Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Windfoiling nieuwe format Olympische Spelen 2024

Schrijver

Marco Boone

Gepubliceerd op

02/01/2019

 De laatste maanden is er veel gezegd en geschreven over het windsurfen voor de Olympische spelen na 2020 in Tokio. Blijft windsurfen Olympisch? Gaat windfoilen de RS:X vervangen? We hebben een document gevonden: “Invitation to tender re-evaluation of windsurfequipment” dat meer duidelijkheid geeft over het Olympische windsurfen. Dit document is een “uitnodiging” aan alle fabrikanten om met voorstellen te komen voor het nieuwe Olympische format windsurfen. Het is een taai en juridisch document, maar lees hieronder onze interpretatie van het document en de dingen die ons in elk geval opvallen.

Windsurfen blijft Olympisch na 2020!

Om maar gelijk met het meest goede nieuws te beginnen. Er is in elk geval besloten dat het windsurfen na 2020 een Olympische Sport blijft. Voor zowel de mannen als de vrouwen. Goed nieuws dus voor Dorian, Kiran, Lilian en alle andere atleten met Olympische ambities!

Materiaal format is volledig open

In de communicatie vanuit World Sailing wordt met de quote “The RS: X will be the equipment for the Men’s and Women’s Windsurfer events” gesuggereerd dat het huidige materiaal ongewijzigd blijft. Echter in hetzelfde schrijven wordt met de voetnoot: “RS:X is subject to separate equipment re-evaluation” duidelijk dat de World Sailing organisatie de RS:X ziet als een klasse en niet als een specifiek board en/of tuigage. Met andere woorden: Na 2020 blijven we dus racen in een klasse die RS:X heet, maar op welk materiaal, moet nog bepaald worden. Dus er is nog steeds kans dat het windfoilen wordt 🙂

The Dutch voor windfoilen

Degene die onze Nederlandse toppers volgen, weten dat ze pro windfoilen zijn. Dat is ook de officiële stelling van Nederland -> Laten we gaan windfoilen. Bekijk het gave promofilmpje hieronder;

Race format óók onder re-evaluation

In de “Invition to tender” staat ook vermeld dat het te varen Olympische format nog open is. Met andere woorden het materiaal dat ontwikkeld wordt, moet zowel voor long-distance, slalom en de traditionele up en downwind baan geschikt zijn. Tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires in oktober 2018 is reeds geëxperimenteerd met slalom als raceformat.

Dat het raceformat voor de spelen ná 2020 nog niet bekend is, is natuurlijk een flinke uitdaging voor de fabrikanten. Zij moeten met een concept komen dat op alle disciplines goed performed! Een slalomboard legt het op een upwind koers duidelijk af tegen bijvoorbeeld een windfoil en visa versa. Het zou beter zijn om eerst het race format te bepalen en daarna aan de slag te gaan met het materiaal. Maar goed het zij zo.

Uitgangspunten nieuw windsurfmateriaal

In de tender brief staat een aantal uitgangspunten waar het te ontwikkelen materiaal aan moet voldoen. In het Equipment Criterea document kun je alle eisen vinden. Hieronder een aantal eisen die ons opvallen;

Met name het eerste punt is interessant. Nu is er bijna niemand in Nederland die voor z’n plezier op een Olympische plank stapt. Als er straks een aantrekkelijk format komt, kan dit het Nederlandse (wedstrijd) windsurfen een forse boost geven. Een keuze voor windfoilen als Olympisch format kan dit effect versterken naar onze mening. Laat de RS Convertible Class maar Nederland komen!

Timing

Half december 2018 is het bovengenoemde document gepubliceerd. We moeten helaas nog tot november 2019 wachten voor we witte rook zien. Zie hieronder de gedetailleerde timetable.

SubjectDeadline
– Publication of Invitations to Tender15th December 2019
– Bid closing date1st February* 2019
– Documentation review report and initial evaluation to Board8th February 2019
– Publication of shortlisted candidates15th February 2019
– Shortlisted candidates yard visitsMarch 2019
– Shortlisted improved bid deadlines1st April 2019
– Yard reports and final evaluation to the Board1st May 2019
– Final Board recommendation to Council published10th May 2019
– Council decision on equipment for the re-evaluated eventsMay 2019
– If Council decision is to evolve or select new equipment: equipment trialsDuring 2019
– Equipment recommendation and Council decisionNo later Nov 2019

UPDATE mei 2019 

 2-voudig Olympisch kampioen Dorian van Rijselberghe heeft een open brief geschreven aan council waarin hij  zijn onvrede uit over het besluit en de gevolgde procedure om de RSX ongewijzigd ook te gaan gebruiken na de Olympische spelen van 2024. Daarnaast houdt hij een overtuigend pleidooi om het besluit te herzien en toch het windfoilen toch serieus een kans te geven. 

Zijn betoog heeft zeker resultaat gehad. Tijdens de stemming op 19 mei is er alsnog besloten om het materiaal te gaan re-evalueren. Met andere woorden nieuwe formats, w.o. het windfoilen zullen nu als kanshebbers meegenomen gaan worden in de procedure en zullen een eerlijke kans gaan krijgen.

Ondertussen gaat de PR machine flink door. De Volkskrant heeft dit nieuws opgepakt en ook studiosport heeft inmiddels aandacht besteed aan het windfoilen als mogelijke nieuwe opvolger van de RS:X.

Wijzigingen en updates

Mochten er wijzigingen in de procedure zijn of updates, dan werken we de bovenstaande blog daarmee bij. Vragen of opmerkingen? Laat het ons gerust weten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief