Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Wingfoilgijp leren

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Onze ervaringen
Gepubliceerd op

18/02/2021

Hoe leer je snel en goed wingfoil gijpen?

Stel, je bent een wingerfoiler en het vliegen lukt al goed. Dan is jou volgende grote uitdaging de (vliegende) wingfoil-gijp. Onze ervaring met de wingfoil gijp is dat deze best wat oefening vereist. Daarom geven we in dit blog wat tips om wingfoilend te leren gijpen.

Bij gijpen is snelheid je vriend

Zeker in het begin is het best wel spannend om met vaart een gijp te beginnen, maar uiteindelijk maakt snelheid het makkelijker om je wingfoilend door de gijp heen te helpen. Als je met een beetje vaart aan de gijp begint, hoef je tijdens de manoeuvre minder power te genereren en dat geeft je de ruimte om op je houding, hand- en voetenwerk te letten. 

De wingfoilgijp stap voor stap

Het opdelen van de gijp helpt je om deze gecontroleerd aan te pakken. Zo kan je oefenen op het onderdeel wat nog het meest aandacht vereist. Bij de gijp komen een aantal aspecten kijken zoals voetsturing, de voetwissel, en het ompakken van de wing. Deze handelingen kan je prima op het land oefenen door te gaan wingskaten of tijdens rechte rakken op het water.  Ook is het handig alvast te oefenen op switched stance varen (waarbij je tenen richting de wind wijzen). Door deze onderdelen apart te oefenen zet je met meer vertrouwen de gijp in.  

Experimenteer met de voetwissel

Anders dan bij het windfoilen is er bij wingfoilen geen standaard punt in de gijp waar de voetwissel wordt ingezet; Sterker nog, je hoeft zelfs geen voetwissel te gebruiken. Toch is switched stance varen relatief lastig en inefficiënt, vandaar dat wij in de praktijk altijd een voetwissel maken. Dan blijft de vraag of je de voetwissel maakt voor- of na de gijp?

Bij de gewone wingfoil gijp (foto links)  begin je in de normale houding en wissel je je voeten na de gijp. Voordeel is dat deze voetwissel relatief makkelijk is in te zetten, omdat je begint met je voeten op de ‘normale’ positie met je tenen van de wind af. Nadeel is dat de exit van de gijp iets instabieler is, waardoor je sneller uit balans raakt. Bij de (foto rechts) begin je met een voetwissel voordat je de gijp inzet. Groot voordeel is dat je daarmee het moeilijkste gedeelte al gehad hebt voor de gijp. Je kan je er dus goed op voorbereiden, maar om vervolgens genoeg snelheid te houden om de gijp planerend door te komen vraagt wat oefening. Oefenen met de voetwissel op het land of tijdens het wingfoilen helpt je om vertrouwen op te bouwen voor het gijpen.

Hand’s up!

Bij het wingen is het niet altijd even makkelijk de juiste positie voor de wing te bepalen. Wanneer je bij het inzetten van de gijp je voorste hand boven je hoofd toe beweegt, geeft dat ruimte voor een soepele transitie. Door je handen naar boven toe te bewegen de-power je de wing en breng je deze in een positie waardoor je gemakkelijk de wing om kan pakken. In de neemt starboard teamrider Zane Schnweitzer de belangrijkste stappen van de wingfoil gijp met je door en geeft hij extra aandacht voor deze tip. 

Neem de tijd en zet door!

Misschien is het een open deur, maar geef niet op als de foil gijp niet meteen lukt. Wingfoilen is relatief makkelijk om te leren, maar let op; een wingfoil gijp vereist flink wat oefenen en daar horen de nodige crashes bij. Houd je hoofd koel en stay commited. Wil het echt niet lukken? Dan helpen we je graag verder tijdens met een Wingfoil- of Wingskate les.

Wingfoil-gijp tips

Tenslotte nog wat snelle tips & Tricks voor voor- en tijdens het oefenen van de wingfoil-gijp. Veel succes!