


SLX 565 met SLX 160 tail wing

Wij houden ervan om met zo klein mogelijke wings te foilen. Dat geeft een losser, speelser gevoel en zorgt voor minder weerstand. Met een spanwijdte van 86 cm en een aspect ratio van 13,1 is deze wing compacter en dynamischer dan de 665. De take-off is iets lastiger dan bij de SLX 665, maar maar nog steeds erg makkelijk gezien het oppervlak van de front wing. Eenmaal op de foil voelt deze set-up bijna net zo stabiel aan als de 665. Daarbij merk je wel een hogere topsnelheid en snellere acceleratie.


SLX 565 met SLX 130 tail wing

Als we de SLX 160 vervangen door de kleinere SLX 130, wordt het geheel nog dynamischer en sneller. De balans lijkt nog net iets beter te zijn, zonder dat we inleveren op prestaties bij weinig wind. Transities gaan soepeler en je kunt ze net iets agressiever inzetten. De acceleratie is echt indrukwekkend :).

Als we deze set-up vergelijken met de SLR2 660 en MF 200 back wing (of SLR2 560 bij harde wind), dan is de stall speed van de SLX 565 met SLX 130 zelfs lager of gelijk. Het is ons duidelijk dat deze set up in alle opzichten beter is dan de set up van vorige jaar met SLR2 wings.

Op basis van onze ervaringen verwachten we dat ook de SLX 465 met SLX 130 een geweldige combinatie gaat zijn. Die testen we zodra de omstandigheden het toelaten.


Favoriete set-ups

Front wingAngle SpacerTail wingSpacer
SLX 6651 (default)SLX 160 / 1300.75 of 0.5
SLX 5651 (default)SLX 1300.5

Voor wingfoil racen vinden we het prettig om iets meer lift op de voorste voet te hebben. Dat helpt om bij vlagen het board stabiel te houden, voorkomt duiken en geeft extra power bij upwind en downwind rakken. Racen we vooral halve wind, dan trimmen we de wing(s) met iets minder lift voor betere controle en een hogere eindsnelheid.

Verschil tussen SLX en MF wings

EigenschapMF seriesSLX series
Aspect ratio (AR)groterhoog, maar iets minder
Stijfheidstijf (C300 carbon)extreem stijf (C400 carbon)
EigenschappenIets meer focus op low wind performance / beste glide efficiencyFocus op high end performance en controle en stabiliteit

Op het oog lijken de MF wings veel op de SLX wings. Toch zijn er duidelijke verschillen. De MF wings hebben een nog hogere aspect ratio en zijn gemaakt van C300 carbon, wat ze iets flexibeler maakt. Dat zorgt voor nóg betere prestaties bij weinig wind. De SLX wings zijn stijver en meer gericht op high-end prestaties en racen.

Zelf de SLX testen?

Heb je vragen of wil je de SLX wings zelf ervaren? We hebben de belangrijkste maten beschikbaar voor een test. Stuur ons gerust een mailtje, dan plannen we graag een afspraak in.