Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Gong Zuma foilboard review

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Testen en reviews
Gepubliceerd op

11/01/2021

Gong is een populair merk in Nederland en kent haar roots in het golfsurfen en het suppen. De stap naar het Wingfoilen is dan ook logisch. Het Franse merk Gong kenmerkt zich door producten rechtstreeks via hun webshop voor een scherpe prijs aan te bieden.  Wij hebben 2 Gong Zuma foilboard in de wood uitvoeringen getest, de 6’3″ versie met 105 liter volume en de grote 6’9″ uitvoering met 140 liter. Onder de board hebben we de Gong Allvator XL gebruikt  Lees onze bevindingen.

Gong Zuma Wood

6’3″ | 186 cm L | 73 cm B | 105 L | 7,7 Kg | € 509,-
6’9″ | 201 cm L | 79 cm B | 140 L | 9,0 Kg | € 509,-

De Zuma is eigenlijk van origine een golf supboard wat voorzien is van een dubbele US box. De boardjes zien er netjes uit, met grote pads om comfortabel op te staan. Ook worden er 3 voetbanden bijgeleverd die je op het board kunt schroeven als je dit wilt. En dat voor slechts € 509,- (dan moet je h’m wel zelf in Frankrijk ophalen). Laat je h’m thuisbezorgen, dan komt er € 70,- bij! Achterop het board zit een oog voor een noodzakelijk leash, maar de leash zit er niet bij, die kun je er als losse accesoire bijkopen.

In het midden van het dek zit een insert om het board makkelijk te kunnen dragen. Als er een wingfoil onder het board zit, dan blijkt dat de positie van de insert niet klopt. Ook had een insert in de bodem handig geweest, die is nl nuttiger om te gebruiken als je het board met wingfoil draagt. De Starboard Wingboards hebben wel een insert in de bodem en op de juiste plek. De bodem is vlak er zijn zitten geen concaven in zoals bij diverse andere merken om de take off te versnellen.  Er lijkt weinig echt aandacht voor de shape te zijn geweest. Zeker met de boards die nu net op de markt zijn gekomen is de shape basic en gedateerd.

Stabiel en gemoedelijk

Dan het belangrijkste. Hoe doen ze het op het water. Met name de 6’3″ voelt lekker compact en licht aan. De Gong Zuma 6’9″ is duidelijk groter en voelt relatief ook zwaar aan. Beide boards zijn relatief breed. Hierdoor zijn de boardjes lekker stabiel. Op beide boardjes is het gaan staan en wegvaren ook erg makkelijk. Met een gewicht tot maximaal 85 kg (en een goed evenwichtsgevoel) heb je geen groter board nodig dan de 6’3″. Kies je groter, dan voelt alles veel logger aan. Dit doet dan afbreuk aan het vrijheidsgevoel en het speelse wat juist zo typerend is voor het wingfoilen. En dat is dan ook het gevoel wat we bij de 6’9″ hebben. Ja hij is stabieler, komt ook iets sneller omhoog. Eenmaal in de lucht worden we daarom minder enthousiast t.o.v. het kleinere board.

Drop downs vangt het board prima op. We hebben maar een paar keer gehad dat de neus van het board in het water hapte. Al is dit wel afhankelijk van de lengte van de foilmast en waar de wingfoil gepositioneerd is in de US boxen. Een gemoedelijke allrounder dat is het gevoel wat ons bijblijft. Prima om met wingfoilen te starten, lekker breed met een gemiddelde performance. Deels is de performance afhankelijk van de wingfoil en de wing natuurlijk. Over de wingfoil hieronder meer.

Meer wind nodig om op te foil te komen

In vergelijking met o.a. de Starboard Wingboard Lite tech komen de Gong Zuma boards minder snel opgang. We hadden met dezelfde wing en wingfoil toch echt 2 tot 3 knopen meer nodig om weg te komen. En dan vergeleken we het zelfs met een board met nog minder volume (De starboard 5’8″ heeft 88 liter volume).  We zien hier duidelijk dat de conventionele (of verouderd wat je wil) shape snel wegkomen bij met name minder wind parten speelt. Dat is erg jammer, want je wilt juist zo snel mogelijk vaart maken om te gaan vliegen.

