Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

AK Phazer V2 5’10” review

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Testen en reviews
Gepubliceerd op

18/07/2022

We vliegen alweer een tijdje rond om de AK Phazer V2 5’6″ waar we al eerder over schreven. Inmiddels hebben we in ons testcentrum ook de AK Phazer V2 5’10” liggen. Tijd om dat boardje eens te testen en te vergelijken met de 5’6″. Hoe zal het ons bevallen om weer een maatje groter te gaan of is dit stiekem een erg lekker compromisloos boardje?

Phazer V2 5'10 review
Links de Phazer V2 5’10”, op afstand bijna even groot als de 5’6″
Phazer V2 5'10 review bottom
Links de Phazer V2 5’10”, bodem heeft identieke shape t.o.v. 5’6″

AK Phazer V2 5’10”, voordeel extra volume en breedte

Prijs € 1449,- | Lengte 167, 6 cm | Breedte 73,4 cm | Volume 110 liter | Gewicht 6,8 kg | Carbon sandwich

Een aantal maanden geleden hebben we al uitgebreid geschreven over de AK Phazer V2 5’6″. Een heerlijk speels boardje met veel gevoel een feedback. De grotere broer is nog geen 10 cm langer en bijna 8 cm breder en heeft 20 liter meer volume. Als je de boardjes naast elkaar ziet liggen, dan moet je goed kijken welke de kleine en welke de grote is. Voor de rest zijn de boards qua design, shape identiek. Ook op de grote broer kun je voetbanden monteren. Til je het boardje op in directe vergelijking dan voel je dat de AK Phazer 5’10” iets zwaarder is dan de Phazer 5’6″ maar het is nog steeds een erg licht boardje.

We gaan redelijk under powered het water op met de Starboard x Airush Freewing V2 4,0m2 met de AK Tracer met een front wing van 1300 cm2. Met het opstappen merken we direct de 20 liter extra volume en dat het board ca 8 cm breder is. Hierdoor stappen we een stuk makkelijker op. Ook met het wegvaren voelen we direct het voordeel van het extra volume. Vaart maken gaat simpelweg makkelijker. In de lucht merken we de extra breedte ook goed. Hierdoor staan we net iets stabieler.

De meeste wingfoilers vliegen het liefst op een zo klein mogelijk board, waardoor de feel, directheid en handling zo direct mogelijk is. Doordat AK dit board relatief kort heeft weten te houden voelt dit board nog steeds erg direct en speels aan. In een direct vergelijk met de AK Phazer V5’6″ lever je iets in, maar het verrast ons hoe speels en leuk dit board is om mee te wingfoilen. We hadden zelfs het gevoel dat door de extra breedte het carven met iets meer overtuiging ging en ook upwind wingfoilen ging iets makkelijker. De stijve en lichte constructie van het board dragen er zeker aan bij dat het board zo speels en licht aanvoelt.

Extra comfort van het volume

Tijdens het testen van dit boardje, dipte de wind soms flink. Naast een makkelijkere start en take-off hadden we nu ook profijt van het extra volume en konden we nu rustig dobberen, zonder tot onze knieën in het water te hoeven balanceren. Het boardje voelde tijdens het wingfoilen zo vertrouwd en vergelijkbaar met de 5’6″ dat we ons afvroegen of we, als we het board blind zouden testen (wat overigens niet handig is met wingfoilen ;)) het verschil zouden merken. In een direct vergelijk wellicht wel, maar anders misschien niet eens.

Kies voor dat extra stukje comfort van de AK Phazer V2 5’10”

In ons streven naar kleiner en lichter vergeten we soms het stukje comfort van dat beetje extra volume. Wat ons betreft is de AK Phazer V2 5’10” een perfect balans tussen zeer goede handling, speels en lichtvoetig vaargedrag en het comfort van extra volume. Dit vergroot simpelweg het inzetbereik van dit board. We hebben het boardje nog niet in het hogere windbereik uitgetest, maar gezien onze ervaringen nu en het gevoel van extra stabiliteit verwachten dat dit board ook in het hogere windbereik niet onderdoet voor z’n kleinere broer.

De ultieme vraag is dan welke zouden wij kiezen? Tja ons wingfoil ego zou zeggen, zo klein mogelijk natuurlijk! Maar we waren echt onder de indruk van de lichtvoetigheid van het board met daarbij het extra comfort van het volume levert de AK Phazer V2 5’10” toch net iets meer een dikke smile op ons gezicht op.

Zelf het verschil tussen de AK Phazer V2 5’6″ en 5’10” ervaren?

Op afspraak is het mogelijk om de AK Phazer V 5’10” en 5’6″ uit te testen. Dit is enkel mogelijk als je zelf al kunt wingfoilen. Wil je advies of wil je het board of foil uittesten, stuur ons dan een mail.