Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Wingfoil en vakantie dé perfecte match

Schrijver

Rigtmar Brandenburg

Onderwerp Onze ervaringen
Gepubliceerd op

02/11/2023

Wingfoilen is zo’n beetje de snelst oprukkende watersport aller tijden. Wingfoilen stelt je namelijk in staat om de kick van kiten, de snelheid van windsurfen en het onbeschrijfelijke gevoel van vliegen over het water in één sport te combineren. En dat allemaal in een
pakketje dat makkelijk mee te nemen is op reis. Dus het is ook dé ideale sport voor je vakantie!

Makkelijker meenemen en om even tussendoor te wingen

Als je wilt kun je de wingsfoilset helemaal in je kofferbak kwijt en je bent op pad. Dit stelt je in staat om te wingfoilen op verschillende locaties, je kunt zelfs tijdens een zakenreis ‘s middags een sessie doen nadat je ‘s ochtends een afspraak hebt gehad voor je werk. Zo opent wingfoilen een heel scala aan mogelijkheden om op verschillende plekken te gaan wingfoilen. Ik deel graag mijn ervaring voor het reizen met wingfoilmateriaal en heb een aantal verrassende (minder voor de hand liggende) locaties in Europa voor een geweldige wingfoilsessie. Laten we met de locaties beginnen.

Comomeer in Italië

foto comomeer

Het Comomeer is te vinden op een paar uur rijden van Milaan, Innsbruck en Zwitserland. Sowieso een emblematisch meer met een prachtige omgeving, dus de moeite waard om een roadtrip naar toe te maken. Aan de noordkant van het comomeer is een waar wingfoilparadijs te vinden op het strand van Cólico Piano. Dit meer is duidelijk minder druk dan het Gardameer.

Vrijwel elke dag (als het mooi weer is) begint het rond de middag te waaien, en kun je klaarstaan voor een windje van 15 tot 20 knopen. Als je op het strand van Spiaggia la Breva het water in gaat, kun je naar één van de andere strandjes foilen en daar een kop koffie drinken, voordat je weer terug vaart. Hoe cool is dat!

Maps comomeer
Klik voor Google Maps Comomeer

Silvaplana in Switzerland

foto silvaplana

Nog zo’n fantastische plek is het meer van Silvaplana, de Silvaplanersee. Het is gelegen naast het beroemde skidorp St. Mortiz in de schitterende Alpen in Switzerland op 1800 meter hoogte! Zeer windzeker en een geweldige surfsfeer in de zomer tref je hier. Let op dat je hoog in de bergen zit, dus neem je lange wetsuit mee. Camping Silvaplana is de plek waar je makkelijk het water in kunt.

Wat deze plek zo bijzonder maakt, en het Comomeer trouwens ook, is het feit dat je tussen de bergen aan het foilen bent. Dit maakt de hele ervaring echt magisch. Daarnaast kun je ook in de zomer met een lift naar de gletsjer en kun je volop werken aan je conditie door bijvoorbeeld te gaan mountainbiken.

Maps silvaplana
Klik voor Google Maps Silvaplana

Leucate in Frankrijk

Foto leucate

Één van de top surfbestemmingen in Europa is het meer bij Leucate in het zuiden van Frankrijk. Wat deze bestemming zo goed maakt, en zo geliefd bij surfers, kiters en wingfoilers, is de constante wind. Meer dan 250 dagen per jaar kun je rekenen op een stevige wind van 15 tot soms wel 35 knopen. Heb je een uitgebreide set aan wings, neem dan vooral ook je kleine wing mee.

Niet het hele meer van Leucate is geschikt voor wingfoilen. De noordoostelijke kant is vaak te ondiep voor de foil. Op het strand van Barcarès vind je een geweldige spot: je hebt er een beschermde baai voor beginners met een doorgang naar het grote meer voor gevorderde riders.

Maps leucate 1
Klik voor Google Maps Leucate

Costa Tequise, Lanzarote

foto lanzarote

Voor deze locatie moet je het vliegtuig pakken. Lanzarote is het meest noordelijke canarische eiland en heeft 1 fantastische surfspot, Costa Tequise. Vanuit een baai met een zandstrand kun je eenvoudig ‘naar buiten’ foilen waar met een NO wind bizar mooie golven staan om mee te spelen. Wel echt radicaal gaan, dan kan dat op het rif dat naast de baai licht.

Het is aan te raden om je eigen spullen mee te nemen. Er wordt wel wingfoilmateriaal verhuurt maar het assortiment was behoorlijk beperkt en de kwaliteit van het materiaal matigjes.

Maps costa tequise
Klik voor Google Maps Costa Tequise

Board bag huren

Als je besluit om op reis te gaan met wingfoilspullen en zeker als je je spullen mee wilt nemen in het vliegtuig dan is goede bescherming voor het kwetsbare materiaal erg belangrijk. Een goede travel boardbag die we zelf gebruikt hebben is de Mystic Star boardbag. Goede bescherming en veel ruimte voor meer dan 1 complete set. Wil je geen board bag aanschaffen? Geen probleem, in Nederland is er een bedrijfje dat gespecialiseerd is in het verhuren van (travel) board bags voor wingfoilmateriaal en windsurfmateriaal. Het bedrijf heet toepasselijk Boardbagger. Voor onze trip naar Costa Tequise op Lanzarote hebben we gebruik gemaakt van Boardbagger. Super simpel, je reserveert een boardbag voor je vakantieperiode. Je krijgt de board bag 2 dagen voor vertrek thuis gestuurd en na je vakantie stuur je de board met met bijgeleverde retourlabel weer terug.

Aanschaffen wingfoil board bag

Ga je veel op pad met je wingfoil spullen en overweeg je zelf een degelijke (dubbele) board bag aan te schaffen, dan hebben wij 2 erg mooie varianten van Mystic in onze webshop die uitermate geschikt zijn voor reizen en je materiaal goed beschermen.

Over onze gast blogger Rigtmar Brandenburg

Rigtmar is zelf enthousiast wingfoiler en vanuit deze passie voor het wingen is Rigtmar het blog www.wingfoiltips.com gestart. Op deze site vind je allerhande informatie, tips, instructies, tutorials en een handige spot finder voor de beste wingfoilsessies.