Kwaliteitsissues / garantie

Ze zeggen wel eens; ”Alles heeft een prijs” en dat lijkt hier ook het geval. Toen we de 6’9″ binnen krijgen bleken de standaard bevestigingsets niet te passen in de US box van de 6’9″. Dit terwijl dezelfde wel als een zonnetje in de 6’3″ paste. Even naar Frankrijk rijden doe je ook niet zomaar. En per mail werd ons verteld dat alles gecontroleerd wordt in hun fabriek en dat het juist niet te makkelijk moet gaan. Op de vraag of we dan een hamer zouden moeten gebruiken om de sleeves op de juiste plek te krijgen, hebben we helaas geen reactie meer gekregen. Toen was er radiostilte vanuit Gong! Uiteindelijk hebben we het met een dremel uitgevreesd, maar we vonden de reactie en het uitblijven van een oplossing teleurstellend.

Ook de 6’3″ is niet probleemloos. Na ca 20 sessies zien we dat op diverse plekken de pads loslaten. Kan eenvoudig weer vastgelijmd worden, maar hier lijkt niet de juiste lijm gebruikt te worden.

Gemoedelijke wingfoil

We hebben beide board met name getest met de Gong Allvator Rise XL foil. Deze foil past prima bij het karakter van het board. De foil hebben we ervaren als gemoedelijk, relatief stabiel en niet echt heel snel. Meer weten over de Gong Allvator Rise XL foil? Binnenkort komt er een uitgebreide review over deze wingfoil.

De Gong Allvator Rise XL (front wing van 2100 cm2) past het beste bij de Gong Zuma 6’9″. Voor de Gong Zuma 6’3″ denken we dat de L (front wing 1.900 cm2) beter past.  We verwachten dat de kleinere variant net wat speelser aanvoelt en minder (onnodige) lift geeft om dit kleinere board.

Lange mast is fijn

De Gong wingfoil Allvator Rise heeft een mast van 90 cm lang. Ondanks dat je wat dieper het water in moet voordat je weg kunt varen vinden wij een lange mast wel fijn. Het geeft je namelijk letterlijk meer ruimte tussen het raken van het water en het uit het water komen van de wingfoil. Helaas is er teveel naar gewichtsbesparing gekeken want we vinden de mast niet stijf genoeg. Hierdoor voelt het wat wiebelig in het water en tijdens het wingfoilen voel je ook meer instabiliteit als er golven staan. 

Voor wie?

Wil je voor weinig geld aan de slag en stel je niet te hoge eisen aan het materiaal en de performance dan is de Gong Zuma een prima keuze. Ons advies wel om een zo klein mogelijk board te kiezen, dat past bij je gewicht. Een te groot board gaat snel ten koste van de fun hebben we gemerkt. 

Heb je meer ambitie en wil je iets voor de langere termijn dan zijn er inmiddels betere (en duurdere) boards op de markt die slimmigheden hebben en door een geavanceerdere shape je sneller laten wingfoilen.

Conclusies 

We hebben een beetje mixed feelings bij de Gong Zuma. Aan de ene kant heb je voor weinig geld best leuke boardjes waar echt prima mee te wingfoilen valt. Erg jammer is dat de o zo belangrijke start duidelijk meer effort en wind vraagt om voldoende snelheid te maken om op de foil te komen dan de nieuwste generatie wingfoilboards. Maar goed, deze boardjes kosten dan ook flink wat minder dan de andere A-merken.

Daarnaast vinden we het een smet op het blazoen dat de pads zo snel op diverse plekken loslaten en dat een probleem niet beter wordt opgepakt.

Waar we het wel over eens zijn is dat de boards het meest geschikt zijn voor de beginnende wingfoiler, maar dat de wingfoilers die meer willen, toch wel snel uitgekeken zijn op deze boards (zeker in combinatie met de geteste wingfoil).

Heb je vragen of wil je advies?