Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

IQfoil aanpassingen klasseregels materiaal

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Iqfoil
Gepubliceerd op

03/06/2024

Nog een kleine 2 maanden en dan voor dan komt de IQfoil voor de eerste keer in haar bestaan in actie op de Olympische spelen. Ondanks het korte bestaan van de IQfoil klasse hebben er al de nodige wijzigingen in het materiaal en de regels plaatsgevonden. Nu komt er weer een paar bij. De nieuwe klasse regels gaan in per 1 januari 2025 en blijven geldig t/m de Olympische spelen van 2028 in LA. We zetten de veranderingen voor je op een rij.

Senior en U19 dames gaan met nieuwe HGO 7,3 m2 zeil foilen

Veel meisjes in de U17 klasse (die binnenkort doorgroeien naar de U19 klasse) zien erg op tegen het relatief grote zeil. Met weinig wind is het controleren van de HGO 8,0m2 geen probleem, maar met 25 knopen plus volle bak op zee is het echt overleven. Dat vraagt naast kracht om een relatief hoog lichaamsgewicht.

Het ideale gewicht voor de dames met de HGO 8,0m2 licht tussen de 75 kg en 80 kg. Voor veel dames is dit gewicht niet op gezonde wijze te realiseren. Om die redenen is er een wijziging van zeilmaat voorgesteld en dus goedgekeurd.

Op dit moment worden de laatste proto’s getest. Ondanks dat de definitieve specs nog niet bekend zijn, wordt er wel vanuit gegaan dat de nieuwe HGO 7,3 m2 op de huidige Severne IQfoil 490 mast gevaren gaat worden. Ook de bestaande gieken (Go 186-236 en Enigma 210 – 250) passen op dit nieuwe zeil. Wat het zeil gaat kosten is nog niet bekend. Wij gaan uit dat het zeil ca € 50,- goedkoper wordt dan de HGO 8,0m2.

Volgens Severne start de productie eind juli / begin augustus en dan zouden de 1e serie zeilen ergens begin november beschikbaar moeten zijn voor de IQfoil riders.

Severne proto HGO 73 m2
Severne proto HGO 7,3 m2

Senior mannen gaan met de HGO 8,0m2 racen

Om dezelfde argumenten als bij de dames gaan ook de heren met een kleiner zeil varen. De senior heren gaan met de bestaande HGO 8,0m2 foilen. De hoop is dan ook dat het optimale gewicht voor de mannen terug gaat van ca 95 kilo naar zo’n 85 kg. In veel gevallen levert dit gezondere atleten op.

De huidige HGO 9,0m2 komt dan ook per 1 januari 2025 te vervallen als IQfoil klasse zeil.

De jongens U19 varen nu al met de HGO 8,0m2 en dat blijft ongewijzigd. De overstap van de U19 jongens wordt nu makkelijker. Ze hoeven enkel nog maar het senior board aan te schaffen en de IQfoil enigma carbon giek.

U17 jeugd gaat met de IQfoil carbon mast foilen

Bij het opzetten van de IQfoil jeugdklasse is er vanuit kosten oogpunt gekozen voor de veel goedkopere aluminium windfoil mast. Echter de performance van deze mast (door mn een zeer slechte hydrodynamica) is deze mast erg tricky om mee te windfoilen.

Veel jeugdige IQfoilers hebben regelmatig vervelende crashes door zuigingen/vervellingen rond de mast. Dat zorgt regelmatig voor gevaarlijke situaties. De Nederlandse U17 kids gaan inmiddels over de 50 km/u met de aluminium mast. Met die snelheid crashen kan is best link.

Bij de kids gaat dan ook de vlag uit nu er besloten is om ook de junioren vanaf 1 januari 2025 met de carbon mast te laten varen. In 2022 was om dezelfde reden al besloten om de U19 jeugd te laten switchen naar de carbon mast. Nu dus ook de U17 klasse.

Helaas wordt de IQfoil juniorset daarmee wel gelijk ca € 1500,- duurder. En dit keer komt er GEEN ‘goedkoop’ upgrade programma vanuit Starboard.

iqfoil junior gype