Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Severne FoilGlide 3 review

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Testen en reviews
Gepubliceerd op

15/01/2024

Sinds de introductie van de Severne FoilGlide is dit zeil een hit. Severne heeft 2 jaar de tijd genomen om de Severne FoilGlide 3 te ontwikkelen. Op papier lijkt er weinig te zijn veranderd. Enkel de 8,0m2 heeft 1 lat en 1 camber minder dan de vorige versie. We testen de 7,0 m2 en 8,0 m2 om de verschillen te ervaren t.o.v. de Severne FoilGlide 2.

Severne FoilGlide 3 meer voorlijk spanning

Plat op de grond lijkt de FoilGlide 3 niet veranderd (behalve de 8,0 m2 daar later meer over). Tuigen we de Severne FoilGlide 3 op, dan merken we dat de neerhalerspanning groter is dan bij de vorige versie. Daarnaast is de hoek van het zeil direct achter de mast kleiner, wat de aerodynamica en stabiliteit van het zeil ten goede komt. Verder hebben we de indruk dat de top van het zeil iets losser hangt. Voor de rest zien we op de kant geen veranderingen. Ook roteert het zeil nog steeds erg goed.

Severne FoilGlide 3 – 8,0 m2 grootste verandering

De grootste verandering zit h’m in de 8,0 m2. De vorige editie had t.o.v. de kleinere maten 1 lat en 1 camber extra (6 latten en 4 cambers). De reden was natuurlijk om een dergelijk grote maat op een RDM mast toch qua profiel stijf genoeg te houden. We waren dan ook verrast en ook bezorgd toen we zagen dat de 8,0m2 nu hetzelfde aantal latten en cambers heeft als de kleine maten.

De gieklengte is 4 cm langer geworden, het midden gedeelte van het zeil is iets breder geworden en onderlijk loopt iets meer naar onderen door.

Subtiele upgrades Severne FoilGlide 3 merkbaar

Ondanks de hogere neerhaler spanning en de iets lossere top pompt die zeil nog steeds erg goed. We hebben voldoende power in het zeil om met weinig wind vaart te maken en snel op de foil te komen. Eenmaal op de foil voelt het zeil iets stabieler aan en ook zijn we sneller in vergelijking met de oude versie. We zijn verbaasd dat we met de FoilGlide 3 7,0 m2 op de Severne Alien down wind ruim 47 km/u vliegen en dat halve wind sneller zijn dan een dame op de IQfoilset zie ook het filmpje. Zeker met hardere vlaggen blijft het zeil stabieler, waardoor we relaxter kunnen foilen.

De hierboven genoemde eigenschappen gelden ook voor de FoilGlide 8,0 m2. Het zeil is ruim 300 gram lichter geworden. Dat komt de handling van het zeil direct ten goede. Ook dit zeil pompt makkelijk aan. Wat ons aangenaam verrast is dat de stabiliteit van het zeil zo goed is gebleven. Sterker, we hebben de indruk dat het zeil met meer wind stabieler aanvoelt dan de FoilGlide 2 8,0 m2 die 1 lat en 1 camber extra had. De hogere neerhalerspanning en het vlakkere profiel direct achter de masthoes zorgen daar voor.

Zeer goed zeil is subtiel verbeterd.

Alle kleine aanpassingen aan de Severne FoilGlide 3 zorgen al met al toch weer tot duidelijke verbeteringen;

  • Low wind eigenschappen blijven onverminderd goed
  • Handling 8,0 m2 door lagere gewicht verbeterd
  • Stabiliteit zeil (met windvlagen) duidelijk beter
  • Zeil is sneller geworden.

Severne FoilGlide 3 zelf uitproberen?

Wil je zelf de Severne FoilGlide 3 uitproberen? Dat kan, wij hebben de Severne FoilGlide 3 7,0 m2 om uit te testen. Wil je een testafspraak inplannen of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.